Az Intel következő év elején megjelenő teljesen új processzora a jelenleg megszokotthoz képest óriási, 1 MB-os gyorsítótárral fog rendelkezni. Ezt Mooly Eden, az Intel a Banias kódnevű chipet tervező izraeli tervezőközpontjának vezetője mondta. A Pentium 4-esénél kétszer nagyobb, a Xeon szerverchipekével megegyező méretű gyorsítómemória révén az Intel az új chip teljesítményének jelentős növekedését ígéri.

Az 1.6, 1.5, 1.4 és 1.3 GHz-en működő változatokban megjelenő processzor alapfrekvenciája ugyan jóval alacsonyabb lesz a jelenlegi Pentium 4 modelleknél, a chipgyártó ígéretei szerint azonban effektív teljesítménye a bővített gyorsítótárnak köszönhetően mégis összemérhető lesz azokéval. Az eredetileg vékony és könnyű laptopokba szánt lapka az Intel egyik legnagyobb 2003-as durranánásának ígérkezik, és minden valószínűség szerint kedvező fogadtatásra fog találni a TabletPC-k és a teljes méretű laptopok gyártóinak körében is.

Vonzereje a chip alacsony fogyasztásának lesz köszönhető, amelynek révén a vele készült mobil eszközök a hagyományos Pentium 4 mobil lapkákkal szerelt változatoknál jóval tovább lesznek képes azonos számítási teljesítmény mellett működni. A Banias processzorral szerelt laptopok az Intel szerint akár 6 órát vagy még többet is kibírhatnak egyetlen töltéssel.

Az alacsony energiafelvétel elsősorban a processzor eltérő architektúrájából adódik: a Banias gyorsítótárának ütemfrekvenciáját az Intel tervezői jelentősen alacsonyabbra vették a hagyományos lapkákban alkalmazottnál, amelynek köszönhetően az kevesebb energiát igényel működéséhez. Ez különösen fontos akkor, amikor a gyorsítótár méretét az eredetinek kétszeresére növelték, mondta Eden.

Az Intel egyébként a Banias megjelentetésével egyidőben egy integrált grafikus képességekkel rendelkező, Montara kódnevű lapkakészletet is piacra fog dobni.