Pénzügyi azonosítók és adatok - köztük bankkártyaszámok - ismételt megadására szólító levelet kapott több ezer eBay-felhasználó a közelmúltban egy nagyszabású átverés keretén belül. A levél szerint az eBay számlázó rendszerébe egy hiba csúszott, aminek korrigálásához a felhasználóknak az eBayUpdates.com cím alatt elérhető, külső megjelenésében az eredeti eBay oldalt imitáló weblapon újból meg kell adniuk adataikat. Akik a felszólításnak kritika nélkül engedelmeskedve ezt megtették, könnyen károsulttá válhattak, mert az oldalnak valójában semmi köze nincs a kaliforniai eBay-hez.

"Több tagunk is jelezte, hogy kísérleteket észleltek személyes információik megszerzésére, tőlünk származónak álcázott emailekben olvasható felszólításokon keresztül", írta az eBay egy közleményében. "Ezek általában különböző oldalakra mutató linkeket tartalmaznak, ahol feliratkozásra és információk küldésére szólítanak fel .... az igazi eBay alkalmazottak azonban sosem kérnek jelszavakat".

A hamis, eBay-szerű oldalt hostoló céget hamarosan értesítették az esetről, így a nyilvánvalóan érzékeny pénzügyi információk megszerzésének céljával létrehozott weblap szerdán már elérhetetlenné vált. Szakértők különös óvatosságra intenek, mert a karácsony szezon közeledtével egyre több hasonló oldal felbukkanását várják.