A Microsoft közelmúltbeli felvásárlásai és márkanevekkel kapcsolatos perei arra engednek következtetni, hogy Redmond egy saját Linux-változat kiadására készül - állítja a CBS MarketWatch egy szakszerzője. John C. Dvorak szerint a Microsoft egy olyan hibrid operációs rendszer kiadását tervezheti, amely továbbra is lehetővé tenné a Windows alkalmazások futtatását, biztonságát azonban a Linux alapmoduljai garantálnák.

Lehet, hogy így fog kinézni az új rendszer doboza?Lehet, hogy így fog kinézni|az új rendszer doboza?

"Ha elemezzük a Microsoft közelmúltbeli felvásárlásait és akcióit, arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a cég egy saját márkanevével ellátott Linux-változat kiadására készül", írja Dvorak, aki szerint az új rendszer feltehetően a "Microsoft Linux" vagy a "MS Linux" név alatt jelenik majd meg.

A szerző feltételezéseit alapvetően a Microsoft által a közelmúltban megejtett cégvásárlásokra alapozza. Szerinte a különböző operációs rendszerek egységes környezetbe integrálását lehetővé tevő Connectix tavalyi felvásárlásra, valamint a szintén hasonló célú - a Linux, Unix, Windows és MacOS alapú rendszerek integrálására lehetőséget adó - megoldásokat szállító Vintela-ban történő befektetésre mind azért került sor, mert Redmond a Linux irányába szeretné a Windows-t elmozdítani.

Ezen kívül - Dvorak szerint - nem volt véletlen az sem, hogy a Microsoft a Lindows.com-ot perelte a "Windows"-ra nevén kívül egyébként megjelenésében és kezelésében igen nagy mértékben hasonlító operációs rendszere miatt. A két cég között végül is peren kívül született egyezség, amelynek részeként a Lindows.com operációs rendszerét "Linspire" névre keresztelte át.

A perben "a Microsoft azt állította, hogy a köztudatban az emberek a Lindows nevet a Microsoft-hoz kötnék. Az egész akkor nyer értelmet, ha a Microsoft valóban egy Linux változat kiadását tervezi", írja Dvorak.

A szerző egyébként azt feltételezi, hogy a Microsoft egy B-tervvel is rendelkezik arra az esetre, ha a Linux-alapú operációs rendszer kiadásának terve valamilyen okból kudarba fullad. Szerinte ebben az esetben egy Solaris-alapú alternatíva elkészítése jöhet szóba, amelyre Redmond-nak a lehetőséget a nem olyan régen a Sun-nal megkötött stratégiai együttműködési megállapodás biztosíthatja.