Egyes források szerint az Internet Explorer napjai meg vannak számlálva, mert a Microsoft a böngészőprogramtól történő megválásra készülődik. Az Explorer utolsó verzióját a legkésőbb a jövő év második felében megjelenő Office 11-gyel együtt kaphatják majd meg a felhasználók, amely után a termékvonal megszüntetésre kerül.

Az Internet Explorer következő, 7.0 helyett állítólag .NET nevű verziója az utolsó Microsoft böngésző lesz ami külön alkalmazásként jelenik majd meg. A ..NET keretrendszer ugyanis a webes kapcsolatok létrehozásának lehetőségét magába az operációs rendszerbe - mint alapszolgáltatás - integrálja, amelynek köszönhetően teljesen el fog tűnni a jelenleg még élesen fentálló megkülönböztetés on-line és off-line tartalom között. Így az új alkalmazások weben keresztül elérhető dokumentumokkal éppen úgy fognak tudni dolgozni, mint a lokális fájlokkal, ami értelmetlenné teszi egy külön böngészőprogram futtatását.

A nem .NET-alapú platformokhoz a Microsoft a jövőben csakis az MSN Explorer-t fogja kínálni, amelynek legújabb változatát éppen a jövő hét közepén fogják óriási reklámkampány közepette útjára indítani Amerikában.

Az Internet Explorer utolsó verziója olyan speciális szolgáltatásokat is fog kínálni XP-felhasználók számára, amelyet a Windows széria korábbi tagjait futtatók nem fognak tudni használni, sőt, a böngésző Windows NT-n futó változata nem is fog megjelenni. E mellett az eddigieknél sokkal szigorúbb alapbeállításokat, és olyan extrákat is ígér a Microsoft böngészőjének "búcsúverziójában", mint a felbukkanó ablakok letiltásának lehetősége, vagy a programnak egyedi külsőt kölcsönző skinek használata.