[Microsoft] Számos kis és középvállalat halasztgatja első kiszolgálójának megvásárlását, és amíg csak lehet, megelégszik egy "elég jó" rendszerrel, hogy ne kelljen egy szerinte költséges és bonyolult folyamatba belevágnia. A Windows Small Business Server 2003 komplett, megfizethető árú és megbízható megoldás, amely számos szolgáltatást nyújt, könnyű telepíteni, bevezetni és karbantartani. Emellett az üzleti lehetőségek egy egész új világát nyitja meg a felhasználók részére, ideális csomag a kisvállalkozásoknak – különösen azoknak, amelyek első kiszolgálójukat vásárolják.

"A Windows Small Business Server 2003 segítségével a kisvállalkozások dolgozói újszerű munkavégzési, együttműködési és kommunikációs lehetőséghez jutnak mind az irodában, mind út közben" – közölte Ónody Csaba, a Windows Small Business Server termékmenedzsere.

A Windows Small Business Server 2003 kibocsátásának első évfordulóján közel áll ahhoz, hogy a kisvállalkozások elsőszámú kiszolgálója legyen. Egy a Microsoft megbízásából készült felmérés szerint, amelyet májusban tett közzé a Yankee Group nevű bostoni székhelyű számítástechnikai és kommunikációs konzultációs cég, a kisvállalkozások 61 százaléka állítja azt, hogy a Windows Small Business Servert használja vagy annak bevezetésére készül.

A termék iránti fokozott érdeklődés eredményeképpen a Microsoft számos konzultációs és viszonteladó partnere arról számolt be a Yankee Groupnak, hogy lendületesen nő cégük árbevétele.

A Windows Small Business Server 2003 számos olyan funkciót biztosít a kisvállalkozásoknak, amelyet a nagyvállalatok is használnak – ilyen az e-mail, a biztonságos internet, a vállalati intranet, a távoli kapcsolódási lehetőség, a mobileszközök támogatása, a fájl- és nyomtatómegosztás, a biztonsági mentési és visszaállítási szolgáltatás, valamint a csoportmunkát lehetővé tévő alkalmazásplatform – mindezt elérhető áron, egy olyan csomagban, amelyet könnyű bevezetni és karbantartani.

Elemzők szerint három fő oka van, hogy a terméket ilyen kedvező fogadtatásban részesíti a piac: a versenyképes ár, a termék értéke vagy másképpen megtérülése (ROI), valamint a technológiák termékekbe integrált helyes keveréke, amely a kisvállalatok szempontjai szerint van optimalizálva, és már alapkiépítésben is problémamentesen használható.

Felmérések szerint a vállalatok elsősorban az asztali gépek és a kiszolgálók hardverének továbbfejlesztésére és operációs rendszerének frissítésére, alkalmazásokra, biztonsági elemekre, a hálózati infrastruktúrára, tárolókapacitásra, sávszélességre, katasztrófa utáni helyreállítási és biztonsági mentési lehetőségekre fognak pénzeszközöket áldozni. Ez részben abból fakad, hogy a kis- és középvállalatok egyre összetettebb rendszert igényelnek, emellett nagy szükségük van a megbízhatóságra, a jó dokumentációra, a kiváló szolgáltatásokra és támogatásra – talán nagyobb is, mint a nagyvállalatoknak -, mert nem rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal, amelyekkel a nagyobb cégek.

A Windows Small Business Server 2003 tartalmazza a Microsoft Windows Server 2003 operációs rendszert és a Microsoft Exchange Server 2003 kiszolgálót. A Premium Editionnek része a Microsoft SQL Server 2000, valamint a Microsoft Internet Security and Acceleration Server (ISA Server) 2000. A termék mindkét kiadásának szerves alkotóeleme többek között a távoli webes munkahely, a csoportmunkát elősegítő Windows SharePoint Services és a Windows Faxmegosztási szolgáltatás.