A SentryBay antivírus cég szedán jelentette be ViraLock nevű termékét, amely a cég szerint az első szoftveres eszköz a világon, amely sikeresen tudja bármilyen email-féreg továbbterjedését megakadályozni. A ViraLock a hagyományos vírusölőkkel szemben azonban a kártevőket próbálja megtalálni, hanem terjedésüket egy ennél sokkal egyszerűbb megoldással gátolja meg: titkosítja a felhasználó címtárat, így a férg nem tud olyan érvényes email-címeket kinyerni abból, amelyre továbbküldhetné magát.

A Microsoft Outlook és Outlook Express programjaiba szervesen integárlódó csomag sikeresen gátolja meg a Klez-hez és BugBear-hoz hasonló olyan kártevők továbbterjedését is, amelyek csak a jövőben kerülnek majd kifejlesztésre. A ViraLock telepítése után program beépül a levelezőrendszer levélküldési és -fogadási folyamataiba, valamint kódolja a levelezőprogramok címtárában található bejegyzéseket, amelyek ezek után közvetlenül értelmezhetetlenné válnak.

Amennyiben ezek után egy levelet a levelezőprogramon keresztül a valódi felhasználó küld el, úgy a program gondoskodik a kódolt email-címek dekódolásáról a szerver felé továbbítása előtt, így a levél sikeresen elküldésre kerülhet. A levelezőprogramot megkerülő férgek levelei azonban nem mennek keresztül ezen a dekódolási folyamaton, így a levelezőszerver érvénytelen címzett miatt visszadobja azokat.

A program természetesen gondoskodik a címtárba később felvételre kerülő bejegyzések, és a bejövő levelekben megbújó email-címek kódolásáról is, amelyek így szintén használhatatlanná válnak majd a saját levélküldő rutinokkal rendelkező, és a küldés során a levelezőprogramot kikerülő férgek számára.

A Microsoft Windows 98/ME, NT 4.0, 2000 és XP operációs rendszerek alatt futó ViraLock 30 napos próbaverziója ingyen letölthető a termék honlapjáról. A teljes változat egyfelhasználós licensze 19.95 dollárba kerül, de oktatási intézmények és nagy mennyiségben vásárlók kedvezményekre számíthatnak.