Az elektronikus magánszférát védő Electronic Privacy Information Center (EPIC) civil szervezet ellentámadásba lendült át a fájlcserélő hálózatok bezárását követelő hollywoodi médiaipar ellen. Új kampányának keretén belül az érdekvédelmi szervezet szakemberei körlevelet küldenek szét amerikai felsőoktatási intézmények vezetőinek részére, amelyben arra kérik őket, hogy gondolját át mielőtt megfigyelő rendszereket telepítenek az egyetemi hálózatokra.

"A kommunikáció megfigyelése alapvetően összeegyeztethetelen az oktatási intézmények küldetésével, a kritikus gondolkodásra és a felfedezésre neveléssel", írja az EPIC. "A megfigyelés korlátok közé szorítja a viselkedést, és tönkreteszi a kreativitást, aminek inkább virágoznia kellene az oktatási berkekben".

Az EPIC levele egyértelmű válasz a szórakoztatóipar vezetőinek egy hónappal ezelőtti hasonló jellegű kampányára, amelyben azok mintegy 2000 amerikai felsőoktatási intézmény vezetőit a fájlcsere megakadályozásával kapcsolatos azonnali és hathatós intézkedésekre szólították fel. Az akkori levelet író Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), az Amerikai Filmipari Szövetség (MPAA), az amerikai Nemzeti Lemezkiadó Szövetség (NMPA), és az Amerikai Dalíró Szövetség (SGA) aggodalmukat fejezik ki a vezetők részére a fájlcserélő hálózatok által okozott sávszélességpazarlás és biztonsági kockázatokkal kapcsolatban, valamint kemény irányelvek kidolgozását, és az azokat megsértőkkel szembeni kemény fellépést és büntetések foganatosítását követelték.

Bár mostani levelében az EPIC elismeri a fájlcserélő hálózatok nem megfelelő használatából eredő bizonyos kellemetlen következmények fellépésének lehetőségét, azonban óvva inti az oktatási intézmények vezetőit mefigyelőrendszerek kiépítésétől. A szervezet szerint ezek csak hasztalanul növelnék az egyetemen belüli feszültségeket, mert a hozzáértők továbbra is megtalálnák a megfelelő módszereket azok kijátszására.

Az EPIC szerint ezen túlmenően a szórakoztatói ipar felvetéseinek megvalósítása csak plusz terheket róna az intézmények dolgozóira, és értékes erőforrásokat vonna el az online kommunikáció megfigyelésére alkalmas rendszerek kialakítására, valamint a szabályokat megsértő egyének felderítésére és megbüntetésére.