Az IDC a közelmúltban hozta nyilvánosságra a szerver-eladásokkal kapcsolatos, az idei és az elkövetkező évekre vonatkozó prognózisát. A világ vezető piaci elemző cége szerint a szerverek piaca az elkövetkező fél évtized során közel 8 milliárd dollárral fog növekedni, az üzemeltetéshez használt operációs rendszerek tekintetében pedig a Windows és a Linux előretörése lesz megfigyelhető.

Az IDC becslései szerint a jelenleg mintegy 53 milliárdosra piac idén kereken 5 százalékos növekedést könyvelhet majd el, négy év múlva pedig már a 60,8 milliárd dollárt is meg fogja haladni. Az eladások legnagyobb része továbbra is az Egyesült Államokra fog koncentrálódni, annak ellenére, hogy a sorban öt követő Nyugat-Európa és Ázsia az átlag feletti növekedést fog produkálni.

A piaci elemző cég szerint az elkövetkező években különösen az ún. penge (blade) szerverek fognak nagyot hasítani, amik 2008-ra már az összes eladások 29 százalékát fogják adni, azaz közel 90 milliárd dollár értékben kelnek el. A gépeken futtatott operációs rendszerek tekintetében a Linux és Windows részarányának növekedése várható, amelyek együttesen az újonnan eladott gépet már közel 90 százalékán fognak futni.

Az IDC szerint 2008-ban az új szerverek 29 százalékán Linux, míg 60 százalékán már Windows fog futni.