A Linux egyre jelentősebb hódításának köszönhetően Redmond azt fontolgatja, hogy hamarosan más piacokra is kiterjeszti az eddig csak néhány távol-keleti országban forgalomba hozott "olcsó Windows" programját. A hivatalosan Windows XP Starter Edition néven forgalmazott operációs rendszer csökkentett árával elsősorban a fejlődő országok árérzékeny piacát célozza meg a Microsoft.

A szoftverfejlesztő cég csütörtöki bejelentése szerint már tárgyalásokat folytat Thaiföld, Malajzia és Indonézia kormányzatával is a funkcióiban és árában az ottani piacokhoz alakított, olcsó Windows-változat forgalomba hozataláról. A Start Edition meglehetősen nagy kuriózumnak számít a Microsoft-nál, aki éveken keresztül világszerte azonos árakon hozta forgalomba termékeit.

Míg az Egyesült Államokban 60, Európában pedig átlagosan 30 százalékos a PC-penetráció, addig a Starter Edition célpiacain csak mindössze a háztartások 1-2 százaléka rendelkezik személy számítógéppel. Ráadásul ezekben az országokban a gép mellett a szoftverekre általában már nem jut pénze az embereknek. Kínában például becslések szerint a Windows-telepítések 92 százaléka illegálisan történik, szemben az Egyesült Államok 22 százalékos kalózkodási rátájával.

A Microsoft azt reméli, hogy csökkentett áraival versenyképes alternatívát fog kínálni a kalózkódással, illetve az ingyenesen elérhető operációs rendszerekkel szemben. A pilótaprojeknek számító malajzai "Gemilang" program keretén belül például a Windows és Works speciális változatát előtelepítve tartalmazó PC-khez alig 40 dollárral többért, összesen kb. 300 amerikai dollárnak megfelelő helyi valutáért juthattak hozzá a fogyasztók.