Egy internetes informatikai magazinnak adott interjújában a Microsoft brit dívizójának egyik vezetője "mítosz"-nak nevezett több a Linux operációs rendszerrel kapcsolatban a köztudatban élő vélekedést - köztük azt is, hogy az biztonságosabb lenne a Microsoft rendszereknél. Nick McGrath, a cég platform-stratégiai csoportjának igazgatója szerint a valóságban a nyílt forrású rendszermag és fejlesztési modellje olyan alapvető biztonsági problémákkal rendelkezik, amelyek a cég megoldásait nem sújtják.

"A legnagyobb kihívás amivel szembekerülünk, a mítosz és a valóság kérdése. Számos mítosz él a köztudatban a Linux-szal kapcsolatosan. Ezek egyike az, hogy a Linux biztonságosabb, mint a Windows. Egy másik, hogy Linuxra nem léteznek vírusok", mondta McGrath, aki szerint a felhasználó nagy része lassan kezd ráeszmélni a mítoszok megalapozotlanságára, és nem bízza kritikus fontosságú rendszereit a nyílt forrású magon alapuló megoldásokra.

"Ki a felelős a Linux kernel biztonságáért? Például a Red Hat vállal felelősséget? Nem teheti, hiszen nem ő készíti a Linuxot. Ő csak egy disztribúciót csinál. Ugyanakkor a Microsoft világában a fogyasztók bíznak abban, hogy mi vállaljuk a felelősséget. Tudják, hogy meg fogják kapni a frissítéseiket és javításaikat".

A vezető ezen kívül cáfolta azt a mítoszt is, amely szerint a nyílt forrású projekteken több és jobb fejlesztő dolgozik, mint kereskedelmi társaikon. "Van egy mítosz, amely szerint emberek ezrei dolgoznak a Linux kernelen. Ez nem igaz; a szám inkább csak százas, nem ezres nagyságrendű. Ráadásul ha a alaposabban megnézzük a kernelhez hozzájárulók listáját, észrevehetjük, hogy a munka jelentős részét csupán egy maroknyi ember végzi. Nagyon kevés fejlesztés az, ami a szélesebb közösségtől származik. A Microsoft platformra pedig jóval képzettebb emberek fejlesztenek, mint a nyílt forrásúakra", mondta McGrath.

A Microsoft-nál dolgozó szakember szerint a Linux térhódításának nagy vesztese nem a Windows, hanem a Unix, és a nyílt forrású rendszermag "biztató növekedési mutatói elsősorban szerény részesedésének", mint sem jelentős térhódításának köszönhetőek. McGrath szerint ezt igazolja az is, hogy például Nagy-Brittaniában jelenleg mind Unix, mind Windows szerverből több van, mint Linux-alapú kiszolgálóból.

A vezető szerint egyébként lassan az emberek maguk is kezdenek a színfalak és a mítoszok mögé látni. "Bár 2004 rengeteg a Linux képességeit és költségeit övező mítosszal indult, az ideológia nagy részét mára helyettesítette a gazdasági valóság. Egy csomó ügyfél indított teszteket és pilótaprojekteket a Linux-szal, amit azonban egyelőre nem vetnek be a fő vonalon, mert ez az operációs rendszer nem kínálja számukra azt a megoldáskészletet, amit várnának tőle. A Linux egyszerűen még nem kész a kritikus bevetésekre", mondta.