A még le sem zárult trösztellenes per mellett a Microsoftnak most egy újabb nagy publicitást kapott eljárással kell szembenéznie. Egy chicago-i bíró ugyanis visszautasította a redmondi szoftverkonszern azon kérelmét, hogy ejtsék ellene az Eolas Technologies által még 1999-ben szabadalomsértés vádjával kezdeményezett eljárást.

Az Eolas a 5,838,906 számú szabadalmában egy olyan, betölthető modulok (plug-in) és appletek weboldalakba illesztésével kapcsolatos szabadalmat birtokol, amit a cég szerint a Microsoft Internet Explorer programjában is alkalmazott - az Eolas engedélye nélkül. A Microsoft szerint azonban böngészőjük egy teljesen más eljárást alkalmaz a szóban forgó funkcionalitás megvalósítására, mint amire az Eolas szabadalma vonatkozik.

A bíró azért utasította vissza az eljárás beszüntetésére vonatkozó kérelmet, mert eddig a felek egyike sem tudott a megalapozott döntéshez szükséges bizonyítékokat bemutatni. A Microsoft képviselője egyébként meg van győződve róla, hogy meg fogják nyerni a pert. "A Microsoft egy szellemi alkotásokra épülő cég, és így tiszteletben tartjuk a szellemi alkotásokkal kapcsolatos jogokat", mondta Jim Desler, a Microsoft képviselője.

Az Eolas egyébként más ügyben is perelni kívánja a Microsoft-ot. A cég vezetőjének állítása szerint az Internet Explorer logójában is felhasznált, a "@" mintájára átalakított "e" betű is az ő találmányuk, amit az IBM e-Business megoldásaihoz kapcsolódóan már 1997 óta licenszel is az Eolas-tól.