Egy a hardvard-i egyetem kutatói által most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a világ legátfogóbb keresőjeként számon tartott Google több, mint 100 vitatott oldalt szép csöndben kizárt találati listájáról német és francia kiadásain. A tanulmányban a kutatók összesen 113 olyan antiszemita, náci-barát és fehér felsőbbrendűséget hirdető oldalt találták, amelyeket a Google.de illetve a Google.fr cím alatt elérhető keresőkből lehetetlen kicsikarni, míg a Google Egyesült Államok-beli oldalán minden további nélkül elérhetőek.

Az idén október 4 és október 21 között végezett mérésekben az egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy a Google különböző nyelvi változatai milyen egyezést mutatnak. A tesztek szerint 65 a német Google keresőből hiányzó oldal a francia változatban sem volt megtalálható, de utóbbiból még további 48 másik oldal is kizárásra került.

A német törvények megtiltják olyan anyagok közzétételét, amelyek alkalmasak faji vagy etnikai gyűlölet keltésére, beleértve a Holocaust létét vitató írásokat is. Hasonló törvények vannak Franciaországban is. Mindkét országban több nagy port kavart pert is lefolytattak amelyben Internet-szolgáltatókat offenzív tengerentúli tartalom szűrésére akartak kötelezni. A múlt évben egy francia bíróság elmarasztaló ítéletet hozott a Yahoo!-val szemben, amiért az oldalain Adolf Hitler "Mein Kampf" című művének árverezését tette lehetővé.

A Google feltehetően a hasonló jogi eljárást megelőzendő szűrte ki a szóban forgó oldalakat találati listáiról, bár a cég képviselői a kérdéssel kapcsolatban nem voltak elérhetőek.