A Microsoft a napokban Las Vegasban megrendezésre került Management Summit konferenciáján meglepő bejelentést tett. A redmondi szoftverfejlesztő ugyanis közölte, hogy egy olyan terméket tervez piacra dobni, amely támogatni fogja a Linux és az arra készült alkalmazások futtatását. A nyílt forrású rendszermag befogadására is képes új Virtual Server frissítés a Microsoft első terméke lesz, amely kifejezetten támogatja a nem tőle származó platformok használatát is.

"Tudjuk, hogy ügyfeleink együtt szeretnék használni a Windows, Linux és rendszereket is. Ezért a nem-Windows rendszerek - köztük a Linux - támogatását is beépítettük Virtual Server termékünkbe", közölte a meglepő hírt a Las Vegas-i rendezvényen Steve Ballmer. A Microsoft jelenlegi ügyvezetője egy Red Hat Linux futtatásával demonstrálta az új, a nyílt forrású rendszermagot hivatalosan is támogató Virtual Server képességeit.

A Microsoft Virtual Server terméke a felhasználók számára több operációs rendszer párhuzamos futtatását teszi lehetővé egyetlen, Windows Server 2003-at futtató gépen belül. A cég által még 2003-ban felvásárolt Connectix virtualizációs technológiáján alapuló termék eddigi változatai hivatalosan csak a Windows, DOS és OS/2 rendszerek futtatását támogatták, azonban a várhatóan az év második felében érkező Virtual Server 2005 Service Pack 1 személyében a Microsoft a hivatalosan is kompatibilis platformok körét a Linuxra is ki fogja majd terjeszteni.

Az új Virtual Server változat ezen kívül javított menedzselhetőséget is ígér, amelyről a Microsoft Operations Manager-rel (MOM) szoros integrációja fog majd gondoskodni. A Virtual Server 2005 Service Pack 1 jelenleg béta változatban már tesztelhető, végleges változatának megjelenése azonban csak az év második felében lesz várható.