A brit Reklámügyi Hatóság (ASA) megalapozottnak találta a Microsoft egyik hirdetésével kapcsolatosan érkezett lakossági bejelentéseket, melyek szerint a reklám megtévesztő információkat közül a fogyasztókkal. Az ominózus reklám a Windows és a Linux árát hasonlította össze, és azt állította, hogy a nyílt forrású operációs rendszer használata a cégeknek akár tízszer annyiba is kerülhet, mint ha a Microsoft termékét vásárolták volna meg.

A hirdetés egy 900 MHz-es duál Xeon rendszeren futó Windows, valamint egy IBM z900-as mainframe-en futó Linux üzemeltetésének költségeit hasonlította össze, azt állítva, hogy "egy a közelmúltban elvégzett, és a Meta Group elemző cég által auditált felmérés [..] a Linuxot tízszer drágábbnak találta a Windows-nál". A hirdetés szerint "az eredmények szerint a Linux-ot futtató IBM z900 mainframe jóval kevesebbet tud és jóval többe kerül, mint a Windows Server 2003".

Az ASA-hoz beérkezett panaszok azt sérelmezték, hogy a reklám nem ugyanazon a hardveren futó rendszereket hasonlított össze. A hatóság a panaszokat helyben hagyta, és megállapította, hogy a reklám valóban alkalmas a fogyasztók megtévesztésére. "Mivel az összehasonlításban az operációs rendszerek mellett a hardverek is részt vettek, és mivel így abból nem derült ki, hogy a Linux operációs rendszer használata tízszer annyiba kerül, mint a Windows rendszeré, a hatóság a hirdetést megtévesztőnek nyilvánította", áll az ASA indoklásában.

A Microsoft-nak egyébként nem először gyűlik meg a reklámhatóságokkal. Tavaly év eljén például a Dél-Afrikai Köztársaságban tiltották be egy másik reklámját, amely akkor a hackerek kihalását vetítette előre, a Microsoft szoftverek biztonságosságával indokolva azt. Az ottani hatóság akkor szintén nem látta igazoltnak a Microsoft a hirdetésben megfogalmazott állításait.