A Microsoft hétfőn mutatta be a még nyáron bejelentett, kifejezetten szuperszámítógépeken történő futtatásra tervezett Windows változatához készült fejlesztőkészletét. Az eredetileg Windows Server 2003 HPC Edition néven bemutatott, majd végül is Windows Server 2003 Compute Cluster Edition-ra átnevezett operációs rendszerrel a Microsoft az eddig számára gyakorlatilag ismeretlen szuperszámítási piacra is szeretne betörni.

A hétfőn bejelentett fejlesztőkészlet (SDK) olyan illesztőkönyvtárakat és az azokhoz kapcsolódó dokumentációt tartalmaz, amelyek segítségével a programozók a szuperszámítógépes Windows platformon futó nagyteljesítményű alkalmazásokat készíthetnek majd. Az SDK egyelőre nem lesz nyilvánosan elérhető, hanem csak a Microsoft kiemelt partnerei kapják meg, valamikor a hónap hátralévő részében.

Magát a Windows Server 2003 Compute Cluster Edition-t végleges változatban Redmond 2005 második felében tervezi kiadni. Arról, hogy a termék milyen különböző változatokban kerül majd piacra, és azok milyen áron lesznek kaphatóak, egyelőre még nem született döntés a Microsoft főhadiszállásán.