A világ egyik legelismertebb informatikai elemző cégének egyik vezetője egy a napokban Londonban tartott beszédében meglehetősen éles szavakkal kritizálta a szoftveripart és annak biztonsági törekvéseit. Victor Wheatman, a Gartner biztonsági csoportjának elnök-helyettese többek között "a történelem legnagyobb bétatesztjé"-nek nevezte a Windows-t, és kétségeit fejezte ki a Microsoft "Megbízható Számítástechnika" programjának eredményeivel kapcsolatosan is.

Victor S. WheatmanVictor S. Wheatman

Wheatman cáfolta azt mítoszt, amely szerint azok a cégek érezhetik a legnagyobb biztonságban magukat, amelyek a legtöbbet költenek a védelemre. Az elemző cég felmérése szerint ugyanis a valóban legbiztonságosabb vállalkozások jóval az átlag alatti összegeket fektetnek a biztonságba, sőt, nem ritkán ők költik erre a legkevesebbet.

Az elnök-helyettes szintén vitatta azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy "a szoftvereknek feltétlenül hibásnak kell lenniük". Wheatman meglátása szerint ez egyáltalán nincs így, és a látszatot csak az erősíti, hogy a szoftverfejlesztő cégek folyamatosan hibás szoftvereket dobnak piacra.

A Gartner biztonsági csoportjának vezetője különösen éles kritikával illette a Microsoft-ot, és annak biztonsági törekvéseit. Wheatman szerint ugyanis a Windows nem más, mint a "történelem legnagyobb béta-tesztje", és a Microsoft "Megbízható Számítástechnika" programjától sem szabad sokat várni.

Bár a Longhorn megjelenése javítani fog a biztonsági problémák terén, azonban megoldani ez sem fogja a problémákat, "mondjon bármit is erről a világ leggazdagabb embere" - vélekedett az elnök-helyettes.