Az oldalunkon korábban megjelent előrejelzésnek megfelelően az Intel a tegnapi napon bejelentette a Centrino utódjául szánt új mobil platformját. A Sonoma alapját jelenleg három chipkészlet, valamint egy új mobil Pentium processzor képezi, amelyek az elődnél nagyobb teljesítményt ígérnek a felhasználók részére.

Az asztali felhasználásra szánt i915G és i915P lapkakészleteknek megfelelő új i915GM és i915PM chipsetek testvéreikhez hasonlóan támogatják a PCI Express, valamint az utóbbira épülő, de kifejezetten mobil egységek számára átalakított, kártyaformátumú ExpressCard csatoló használatát is. A lapkák 533 MHz-es előoldali buszsebességet használnak, valamint támogatják a DDR2 memóriák használatát. Képességeik ezen kívül Serial ATA interfész és 7.1-es hangrendszer biztosításával egészülnek ki.

Az új lapkakészletek részét képezi egy a DirectX interfész 9.0-s változatának megfelelő videovezérlő is, amely az előd egyetlen csővezetéke helyett immár négy különálló csatornán dolgozik a grafika megjelenítéséről. Az Intel szerint az új vezérlő így a korábbi Centrino lapkáknál jóval nagyobb teljesítményt képes biztosítani, amely azonnal észrevehető lesz a Sonoma-ra épülő laptopok felhasználói számára.

Az új lapkakészletek mellé az Intel a 90nm-es Dothan magokra épülő mobil Pentium 4 processzorok új változatait is bemutatta, amelyek elődjeiktől 533 MHz-es előoldali buszsebességükben, valamint az NX-biten alapuló puffertúlcsordulási védelem alkalmazásának lehetőségében különböznek. Ezen kívül egy új, M 770 jelű Pentium 4 lapka is bemutatásra került, amely 2.13 GHz-es órajelével és 800 MHz-es előoldali buszbességével az eddigi leggyorsabb mobil Pentium lapkát képezi.

Az Intel egyébként már dolgozi a Centrino platform következő frissítésén is. A "Nappa" kódnéven ismert új platform előre láthatólag 2006-ban fog csak piacra kerülni, azonban támogatni fogja már a kétmagos processzorok használatát, és az IEEE 802.11n szabványával kompatibilits WLAN vezérlőt is tartalmazni fog.