Szükségállapotot hirdettek ki egy amerikai államban egy zsarolóvírus miatt
2019-07-29T12:20:07+02:00
2019-07-31T14:41:58+02:00
2022-07-20T23:44:55+02:00
 • Az igazán jó helyeken még helyreállítási dokumentáció is készül, ami rendszeresen frissítve van és lépésről lépésre leírja, hogyan is kell elvégezni a helyreállítást katasztrófa esetén, mi a fontossági sorrend a különböző rendszerek helyreállítása során, kik a szakemberek (telefonszámmal együtt), akiket meg kell keresni stb.

  Ugyan már. A tényleg mégigazábban jobbabb helyeken van saját puskád, mint mindenki másnak, és ha úgy érzed, hogy mégsem lesz elég a tűzerő, kihívod pluszban a Nemzeti Gárdát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valószínű rosszul fogalmaztam meg amit írtam. Úgy gondoltam ahogy te írod üzeneted második felében. Köszönöm hogy megfogalmaztad helyettem. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ugye milyen jó lenne, ha a pénzügy * és a menedzsment * azzal foglalkozna amihez ért, és nem szólna bele az IT dolgába?

  Bár offtopic, de ezzel nem teljesen értek egyet. Az IT részleg csak egy eszköz az üzlet sikeréhez. A pénzügy, a menedzsment és az egyéb döntéshozók alakítják az üzletet, így ha abban változás van, az érinti az IT részleget is.

  A probléma nem azzal van, hogy beleszólnak az IT dolgába, hiszen közvetlenül/közvetetten ez a dolguk. Azzal van a probléma, hogy
  - vagy nem kérik ki az IT részleg véleményét,
  - vagy kikérik, de beindul az "ugyan már, mi jobban tudjuk" gondolat.

  Mindezt költséghatékonyság címszó alatt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosan így van, ahogy írod.

  Költői kérdés: ugye milyen jó lenne, ha a pénzügy * és a menedzsment * azzal foglalkozna amihez ért, és nem szólna bele az IT dolgába? (*: tetszőlegesen behelyettesíthető bármelyik másik, döntéshozói pozícióban lévő feladatkörrel. A leírtak nem csak ott dőlnek el.) Azért szerencsére van kivétel, van ahol gondolnak vészhelyzetre. Én úgy gondolom hogy mindenhova, minden környezetbe meg lehet találni az optimális megoldást, csak foglalkozni kell a témával.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az, hogy "készítsünk biztonsági másolatot", az közel sem elég. Annak a másolatnak olyan helyen vagy tárolón kell lennie, amit nem lehet írni, valamint ami illetéktelenek számára nem hozzáférhető. Még rosszabb, ha a biztonsági mentés nincs titkosítva vagy csak egy példányt tartunk a mentésből. Továbbá, a biztonsági mentést tesztelni kell - hiába termeled a backup-ot, ha nem tudsz belőle helyreállni, vagy ha az napokba, hetekbe, hónapokba telik.

  Az igazán jó helyeken még helyreállítási dokumentáció is készül, ami rendszeresen frissítve van és lépésről lépésre leírja, hogyan is kell elvégezni a helyreállítást katasztrófa esetén, mi a fontossági sorrend a különböző rendszerek helyreállítása során, kik a szakemberek (telefonszámmal együtt), akiket meg kell keresni stb. A még jobb helyeken ezt a dokumentációt validálják és auditáltatják is. Sőt, a legeslegjobb helyeken még rendszeresen gyakorolják is szakemberek a helyreállítást, hogy katasztrófa esetén ne legyen pánik és kapkodás, hanem mindenki tudja, mi a dolga.

  Aztán jön a pénzügyi osztály és a management, akik jó hangosan kérdőre vonnak, hogy "ti meghülyültetek vaze? persze, majd ki fogunk ekkora összeget fizetni egy olyan esetért, ami lehet, hogy be sem fog következni". És itt a hiba az elméletben. De, igen, be fog következni, erre mérget vehetsz.

  Itt élünk 2019-ben, amikor az adatnak van a legnagyobb értéke. Az adaton múlik egy cég bukása vagy fényes jövője. És nem készülnek fel arra, hogy valamikor a jövőben disaster recovery-t kell majd csinálniuk, mert Pirike néni lett a 999.999. látogató az egyik oldalon és nyert egy iPhone-t. Lehet mondani, hogy 2019-ben Pirike néninek illő lenne értenie annyira az informatikához, hogy ennek nem dől be, de na... a cégé az adat, neki kell(ene) foggal-körömmel védeni, jól körbebástyázni...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • lenne egy motorkerékpárom, de csak lábbal lökném magam, ahelyett, hogy beindítom

  Csináltam ilyet csónakkal :D

  (Konkrétan a pirossal a kép közepén: Google Maps  - bár látszik a többihez képest, hogy nagyon kicsi, de van benne motor. Megsejtettem, hogy tiszta szívás lesz életemben először beindítani - és tényleg az volt -, úgyhogy fapofával elcsónakáztunk kicsit odébb és inkább közönség nélkül szívtam vele)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát igen, ez digitális adattárolás egyik legnagyobb előnye, hogy könnyedén lehet sokszorosítani az adatokat, ezáltal minimálisra csökkenteni az adatvesztés lehetőségét. Nem élni vele számomra olyan, mintha lenne egy motorkerékpárom, de csak lábbal lökném magam, ahelyett, hogy beindítom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem a linkelt hírből két dolog lemaradt:
  1. Az egész épületet földig rombolták és hatalmas gépekkel apróra darabolták a maradványokat...
  2. Legvégül 10 cm vastagon sóval borították be, hogy több évtizedig semmi ne bujánozzon ralta...
  Megj: Mindezt természetesen az OSP  (Organization of Security Professionals) titkos számlájáról finanszírozták...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elektromos művek, iskolák, adatközpontok...
  Mi ez a nagy vírus hullám megint?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Számomra a legszürreálisabb a 17 év. Nincs semmi üzemeltetési tapasztalatom, de úgy képzelem, hogy ennyi idő alatt csak megfordulna a fejemben, hogy a hardver nem él örökké, és néha lecserélném vagy az egészet, vagy legalább a winyókat. Persze lehet, hogy a régieket vallásosan be kell zúzni ilyenkor, de ha mégsem, akkor az máris egyfajta backup.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De a beloluk keszult Pet palackot is csak az NSA kutato laborjaban hasznalhatjak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Erről kéne csinálni egy akciófilmet, én tuti megnézném. 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ugy elkepzeltem.

  Ott ulnek a gep elott dolgoznak, ezerrel, egyszercsak teljesen "magatol" a gepek hasznalhatatlanok lesznek.

  Hivjak a Nemzeti Gardat, hogy jaaaaaajj nem tudok irni az Excel dokumentumbaaaaaaa, John osztalyzata meg lett akadalyozva, ossze fog omlani a vilagkereskedelem! Neeeeeeee!

  A garda kimegy hummerekkel, infrakameras helikopterekkel, simaszkos kommandosokkal es keresik az elkovetot, szetlovik az osszes uveg kabelt, megakadalyozva a terjedest, es minden tanulo, tanar mobiljat notebookjat korbe ontik betonnal es kilovik az urbe!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tudom "könnyen mondjuk mi IT-sok", de ez a valóságban így van ahogy írod. Hány év és hány eset kell még ahhoz hogy ezt végre felfogják az üzemeltetők? Amellett hogy elítélem az összes ilyen undorító kártevő készítőjét és tüzes vassal böködném lámpavasra lógatva a város főterén, adat nem csak ransomware miatt veszhet el (lehet véletlen törlés, felülírás, hardverhiba, stb stb). A biztonsági mentéseket nem lehet megkerülni. Szükséges, kár tovább ragozni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Háromra!

  Egy, Két', Há', és:

  Ha nem volt róla backup, az nem is fontos adat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akárki tette ezt az már az aljasság határát is mélyen alul múlta és életfogytiglan kőbányát érdemelne.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd