Évek óta fertőzte a Linux-okat egy vírus, csak most vették észre

Évek óta fertőzte a Linux-okat egy vírus, csak most vették észre
2021-04-30T16:22:28+02:00
2021-04-30T23:30:00+02:00
2022-10-17T16:55:37+02:00
 • Egyrészt valószínűleg több linuxos szerver, mint linuxos desktop gép működik a világban - így már csak ez a tény is ezek felé tolja el a statisztikát, akkor is ha válogatás nélkül fertőz valami. Másrészt a szerverek általában jobban hozzáférhetők az internet felől, mint az asztali gépek, stabilitási okokból ritkábban foltozzák őket, és megfertőzni is praktikusabb azokat ha pl. egy botnet létrehozása a cél, a nagyobb sávszélesség, a nagyobb számítási kapacitás és a több üzemmel töltött óra miatt. Így több szempontból sem meglepő, hogy elsődlegesen azokat (ti. a szerverek) a sújtottak, esetleg célzottak is egy-egy kártevő által.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A szóban forgó idő alatt a vírus így nagyjából gond nélkül terjedhetett a linuxos szervereken, amiken hátsó kapukat helyezett el.


  Szervereken?? Az elég nagy gáz.
  Én eddig azt "reméltem", hogy a kevés Linux-os vírus, ami létezik, azok zömmel a desktop rendszereket támadják ugyanúgy, ahogy a Windows-osokat is (többnyire böngészőhibákon vagy email-eken keresztül). Szervereken korábban a rootkit-ek voltak a "menőbbek". De hogy szerverre készítsenek vírust, amit ráadásul ilyen sokáig nem is ismernek (f)el, az azért tényleg nagy baj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Á, az nem lehet, Linuxon nincs vírus!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd