Költségtakarékossági okokból a Yahoo saját egyedi scriptnyelvét hamarosan a nyílt forrású Zend motorra épülő PHP-re fogja lecserélni. Az átállás alapvető változásokat fog hozni a Yahoo szolgáltatásainak belső működésében a hirdetések kiszolgálásától kezdve a határidőnapló- és levelező rendszeréig, a cég ígérete szerint azonban a felhasználók a változásokból szinte semmit sem fognak érzékelni.

A Yahoo a dinamikus tartalmak iránti igény növekedésével párhuzamosan mintegy hat évvel ezelőtt fejlesztette ki saját yScript nevű, kifejezetten webes oldalak előállítására használható nyelvét. A scriptnyelv akkor még a Yahoo szintén saját fejlesztésű webszerver-alkalmazásai alatt futott. Utóbbiakat azonban 1996-ban a nyílt forrású Apache-ra cserélték le. A mostani váltás okai között elsősorban a saját megoldás folyamatos karbantartásának és fejlesztésének magas költsége játszott lényeges szerepet, amelyet a ingyenes nyílt forrású PHP bevezetésével gyakorlatilag teljesen megspórol majd a cég, miközben a funkcionalitás sem szenved majd csorbát.

Michael Radwin, a Yahoo tervezője szerint "a Yahoo egy olcsó cég .. aki nem engedheti meg magának az erőforrások pazarlását." Radwin elmondása szerint az yScript karbantartása és használata már jó ideje csak kellemetlenségeket jelentett. Nem csak maga a nyelv folyamatos fejlesztése és karbantartása jelentett plusz költségeket, de - lévén egyedi megoldásról van szó - a más rendszerekhez történő különböző illesztések, bővítések megírása is a Yahoo üzemeltetőire hárult. Ezzel szemben a nyílt forrású PHP esetében világszerte fejlesztők ezrei dolgoznak a különböző illesztések és kiegészítések megvalósításán, amik gyakorlatilag szinten ingyen mindenki rendelkezésére állnak.