Súlyos teljesítménycsökkenéssel szembesülhettek weboldalaikon azok a felhasználók és fejlesztők akik a PHP december közepén megjelent hibajavító változataira frissítettek. A számos veszélyes sérülékenységet javító PHP 4.3.10 ill. 5.0.3 verzióo ugyanis bizonyos műveleteket akár 20x lassabban hajtanak végre elődjeiknél.

A jelentős lassulással csak azoknak a weboldalaknak kell számolniuk, amelyek intenzíven használják a PHP az objektumok és más adatstruktúrák futási menetek közötti megőrzésére használt serialize()/unserialize() függvénypárosát. A páros az adatokat visszaállító elemében ugyanis a korábban felfedezett sérülékenység javítás során a PHP fejlesztői olyan módosításokat végeztek, amelyek a korábban említett, több nagyságrendet jelentő faktorral lassították annak végrehajtását.

Bár a hibát a csapat tagjai mostanra már javították, a frissítést tartalmazó PHP kiadás megjelenéséig még egy kicsit várni kell. Azok a felhasználók, akiknek súlyos problémát okoz a teljesítménycsökkenés, egy friss PHP pillanatmentés letöltésével és lefordításával juthatnak egy a lassulástól nem szenvedő új verzióhoz.