A Microsoft meglehetősen optimista az informatikai szektor fejlődését illetően, ezért úgy gondolja, hogy az évtized végéig a világszerte használt Windows-t futtató PC-k száma a jelenlegi "alig" 600 millióról kereken 1 milliárdra fog növekedni. Ezt Will Poole, a cég Windows kliens üzletágának vezetője jelentette be hétfőn, a Microsoft szokásos éves partnerkonferenciáján.

Pool szerint az iszonyatos növekedés hátterében elsősoroban a fejlődő országok vállalatai, illetve a speciális piacokra fejlesztő OEM gyártók fognak állni. A Windows PC-k szaporodását segítheti elő többek között a Microsoft által a közelmúltban kifejezetten a távol-keleti régiók piacára kidolgozott "XP Starter Kit" nevű, funkciókban a nagy testvéreitől elmaradó, de jóval olcsóbb Windows-változat is.

Korábban több elemző is azt jósolta, hogy az asztali Windows-ok piaca kimerült, amely már nem növekedhet jelentősen a jövőben. A redmondi cég azonban nem osztja ezt az álláspontot. "A PC-k cseréje az idei évben is első helyet fogja elfoglalni a cégek IT-kiadása között", jósolja Poole.

A Microsoft adatai szerint jelenleg a vállalati PC-knek mintegy 35 százalékán még mindig a Windows 95, a 98 vagy az NT valamely változata működik, amik így hamarosan váltásra kényszerülnek majd. Ennek elősegítésére egyébként a cég egy külön programot, a "Desktop Deployment Initiative"-t is létrehozta, amelynek keretében olyan eszközöket bocsát majd ügyfelei részére, amelyekkel azok - a Microsoft szerint - órák helyett akár percek alatt cserélhetik le egy-egy gépük operációs rendszerét.