A mai napon került ki a nemzetközi Big Brother Awards szervezet honlapjára a 2002-es magyar Nagy Testvér választás jelöltjeinek hivatalos listája. Az idén Magyarországon második alkalommal kiosztásra került díjat a a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően azok a magánszemélyek, illetve cégek kapják, akik/amik a legtöbbet tették az emberek elektronikus magánszférájának megsértéséért.

A Nagy Testvér Díjat (Big Brother Awards, röviden: BBA) a londoni központú Privacy International 1998-ban hozta létre, és minden évben azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek ítélik oda, akik a legtöbbet tették az elektronikus magánszféra (privacy) ellen. A díj nevét Orwell híres negatív utópiájában, az 1984-ben szereplő Nagy Testvérről (Big Brother) kapta, aki állandóan és mindenütt figyeli az állampolgárokat. A díj célja, hogy felhívja rá a figyelmet, hogy az adott ország lakosai kiknek a viselkedését érzik az e-privacy-re nézve a legkárosabbnak. Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a pozitív - vagy más néven Brandeis - díj is kiosztásra kerül az e-privacy-védelméért legtöbbet tevők fáradozásainak elismeriseként.

Az idei Cégek Nagy Testvér Díja jelöltjei között két régi ismerős, az - egyébként a közelmúltban szerzői jogsértéssel vádolt - BSA és a Microsoft mellett egy új szereplőt, a Magyar Hírlapot találhatjuk. A BSA a jelölést azzal érdemelte ki, hogy hatóságnak tünteti fel magát és fenyegetően lép fel a felhasználók ellen, noha csupán egyes szoftvergyártók érdekképviseletére létrehozott nonprofit szervezet, míg a Microsoft a már máshol is "nagy sikert" aratott, a felhasználók internetezési szokásairól azok tájékoztatása nélkül adatokat gyűjtő Passport rendszeréért, valamint a Windows 2000 SP3 kiszolgáltató licenszszerződéséért, és a Media Player nyomkövető funkciójáért kapta a jelölést. A Magyar Hírlap jelölését a Mécs-bizottság munkájának eredményeként előálló szigorúan üzleti alapokon megszerzett adatok idő előtti jogtalanul közzétetelével érdemelte ki.

Az Állami Szervek Nagy Testvér Díjára idén a Magyar Rádió és az ORTT pályázik. Előbbi munkatársait írásban kötelezte, hogy átvilágításuk eredményét mutassák be - noha erre nem lett volna joga -, míg az ORTT az Interneten keresztül elérhető tartalom a Kínában már megszokotthoz hasonló megszűrésének tervéért került a jelöltek listájára.

A Magánszemélyek Nagy Testvér Díja jelöltje Lakat T. Károly televíziós újságíró és a Friderikusz Sándor hangpostáját feltörő "ismeretlen lehallgató". A Közönségszavazatok Díjára idén a VII. kerületi önkormányzat a kerület teljes bekamerázásáért, a Microsoft Passport rendszeréért, és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az adatvédelmi biztos hivatalának bekamerázásáért pályázik eséllyel. Az idei pozitív Pozitív Nagy Testvér Díjat a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete kapja a nyílt forráskódú Linux terjesztéséért és a honosításban vállalt szerepért. A zsűri tagjai egyébként éles vitát folytattak a Big Brother Show, illetve a Való Világ jelöléséről is, de végül arra a következtetésre jutottak, hogy ebben az esetben alapvetően ízlésvitáról van szó, és ezért a szóban forgó műsorokat egyik kategóriában sem jelölték.

A 2002-es Nagy Testvér Díj jelölések eredményhirdetésére és a díjak átadására 2002. november 7-én 18 órai kezdettel a Cirko-Gejzír Moziban fog sor kerülni.