Olyan áramforrás, amely akkumlátorok segítségével akkor is képes a számítógépek áramellátását biztosítani, ha a hálózat valamiért kiesik, vagy teljesítménye olyan mértékben ingadozik, hogy az lehetetlenné teszi a normál üzemet.

A szünetmentes áramforrásoknak alapvetően két típusú létezik. Az egyszerűbbek a készenléti (stand-by) kategóriába tartoznak, amelyek folyamatosan figyelik a hálózati áramellátást, és ha az a meghatározott normál tartományon kívülre kerül, automatikusan átváltanak a belső akkumlátorokra, és azokról tápláják tovább a rájuk kötött fogyasztókat. A készenléti áramforrások előnye olcsóságuk, ám hátrányuk, hogy a váltás több miliszekundumot is igényelhet, amely egyes rendszerek működésében már zavarokat okozhat.

Ezzel szemben a fejlettebb vonal-aktív (line-active) szünetmentes áramforrások folyamatosan az akkumlátorról nyerik az energiát, így gyakorlatilag a kiesés esetén is tökéletesen változatlan és szabályos kimenetet produkálnak a fogyasztók számára.

Bizonyos szünetmentes áramforrások a soros kapun vagy hálózaton keresztül képesek jeleket küldeni a számítógép számára áramkiesés esetén, amely így elkezdheti a rendszer leállítását arra az esetre, ha nem térne vissza a hálózati ellátás az akkumlátorok kimerüléséig.