A hálózati szoftverek gyártásával foglalkozó Novell az év végén megjelenő Netware 6 termékéhez a nyílt forrású MySQL adatbáziskezelő egy speciális változatát is mellékelni fogja. Az adatbáziskezelő kifejezetten a Novell hálózati operációs rendszeréhez optimalizált változata végre lehetővé teszi majd a Netware teljes értékű nyílt forrású web-platformként történő használatát. A cég ígérete szerint a MySQL a jövőben a Netware termékek alapvető részévé fog válni.

"Azon emberek közösségéhez csatlakozunk, akik Linux-ot, Apache, MySQL és PHP (LAMP) alkalmazásokat futtatnak. A MySQL a Netware platformra portolásával hirtelen megnyílik az út ezen alkalmazások a Netware-en történő futtatására is", mondta Kris Magnusson, a Novell Nyílt Forrású Vizsgálóbizottságának (OSRB) elnöke. A cégen belül frissen létrehozott csoport feladata többek között annak vizsgálata, hogy mely termékeket és milyen feltételek mellett lehetne nyílt forráskódúvá tenni.

Bár a Netware platformon már jelenleg is fut több kereskedelmi relációs adatbáziskezelő rendszer - mint például a Pervasive SQL és a Sybase SQL -, a webfejlesztők számára kritikus fontosságú lépés a MySQL támogatás megvalósítása. "A MySQL valóban elengedhetetlen feltétele a webalkalmazások készítésének", mondta Magnusson.

A Novell a MySQL kereskedelmi változatát fogja a Netware-hez adni, ami azt jelenti, hogy a felhasználók keze nem lesz az ingyenes változat GPL licensze által megkötve, és a kapott adatbáziskezelőre épülő fejlesztéseiket nem kell a nyílt forrású közösség számára visszajuttatniuk. Ennek ellenére a Novell maga - bár nem kötelezi semmi erre - a MySQL-lel kapcsolatos saját módosításait szabadon elérhetővé fogja tenni bárki számára a relációs adatabáziskezelő honlapján keresztül.

A MySQL támogatás bevezetésével kapcsolatban a Novell béta-programot is hirdetett, amelyre várják a rendszer előzetes változatait tesztelni kívánók jelenkezését. A programmal kapcsolatos további információk a Novell "Leading Edge" oldalán olvashatók, ahonnan az előzetes változat is letölthető.