A Microsoft a napokban honlapjáról letölthetővé tette az SQL Server 2000 nevű adatbáziskezelőjéhez készült legújabb szervízcsomagját. Az SQL Server 2000 Service Pack 4 a hibajavítások mellett 64-bites képességekkel, valamint a biztonságot és a teljesítményt növelő új eszközökkel vértezi fel a Microsoft adatbáziskezelő rendszerét.

Az SP4 a felhasználók számára egy új, átdolgozott változatot kínál a vizuális adatbáziskezelő eszközökből (Table Designer, Database Diagrams, and Query Designer), valamint a korábbiaknál nagyobb mértékben teszi lehetővé a rendszer testreszabását és beállításainak megváltoztatását. Az új beállítási lehetőségeknek köszönhetően az SQL Server 2000 teljesítményét és biztonsági rendszerét a felhasználók igényeiknek megfelelően szabhatják át.

Ezen kívül a szervíz telepítését követően a Windows XP és 2003 rendszereken eltávolíthatóak lesznek az adatbázisszerverhez pluszban letöltött biztonsági frissítések (hotfixes), bár maga az SP4 uninstallálására a felhasználó nem kap lehetőséget. Az új Service Pack egyébként az összes korábbi szervízcsomag tartalmát is magában foglalja, így akár közvetlenül is telepíthető az eredeti SQL Server installációkra is.

Az SP4 64-bites rendszerekre történő telepítését követően az SQL Server képessé válik a bővített üzemmód jelentette előnyök kihasználására is, de a Windows on Windows emuláció segítségével továbbra is biztosítja a régi, 32-bites alkalmazások számára is szolgáltatásainak elérhetőségét.

Az érdeklődők a Microsoft SQL Server 2000 Service Pack 4-ről további információkat a szoftver honlapján olvashatnak, ahonnan természetesen a közel 250 MB-os csomag letöltésére is lehetőségünk nyílik.