Linuxon is kötelezővé tennék a frissítések telepítését úgy, ahogy az Windows-on is működik

Linuxon is kötelezővé tennék a frissítések telepítését úgy, ahogy az Windows-on is működik
2021-03-01T12:54:49+01:00
2021-03-02T10:57:37+01:00
2022-10-18T03:55:34+02:00
 • "kötelező" bármi linuxon? Ha-ha! Oké, a systemd esetleg.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Csak ha mar kotelezove tesszuk a frissiteseket, akkor legalabb a fizetos rendszerek fejlesztoinek - mint pl. a Microsoft - felelosseggel kellene tartozniuk, hogy boszme nagy hibakat nem pakolnak bele. Olyanokat, amik sulyos osszeomlasokat, fajlok eltuneset, netan hardver meghibasodasokat okoznak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen és ugye ne feledjük az örökérvényű igazságot, hogy egy szanaszét frissített rendszer sose lesz olyan jó, mint egy frissen okosított :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez a közhiedelem. Ezzel ellentétben:
  Mandatory Update Kit (MUP)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Soha nem volt kötelező a frissités egyik operációs rendszeren  se ha a felhasználó nem akarja. Ez lemaradt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kíváncsi lennék, hogy gondolják ezt egy nyílt forráskódú rendszer esetében. Úgy forkolom, ahogy akarom, azt veszek ki belőle amit akarok, ...

  Egyébként én is támogatom az elképzelést. Linuxon olyan szépen, gyorsan, észrevétlenül lefut egy teljes rendszerfrissítést, hogy gyakorlatilag fel sem tűnik, csak azt veszed észre, hogy egyik nap a 4-es kernel van fent, másnap már az 5-ös.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [..]a Linux pont arról híres, hogy a felhasználó kezeli a rendszert és nem a rendszer a felhasználót.

  Ez így igaz és remélem mindig így is marad.

  De tudod én már szó szerint öregnek érzem magam ahhoz, hogy könyékig turkáljak a SystemD mélyén. 42 évesen már elég sok töltöttkáposztán túl vagyok ahhoz, hogy belefáradjak a részletekbe. Jó az nekem úgy, ahogy Ubuntu-éknál frissítgetik; nekem bevált.

  (Kernel fordítást meg már nem tudnám megmondani, hány évtizede próbáltam utoljára, de minimum 2...)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezek már nagyon , de nagyon bonyolult rendszerek, nincs egyetlen ember a világon aki az egészét átlátná. Még egy-egy alrendszer kezelése is teljes embert kívánó feladat.. Nekem is hasonlóan jó tapasztalatiam vannak még anno az Ubuntu Netbook Remix-el 10.04 és a 12.04 verziókkal amiket a vad / kézi kernel fordítások és az egyénire hangolt routingokon át is kiválóan hibátlanul frissülgettek.. De ez inkább csak véletlen ritka kivételes esetek amikor roppant  odafigyeléssel kezeltünk .. A mai komplex rendszerek már könnyen ledöglenek egy apró  banális hibától is akkor meg aztán előkerül a kernelbe való könyékig kotorászás..  kötelezővé semmiképp nem tenném a frissítéseket, a Linux pont arról híres, hogy a felhasználó kezeli a rendszert és nem a rendszer a felhasználót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én éppen tegnap frissítettem az itthoni asztali gépemen az Ubuntu-mat 16.04-ről egyből 20.04-re (teljes, tiszta telepítéssel). Az előző 16.04-es rendszer 100%-osan (sőt még jobban is) megállta a helyét annyira stabil és gyors, megbízható rendszer volt, pedig én minden nap, amikor csak jött rá frissítés, egyből telepítettem azt. A 16.04-es rendszert 2016 júniusától kezdve használtam és egyszer sem kellett újratelepítenem. Sosem (még akkor sem, amikor az egész gépet kicseréltem alatta). Remélem a 20.04 is ennyire megállja majd a helyét. Maga az átállás is csak azért volt szükséges, mert a 16.04-es LTS-nek az 5 éves támogatása idén áprilisban lejár.

  Magyarul én igenis támogatom a rendszeres frissítések azonnali telepítését (akár erőszakkal, automatizáltan, rejtve a háttérben). Én úgyis mindig telepítem őket, ezután legalább nem kell még azt a napi plusz 2 (azaz KETTŐ) kattintást sem elvégeznem (1: telepítés, 2: kész). Hozzáteszem, hogy persze csak asztali környezetben; szerveren ezt nem szabad - ott igenis manuálisan telepítünk.

  Bár Windows-on is ilyen megbízhatóak lennének a frissítések....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • "garantálni lehetne, hogy azokra rendszeresen felkerülnek a biztonsági javítások, és nem gyűlnek a foltozatlan sebezhetőségek rajtuk."

  Sajnos ezek a kényszerfrissítések csak azt garantálják, hogy garantáltan és immár havonta le kell klónozni a komplett rendszert kemény gigákat és a rá szánt időt nem kímélve.. és Windows esetén még az utóbbi években még azt garantálják, hogy valami el fog szállni, hacsak nem az egész rendszer.

  Arra viszont semmilyen garanciát továbbra sem nyújtanak, hogy nem lesz sebezhető a rendszer.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd