[Microsoft] A Microsoft és az RSA Security 2004 februárjában a San Francisco-i RSA biztonsági konferencián jelentette be, hogy együttműködésre lépnek egymással, melynek keretében a Microsoft két faktoros azonosítási technológiával vértezi fel Windows rendszereit. A token alapú felhasználó-azonosításra a Microsoft Windows-ba épített támogatás áll majd rendelkezésre, mely a felhasználói név és jelszó mellett lehetővé teszi az RSA SecurID megoldása által biztosított, egyszer használatos azonosítóval történő hozzáférést a hálózati és lokális erőforrásokhoz, úgy online mint offline üzemmód esetén.

A két vállalat, hazai partnertalálkozóján közzétette, hogy októbertől Magyarországon is kapható a Microsoft által támogatott és javasolt biztonsági megoldás. A találkozón, melyen a Microsoft Magyarország kiemelt partnerei és rendszerintegrátorai illetve az RSA hazai disztribútora és forgalmazói vettek részt, bemutatásra került az RSA SecurID for Microsoft Windows token alapú azonosítási technológia, amely megoldással a felhasználói azonosítás és hozzáférés engedélyezés immár a legmagasabb biztonsági elvárásoknak is eleget tesz. A megújult technológia fontos előnye, hogy az most már a Windows 2003 szervertermékek által is támogatottá és kompatibilissé vált.

Az RSA és a Microsoft közös fejlesztésének lényege, hogy az RSA által fejlesztett SecurID token megoldás segítségével a felhasználó adott időintervallumonként – alapból 60 másodpercenként – egyedi, változó kód birtokába jut. Összeállítva a felhasználó által ismert, a tokenhez tartozó PIN kódot és az előbbi ugrókódot, előáll az úgynevezett "passcode", amelyet jelszó helyett a megszokott Windows bejelentkező képernyőn adhatunk meg.

Ezzel a címtárszolgáltatással szinkronizált módon folyamatosan változó jelszóval az értékes vállalati információk hatékonyabb védelmére nyílik lehetőség, hiszen a felhasználó mindössze saját PIN kódját kell hogy megjegyezze, mégis folyamatosan a vállalat által előírt hosszúságú és mégis változó kóddal azonosíthatja magát. A felhasználók kényelmét szolgálandó a tokenek többféle formátumban kerülnek forgalomba, úgy mint USB kulcs, smart card, számológép vagy kulcstartó de létezik szoftveres változat is.

"A Microsoft az RSA-val együttműködésben olyan számítástechnikai környezetet hozott létre, amely lehetővé tesz, hogy a vállalat a biztonságos hozzáférést kiterjessze bármely felhasználóra, bizalmas partnerre, ügyfélre vagy viszonteladóra" – mondta Papp István, a Microsoft Magyarország termékmenedzsere. "Az RSA SecurID for Microsoft Windows megoldása jelentős mérföldkő vállalatunk biztonság erőfeszítései terén. Segítségével biztonságosabb lesz a vállalati adattartalmak elérése, és könnyebbé válik a felhasználók azonosítása is."

A Microsoft Megbízható Számítástechnika (Trustworthy Computing) nevű kezdeményezésének égisze alatt létrejövő együttműködés nagy előrelépést jelent a vállalat biztonsági erőfeszítései terén. Az új azonosítás-technológia által ugyanis megnő a biztonság az online személyazonosság igazolása révén, így növelhető a vállalati rendszer hatékonysága és ellenőrizhetősége.