Bemutatta a világ első NVMe-s merevlemez-meghajtóját a Seagate
2021-11-17T13:21:40+01:00
2022-08-03T00:36:29+02:00
2022-08-03T00:36:29+02:00
  • Köszi a részletes magyarázatot!

    Pedig elsőre meg mertem volna esküdni, hogy az egész egy parasztvakítás.

    Mondjuk nem tudom, ki az, aki szekvenciális nagyméretű anyagok tárolásán (Pl. backup, videó, stb) kívül bámi másra használna egy hagyományos HDD-t. Szóval a belső-gyorsítótár általában néhány milisec alatt betelik. A SATA átvitele pedig ebből a szempontból szerintem bőven elég.

    Nem beszélve arról, hogy SATA kábel könnyen vezethető a gépben bárhová, és jobb helyre lehet tenni a winyót a hűtés + rezgéscsillapítás stb szempontjából.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Ha jól emlékszem, akkor 192k IOPS körül van a vége a szabványnak

    Ez az elméleti határ, de a gyakorlati ennek töredéke. Annyira, hogy konkrétan a gépemben lévő SATA3-as 5400 RPM-es merevlemezre a benchmark alig 214/294 IOPS-t ír ki 66/94 MB/s-os soros olvasási/írási sebesség mellett.

    Ehhez képest az NVMe-s 970 EVO SSD-m meg 340.000/260.542 IOPS-t (tehát 1000-1500x többet) tud, pedig a soros írási-olvasási sebessége "csak" 3527/1925 MB/s (tehát "csak" 20-50x annyi, mint a merevlemez esetében). 

    Na, ez mutatja jól, hogy mennyire aránytalanul rossz az IOPS-ek aránya (abszolút értékben is, meg az átviteli sebességhez képest is) a SATA csatolónál az NVMe-hez képest.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Szerintem SATA3 esetén az IOPS nem lehet akkora gond. Ha jól emlékszem, akkor 192k IOPS körül van a vége a szabványnak, ami hagyományos vinyónál szinte esélytelen, hogy összejöjjön, szóval inkább a szekvenciális írás/olvasás limitáltsága lehet a gond, hacsak nem valamilyen hibrid csodáról van szó, ami esetleg tud ennél nagyobb számokat is produkálni (ilyenbe még nem nagyon futottam bele a neten, hogy 160-170k iops környékét tudjon egy hagyományos/hibrid lemez, természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs is).
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Meg nem is feltétlenül csak a maximális olvasási vagy írási rátára kell gondolni - főleg, hogy a gyakorlatban az riktán kerül kiaknázásra, mivel az olvasási/írási minták a legtöbb alkalmazás esetében nem erősen szekvenciálisak. Hanem az is probléma, hogy nem lehet elég gyorsan és elég sok I/O műveletet elküldeni a meghajtónak (IOPS), ami még tovább rontja a teljesítményt, illetve korlátozza a meghajtó optimalizációs lehetőségeit akkor is, ha maga a szigorú értelemben vett nettó adatáviteli ráta amúgy messze nem merítené ki a csatoló által lehetővé tettet.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • hogy az utóbbi időkben már a merevlemezek esetében is kezdett szűk keresztmetszetté válni a SATA csatoló,

    Majdnem felraktam a kérdést, hogy melyik HDD-k esetében szűk keresztmetszet a SATA, de látom, hogy a Seagate az Exos széria egyes darabjaival 500MB/s körüli sebességekre képes.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
  • Ugye egy 20T harddiskbe betesznek egy 512G-s SSD-t és 8G RAM-ot kellő kapacitív power pufferrel, hogy a RAM-ot mindig SSD-re tudja írni... így egy "elég jó" kis tárolót kapnánk :)

    Persze ezt NVMe csatolóval csatolna, hogy legyen sebesség.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd