Windows-Linux dual-boot vírusvédelem

Windows-Linux dual-boot vírusvédelem
2020-05-17T07:21:23+02:00
2020-05-22T00:55:25+02:00
2022-10-18T11:55:36+02:00
 • Köszönöm, meg fogom nézni a videót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Köszönöm a részletes leírást, azt hiszem ennél a megoldásnál maradok. (Sajnos lájkolni nem tudok.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én is a LIVE kipróbálást javaslom. Továbbá ezeket:
  www.ubuntu.hu
  Ha segítség kell.
  Linux Mind S3 E03 - UEFI Dualboot telepítés (live)
  Ebből mindent megtudsz, ami a telepítéshez kell, mit hogyan és mit ne csinálj. Ne zavarjon, hogy hosszú, néha tekerj bele, az első felében van a lényeg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sem virtuális gépre, sem a Linux telepítésére nincs szükséged!
  Letöltöd a választott Linux distrot és kiírod pl. Rufus-szal egy pendrivera. Erről a pendive-ról indítod a gépedet majd a Linux rendszertöltő menüjéből nem a telepítést, hanem a kipróbálást választod. Ezzel gyakorlatilag kapsz egy pendrive-ról futó teljes értékű Linuxot, telepítés nélkül. Itt aztán nézegetheted, hogy mennyire éri meg Linuxot használni. Sőt akár Linux-os alkalmazásokat is tudsz telepíteni. Ha tetszik, akkor tovább léphetsz! Még mindig szükségtelen a telepítés, elég csak a rendszerbeállításokat és a telepített alkalmazásokat lementeni és visszatölteni a következő indítás után. Erre azért van szükség, mert a live rendszerre telepített programok, csak az adott munkamenetben használhatók. Az indítás után, ismét csak a tiszta, módosítatlan rendszer fog elindulni. Ennek ugye megvan az az előnye, hogyha valamit elrontasz, akkor az újraindítás után az már nem fog gondot okozni. Viszont a hátránya az, hogy így mindent kezdhetsz előröl. Persze ennek is megvan a maga előnye, mégpedig az, hogyha figyeltél, akkor ismét nem fogod ugyan azt elrontani.
  Annyi hátránya van ennek a megoldásnak, hogy futási teljesítményben a Pendrive lesz korlátozó tényező. Illetve az adatátviteli sebesség, az az USB sebességére lesz korlátozva. Minden más tekintetben ugyan azt az élményt kapod, mintha telepítetted volna a rendszert és ugyan azokat tudod megcsinálni live rendszer alatt, mint egy telepített rendszeren. Annyi lehet a gond, ha valamilyen rendszer közeli programot telepítesz és az kéri az újraindítást, akkor az sajnos nem fog települni, mert az újraindítás után nem a telepítés folytatódik, hanem újra a tiszta rendszer fog elindulni. Illetve az újraindítás miatt, ha nem készítettél mentést a telepített programokról és beállításokról, akkor ugyebár azok is elvesznek és újra telepítened kell a programokat és azokat az igényeidnek megfelelően be kell állítanod.

  A mentés menete az terminálból történik az alábbi parancsokkal:
  1. Lemented egy szöveges dokumentumba a telepített programokat
  dpkg --get-selections > package_list
  2. Lemented a tárolókat, ez opcionális, mert ha nem adtál hozzá saját tároló útvonalat a telepítés során, akkor ez szükségtelen, mivel mindent a Linux alapértelmezett repokból telepítettél. Azért ezt a fájlt és mappát, ha még nem vagy tisztában az alapokkal és azzal, hogy mit jelent egyedi repot hozzáadni a rendszerhez, érdemes lementeni. Ezt már a fájlkezelővel tudod megtenni.
  /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.d/
  3. A Felhasználói mappát (User) is mentened kell. De akár a teljes /home mappát is mentheted, bár ez szükségtelen. Szintén a fájlkezelőt használhatod erre a célra.
  /home/User
  A visszaállítás szintén terminálból és a fájlkezelő használatával kivitelezhető:
  1. Első lépésben visszaállítod (fájlkezelő) a felhasználói mappát és a csomagforrásokat
  /home/User /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.d/
  2. A következő lépés a rendszer frissítése (opcionális) és a telepített  alkalmazások visszaállítása
  sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade sudo dpkg --clear-selections and sudo dpkg --set-selections < package_list
  3. Jöhet még egy frissítés opcionálisan, illetve egy minimális rendszertakarítás
  sudo apt-get update && sudo apt-get dselect-upgrade sudo apt-get autoremove
  Ha valamelyik csomag telepítése belekarmol a rendszerbe, akkor a legtöbb esetben elég azt teljesen eltávolítani a beállításokkal együtt
  sudo apt-get remove --purge csomag(app)neve
  Ezzel eljátszhatsz egy darabig és ha tetszik a rendszer, akkor meg belefoghatsz a telepítésbe.

  A vírusokkal lehetnek problémáid. Ti a Linux tudja írni és olvasni a FAT/NTFS partíciókat, míg a Windows nem tudja olvasni a Linux/Unix partíciókat. Így ha benyelsz valami vírust a Linux alatt, az akár a Windowst is tönkreteheti, megfertőzheti. Ne legyenek kétségeid! Vannak Linuxos vírusok! Aki mást mond az hazudik, vagy ostoba. Ennek okán Linuxon ugyan olyan fontos a vírusvédelem, mint Windowson.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy rakás progi configját lehet exportálni. 2 nap rengeteg idő. Ne már!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az hogy jobb-e vagy sem, az szubjektív. Viszont vannak tények.  Esetleg... ha elolvasod. Írtam már itt a fórumon a Linuxról.
  Nézz videókat a Youtube-on. Mageia 7 install, vagy tudom is én MX Linux. LinuxMint. Ubuntu. A distrowatch oldalon ott találod összegyűjtve a kiadókat. kínai Linux, vietnámi, magyar kiadás is létezik.
  S aztán döntsél. Egy biztos. Ha van a közeledben ismerősöd aki már látott Linuxot, akkor azt rakd fel amit ő is használ. Mert abban tud segíteni. Én rengeteg haveromnak családtagoknak a Mageiát raktam fel. Még az Anyám is ezt használja és évek óta nem kérdezett semmit hogy ezt hogy kell, azt hogy kell, mert mindent meg tud csinálni amit akar. 76 éves. Miről beszélünk?

  Nagy vita volt s talán még van is a sudo létjogosultságáról.
  Egy biztos. Én személy szerint rühellem, ha minden egyes beállításhoz meg kell adni jelszót. A Mageia esetében egyszer adom meg a jelszót amikor belépek a Rendszer beállítása menübe és mindent beállítok. Az Ubuntu és a sudo-t preferáló disztrók esetén rengetegszer kell sudo és jelszót megadni. Gondolom szokás kérdése, de én nem vagyok hajlandó ezt megszokni.
  Az Ubuntu ráadásul információkat gyűjtött a felhasználókról... Elvileg leállították... Hm. Ubuntu spyware - What to do? Esetleg keress rá. Richard Stallman írt róla.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "...miért pont az Ubuntu?"

  én is ezt ajánlanám neki, nem véletlen, erre van a legnagyobb support, a legtöbb repo, a legkevesebb gond, a legkönnyebben kezelhető workaroundok..  persze , minden disztrónak megvan a varázsa és vannak akik más disztrókon képesek olyan "varázslatokra",  amik más disztrókon évtizedes munkálat és tanulmány lenne..  amúgy én sem hallottam még a Mageiáról,  ettől még lehet jó.. sőt...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia,

  Azért, mert a legtöbb helyen ahol olvasgattam, ezt ajánlották abszolút kezdőknek. A Mageiáról még nem is hallottam. Miért jobb ez, mint az Ubuntu?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem égettem meg magam, csak szeretek biztosra menni. Az adatok lementése egy dolog, de adott esetben egy újratelepítés, beállítgatás 2 nap, ami nem hiányzik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak egy kérdés magán statisztikához, miért pont az Ubuntu?

  Amúgy Linux esetén minimum kettő, jobb esetben 3 partícióval számolj. A Linuxnak mindegy hogy elsődleges, vagy logikai  partíción van. A Grub2 a Linux egyik indítója, mely elindítja a legtöbb ismert rendszert. Ha valaha is egyszerre szeretnél Windows és Linuxot telepíteni, a Windows mindig felülírja a Grub-ot. Tehát a Windowst kell először telepíteni. Ha tisztában vagy a partíciókkal, számozásaival, akkor nem kell lehúzni a Windows lemezt. Csak a partíciók beállításainál add meg azt, hogy a Windowst ne csatolja fel automatikusan. 
  Sőt ha lehúzod, akkor majd a Grub fel sem ismeri hogy létezik Windows, és nem is veszi fel a menüjébe. 
  A Windows nem kezeli a Linuxos partíciókat. Közös lónak túrós a háta. Ergo az ntfs közös meghajtó nem szerencsés.
  A Linux, nemcsak az Ubuntu, tökéletes internetezésre, filmnézésre, vágásra, zenehallgatásra, irodai munkára, fotós témákhoz. Nemcsak PS létezik.
  Nekem már 20 éve ez a fő rendszerem, és otthoni felhasználás során még nem tudtak olyant mutatni, amit ne tudtam volna megoldani. 
  Ne próbálkozz, hanem vágj bele és csináld élesben. Külföldre sem próbálkozni megyünk, hanem belevágunk és csináljuk. Akárcsak a családot. De ha rám hallgatsz, ne az Ubuntut tedd fel, hanem a Mageiát. Gnome felület azon is van, bár én KDE-t használok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Figyi! Az, hogy a Win-t fertőzi meg vmi a kisebbik baj. Engem pl. az érdekelne a legkevésbé. Bármikor pótolható. Az adatok sokkal fontosabbak. Amiről pedig nincs mentés, az nem volt fontos adat. Nem tudom mivel foglalkozhatsz, hogy ennyire parázol a vírusoktól. Minden bizonnyal már égetted is meg magad párszor. Szóval én egy biztonságos backup megoldáson is elgondolkoznék a helyedben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a válaszokat (sajnos nem tudok lájkolni).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Persze minden körszerű Linux 10 éve kb. ismeri a trimet , de a mai SSD-k már eleve Wear-Levelling-gel dolgoznak és semmilyen program nem tud bennük kárt tenni, a HW végzi a piszkos munkát nem pedig az SW... nem bízzák az OS-re , hanem eleve "random" írják ki az adatot.. így  maximum kalapáccsal lehet bennük kárt tenni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Linuxra került vírus csak úgy fertőzheti meg a Windowst ha az közben alszik..  és főleg ha közben fel is van csatolva.. akkor -még ha fut is közben a Linuxos víruskereső- a Windows fájlokat attól még szépen fertőzgetheti már csak azért is , mert vannak nem ismert vírusok is .. A futó Windows alatt már csak a futás ténye miatt se biztos hogy tudna aktívizálódni, még akkor sem ha egyébként nem ismert , hanem csak szimplán eleve írásvédett jópár érzékeny kernel fájl a futás közben.. 

  Mindenesetre a Sophos for Linux az blokkolja a Windowsos vírusokat is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még egy kérdésem lenne, az Ubuntu is képes úgy kezelni az SSD-t, ahogyan a Windows 10? Kell valami külön beállítás arra, hogy ne tegyen kárt benne?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, tudom hogy vannak Linuxra is víruskeresők, csak ezek ugye a Linuxra veszélyes vírusokat szűrik, és attól félek, hogy így felkerülhet olyan vírus is a lemezre, ami majd a Windowst fertőzi meg, ha azt a rendszer indítom el.

  Van esetleg olyan Linuxos víruskereső, ami képes a Windowsos vírusok kiszűrésére is?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez attól függ melyik szempont a fontosabb, a natív Linux és a felcsatolt Windows partíciónál rosszabb megoldást keresve sem találhatnál, ha tényleg drassolsz a vírusoktól, a GUI - akár a 3d-s csili-vilik- kipróbálsát pedig VirtuallBoxba küldött 3D gyorsítás mellett az Isten se mondja meg, hogy natív-e vagy Virtualizált és mellette teljes mellszéllel fut a Windows Defender a megosztott mappába bármilyen vírust is tolsz azonnal töröli is fogja neked szépen a Defender.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazság szerint tudatos felhasználói magatartással már jelentősen csökkentheted a vírus megkapásának esélyét, de ez nem jelenti azt, hogy akkor nem is kell vírusvédelmi progit használni. Linux alatt a legtöbben a ClamAV-ra esküsznek, de a Sophos is elég elterjedt. Vagy ott vannak a fizetősek is, amelyek ismertek lehetnek Win alól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Ubuntut natív környezetben akarom kipróbálni, felmérni a szolgáltatásait, lehetőségeit, hogy megfelel-e nekem, ha igen, áttérek rá főrendszerként. A dual-boot azért kell, mert ha tetszik is az Ubuntu, kell majd néhány hónap amíg megismerem, felmérem, addig pedig a Windows 10-re még szükségem van éles rendszerként, ezért is félek a megfertőződésétől ha mellette az Ubuntut is használom.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Linux "valós teljesítményére" -kezdőként- nem lesz szükséged, hacsak nem játszani szeretnél rajta. 

  Olyan játékok meg nem igazán készültek még Linuxra amiknek a "valós teljesítményét" nem -igazán- lehetne a VirtualBoxnak átadni..

  Ami a szolgáltatásokat illeti, de  pixelre mindent ugyanúgy fogsz rajta látni, mitha "valódi" lenne, mivel az is. A VirtualBox nem szimulátor, hanem egy valódi x86(-64) emulátor .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az Ubuntu kipróbálása mit jelent számodra? A GUI-s élmény miatt tennéd fel, vagy pedig a terminálban szeretnél ezt-azt kipróbálni? Előbbi esetben ahogy mondták ott vannak a jól megszokott virtualizációs megoldások (pl. Virtualbox), de ha neked nem kell GUI, akkor a WSL is egy megoldás. Ráadásul ott pofonegyszerű az átjárás a 2 rendszer mappái között. Ha a korábbi hírek igazak voltak, valamikor mostanában kellene jönnie a 2-es verziónak, ami még tovább bővíti a lehetőségeket. Jelenleg úgy tudom csak insider programon belül érhető el a v2.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a választ, ezek szerint jól sejtettem, meg lehet így fertőzni a Windowst. A VirtualBox hátránya, hogy nem a valós teljesítményt és szolgáltatásokat mutatja, úgy pedig nem tudom eldönteni, hogy milyen is az Ubuntu.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szió még mielőtt belefolynál a jól működő rendszered összekotrásába, javaslatom az hogy próbáld ki egy VirtualBoxban az Ubuntut.. így "büntetlenül" ki tudod próbálni ..

  Bármit amit letöltesz a VirtualBoxon belül marad és ha onnan át akarod vinni a Windows gépre azt megosztott mappán keresztül (is) tudod miután pl. átnézted a VirusTotal.com-on.. a megosztott mappában a Windows beépített Defendere is jelezni fog ha valami kártékony kód kerül bele..

  A VirtualBoxba telepített Ubuntu nem lesz ugyan teljesen egyenértékű a valódi gépre telepítettel, bár kipróbálás céljából tökéletes.. s ha nem játékokra (pl. Steam-re) akarod használni akkor akár véglegesen is maradhat a VirtualBoxban..  

  A DualBoot rendszerek helyett (különösen kezdőknek) ez a legmegfelelőbb megoldás.. vagy :

  B, teljesen más fizikai diszkre telepítsd fel (lehetőleg úgy hogy a telepítés előtt a Windows lemezt le is húzod, hogy még véletlenül se írjon rá semmit a telepítő egyik fázisban se)  és a BIOS lemezválasztójával (jellemzően F10 vagy F12 az indításnál , esetleg F11 vagy Escape) válaszd ki hogy melyik lemezről szeretnél bootolni, a Windows lemezről vagy az Ubuntu lemezről.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok,

  Windows 10 mellé szeretnék feltenni egy Ubuntut kipróbálásra. Mivel teljesen járatlan vagyok a kérdésben, előtte megkérdezem, hogy előfordulhat-e az, hogy az Ubuntuval netezve felkerül a gépre valami Windowsos vírus, ami ugyan Ubuntu alatt nem okoz gondot, de a majdan elindított Windowson igen (akár a felcsatolt Windowsos partícióra kerül, akár az Ubuntusra).

  Előre is köszönöm!

  Kiegészítő kérdés: Van olyan linuxos víruskereső, ami menet közben a Windowsos vírusokat is figyeli a fent leírt fertőzés elkerülése végett?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd