[Microsoft] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és a Microsoft Magyarország április elején elindították a Tisztaszoftver Programot, melynek célja a korszerű és jogtiszta szoftverek elterjedésének segítése a közszférában. A program keretében a Microsoft valamennyi, a közoktatási intézményekben használt számítógépre biztosítja a mindenkori legfrissebb Microsoft operációs rendszert, és az ahhoz tartozó irodai programcsomag professzionális változatát. A középiskolák ezen felül hozzájuthatnak a Microsoft szerver termékeihez is, ugyanis megkapnak egy – a Windows Servert, azt Exchange Servert, a Sharepoint Portal Servert, az ISA Servert, az SQL Servert és a Class Servert tartalmazó – szervercsomagot.

Annak érdekében, hogy a középiskolák megfelelő módon tudják alkalmazni a fent említett szerver termékeket, és birtokába jussanak a használathoz szükséges információknak, a Microsoft Magyarország az egész országra kiterjedő oktató körutat szervez. Az egynapos oktatások során a középiskolai rendszergazdák és informatika tanárok egy ingyenes tanfolyam keretében ismerhetik meg a kapott szerver programcsalád legújabb verzióit. Az egyes alkalmakra megrendezésére nem máshol, mint a Microsoft Magyarország tréningkamionján kerül sor, melyet külön erre a célra alakítottak ki.

A Microsoft tréningkamionjaA Microsoft tréningkamionja

A 20 fő befogadására képes tréning kamion április 22. és május 7. között összesen 12 megyeszékhelyre látogat el, az egész ország terültén. A kamion berendezéséhez szükséges Intel Pentium IV-es gépeket a HP bocsátotta a Microsoft rendelkezésére, és ezzel ő is csatlakozott az országos roadshowhoz.

"A Microsoft stratégiájában mindig fontos helyet foglalt el az oktatás támogatása, mint azt már számos alkalommal bizonyítottunk is. A most útjára induló ingyenes rendszergazda képzés egy újabb lépés a hazai oktatás megsegítésére" – mondta Merényi Ádám a Microsoft Magyarország oktatási programmenedzsere. "Külön öröm számunkra, hogy idén tavasszal egy új – külön erre a célra készült – tréningkamionnal kezdhetjük meg az oktatásokat, hiszen ez nagymértékben leegyszerűsíti kollégáink munkáját, és reméljük, felejthetetlen élményt nyújt a tanfolyamon résztvevők számára."

A tréningkamion indulásáról és az oktatások időpontjáról a középiskolák a részükre kiküldött DM levélből értesülhettek, és ez alapján nyújthatták be jelentkezésüket a programban való részvételre is. Az oktatásokra eddig összesen 293 fő jelentkezett, 277 oktatási intézményből.

"A Közoktatási Rendszergazda Egylet (1LET) üdvözli a Microsoft által indított bemutatókörutat, ami alkalmat teremt arra, hogy a résztvevő rendszergazdák áttekintést kapjanak a rendelkezésükre álló legújabb Microsoft kiszolgáló termékekről. Egyesületünk mindig igyekszik hangsúlyozni, hogy az informatikai eszközök működtetéséhez nem csak hardver és szoftver szükséges, elengedhetetlen az azokat működtető rendszergazda léte, a közoktatás területén is. Fontos, hogy kollégáink hozzájuthassanak a korszerű termékek biztonságos, szakszerű üzemeltetéséhez szükséges ismeretekhez. A roadshow keretében megismert szoftverekkel az iskolák is felhasználhatják majd az új technológiákat, elősegítve ezzel intézményük oktatási színvonalának fejlődését." - nyilatkozta Terjék Balázs, az 1LET elnöke.

Az oktató körút egyes állomásai:

2004. április 22. Budapest 2004. április 23. Budapest 2004. április 26. Székesfehérvár 2004. április 27. Veszprém 2004. április 28. Győr 2004. április 29. Zalaegerszeg 2004. április 30. Pécs 2004. május 3. Miskolc 2004. május 4. Debrecen 2004. május 5. Békéscsaba 2004. május 6. Szeged 2004. május 7. Szolnok

További információk: Microsoft Magyarország.