A Microsoft a múlt héten hivatalos levélben arra szólította fel az SP2Torrent weboldal üzemeltetőit, hogy hagyjanak fel a cég által a Windows XP operációs rendszerhez a múlt héten közzétett Service Pack 2 a BitTorrent hálózaton keresztüli forgalmazásával. A weblap készítői a felhasználók által már régóta várt javítócsomagot eredetileg azért tette elérhetővé az ismert fájlcserélő rendszerben, hogy bebizonyítsa: a P2P-hálózatok az illegális zene- és filmmásolás mellett legitimit célokra is alkalmasak lehetnek.

Bár az XP SP2 végleges változata a múlt hét elejétől kezdődően közvetlenül a Microsoft honlapjáról is hozzáférhető vált a végfelhasználók számára, azonban a cég - félve szerverei az óriási roham okozta túlterhelésétől - napi 2,5 millióra korlátozta a letöltések számát, ami az alternatív letöltési lehetőségek felkínálására ill. felkutatására ösztönözte a frissíteni vágyó windows-osokat. Redmond azonban a jelek szerint nem kért a fájlcsere nyújtotta segítségből, és ezért a hasonló esetekben már számtalanszor alkalmazott Digital Millennium Copyright Act (DMCA) törvényre hivatkozva megtiltotta a frissítés terjesztését a BitTorrent hálózatán keresztül.

"A Microsoft társzolgáltatóinkat a DMCA alapján [az XP SP2] eltávolítására szólította fel [..] mi pedig jobbnak láttuk ezúttal nem ellenállni", írják az alternatív letöltési link eltávolítását követően kiadott közleményükben az SP2Torrent üzemeltetői, akik azonban nem bánkódnak a végkifejlet miatt. "Ezt az oldalt elsősorban demonstrációs céllal indítottuk, és óriási sikernek bizonyult. Az SP2Torrent.com megmutatta, hogy a fájlcsere lehetővé teszi az emberek számára, hogy hatalmas költségek és szerverek nélkül maguk is megoldják problémáikat, a nélkül, hogy a kormányzatra vagy egy vállaltra kellene várniuk".

A Microsoft fellépése mögött egyébként valószínűleg a rosszindulatúan módosított, esetleg trójai- vagy vírusprogramokat tartalmazó SP2-változatok felbukkanásától és elterjedésétől való félelem áll, mint sem az öncélú tiltás. Bár a fájlok eredetiségének ellenőrzésére a fájlcserélő hálózatokon is kínálkoznak módszerek, ezeket valószínűleg csak a felhasználók kis része alkalmazza a letöltésekre.

A Windows XP Service Pack 2 végleges változata hivatalosan a Microsoft weboldaláról ill. a Windows Update "automatikus frissítés" szolgáltatásának segítségével szerezhető be.