Megint Linuxra próbál átállni Windows-ról és Office-ról egy német tartomány közigazgatása

Megint Linuxra próbál átállni Windows-ról és Office-ról egy német tartomány közigazgatása
2021-11-22T11:36:29+01:00
2021-11-30T18:27:01+01:00
2022-10-17T10:50:43+02:00
 • A Linus a profiknak való. De az ottani funkciók nagyon korlátozottak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az utóbbi 1-2 évben feltámadni látszik. Még egy főállású fejlesztőt is felvettek.
  Komolyan gondolhatják, hogy sikerre viszik a projektet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A tartományba léptetéssel sokkal  jobban kézben lehet tartani a gépparkot. Sajnos erre hasonló szintű és minőségű megoldások nem léteznek a microsoftos környezeten kívül.

  A Linux-okhoz nem kell tartomány a hatékony központi felügyelethez, mert a Linux belül teljesen más filozófiát képvisel. Az elv egyszerű: A rendszergazda tudja, mit csinál. Na jó, persze én magam is sok olyan "rendszergazdát" ismerek, akinek még egy autoconfig-gal leegyszerűsített email fiók beállítása is kihívást jelent egy Thunderbird-ben, és nyilván nem róluk beszélek, hanem azokról, akik tényleg értik is, mi miért van pont úgy és pont ott, ahogy és ahol. Egy hozzáértő az eszközök központi menedzselését Linux alatt nagyon is egyszerűen és hatékonyan meg tudja oldani GPO-k nélkül is. Csak hát ugye ehhez érteni is kell(ene). És amíg nem hajlandóak tanulni, mert ennyi pénzért ez nekik nem éri meg, addig nem lehet velük előrébb lépni.

  Amúgy meg egy Ubuntu-t tartományba léptetni nem nagy dolog:
  https://computingforgeeks.com/join-ubuntu-debian-to-active-directory..
  (főleg, ha mindez egy szkript-be van rakva és távolról, SSH-n keresztül indítható).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A ReactOS elég halott dolog. Ez akkor tud menni, ha a dolgaik nagy része web alapú, és csak nagyon kevés docx, xlsx van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Oké, kirúgod, ha nem hajlandó megtanulni. Aztán honnan kerítesz helyette másik embert 20-30 éves tapasztalattal, mert az ő szakmájukban ez előny, viszont ne az ország másik végében lakjon? :D
  Nálunk nagyon önérzetesek, még egy olyan fejlesztésemért is hápogást kaptam, ami egyébként nekik lett kitalálva kényelmi funkcióként :D Mert minden új dolog miatt háborogni kell, ez a szabály.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért sokat elmond egy bármilyen ügyintézésről az is, hogy egy géppel írt dokumentumot kinyomtatva és tollal kitöltve, majd beszkennelve kell visszaküldeni. Gyanítom ezért ilyen tetűlassú az ügyintézés egy csomó helyen. Az, hogy a LibreOffice-ban szétesik a dokumentum, az sajnos valós probléma. Gyanítom a használt betűtípus volt más, ezért. Abban is egyetértek, hogy erre ne mancikának (igen, így kisbetűvel mint a nemecsekernő) kelljen rájönnie. Viszont én is azt mondom, hogy amelyik csinovnyik nem hajlandó megtanulni egy új programot, az szedje a sátorfáját és menjen vissza szépen a balettba ugrálni. Az írógépek kora már lejárt rég.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Volt szerencsém egy kb. 30 fős irodánál Wordperfect-re átálláshoz.
  Én csak néző voltam. Amíg néztem, addig láttam, hogy az összes ...ke és az összes ...ka megkapta főnöki utasításban, hogy át KELL állnia neki is. A főnököt vagy tisztelték vagy féltek tőle, nem tudom. Vagy egyszerűen csak az állásukat féltették, de átálltak.
  Tegyük hozzá volt tanfolyam, és volt utána kb. 1 hónapig erős támogatás. Abba még én is beszálltam.
  Aztán egyszer csak elkezdett működni a dolog.
  Tudom, ez egyetlen történet. Máshol más vezetők vannak, máshol nem féltik az állásukat stb.
  Itt így történt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Közigazgatási rendszerben dolgozó IT végzettségűekről beszél a cikk..  
  2 lehetősége van:

  1, villámgyorsan megtanulja az adott célprogramok kezelését, 

  2, elmehet máshova kétkezi munkát végezni, ahol hajnalba kel , a főnök mindenért morcos lesz, minden nap megeszi a kefét, egy műszak alatt megőszül, és akkor nem , nem kell ikonokat megtanulnia, meg célmakrókat bemagolnia.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tényleg nem bántásból, de volt szerencséd egyszerre 100+ felhasználót átállítani új oprendszerre/office verzióra? Előbbinél xp/win7-ről win10-re, utóbbinál 2003-ról 2013-ra... 1-2 évvel később pedig 500+ felhasználót átállítani a lokális munkavégzésről rdp-s munkavégzésre?

  Na én mindkettőben részt vettem, mint rendszergazda. Az első esetén csak pár gyöngyszem: "a menü nem úgy néz ki mint eddig, nem tudok így dolgozni", "nem találom a sárga levelezőt, csak egy kék ikonos outlook van itt, rákattinthatok?", "nem találom a start menüt, valami négy fehér négyzet van helyette", "nem találom a sajátgépet", "hol a windows intéző?", "nem találom a kikapcsoló gombot"
  A második esetén pedig fel sem tudom sorolni, hogy mennyi abból adódó probléma volt, hogy távoli asztalon keresztül kellett dolgozni. Igaz az rdp szerver is 2016-os volt, szóval ugyanúgy nézett ki mint a windows, illetve a 2016-os office és a 2013 között kinézetben semmi eltérés nem volt, de még az a minimális 2 pixelnyi másság is fejtörést okozott sok kollégának. Arról nem is beszélve, hogy előtte pl Z: meghajtón voltak a közös doksik, ez az rdp-n átkerült egy K meghajtóra. Rövid tömör tájékoztató e-mail-ben ki lett küldve, hogy innentől a K-n keressék a doksikat, de az 500 felhasználóból kb 400-nak nem sikerült ezt megugrani, hogy egyik betűjel helyett a másikra kattintsanak.

  Ezen pedig semmilyen vizsga nem segít. Felveszel egy újabb egy windows és office verziót ismerő felhasználót, ha az előzőt kirúgtad? Mikor lesz belőle például használható banki ügyintéző?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Win7->UbunuMATE->Win7 sztori az egy éves, a feleségem űrlapjának kinyomtatása LiberOffice-ból c. történet pedig 5 nappal ezelőtti és nem régi verziója volt telepítve.

  Ez az egész egyik rendszerről nem állok át a másikra mert Gizike képtelen megtalálni egy 8 centiméterrel odébb helyezett más képpel rendelkező ikont, ez vicc.

  Az, de ez van. 

  Gizike majd elvégzi a tanfolyamot és majd vizsgázik az anyagból.

  Nem fog.

  Androidra hogyan áll át az aki sosem használt okostelefont? Vagy az aki előtte ios-t használt?

  Egyikre rá tud állni, onnantól ki nem robbantod onnan. Sok ilyen van. Inkább elmegy wc-t pucolni.

  Kínlódik, próbálgat, gyakorol aztán egyszer csak elkezd működni a dolog. Tanfolyam nélkül!

  Ahhoz el kellene mennie tanfolyásra, de azt meg személyes sértésnek veszi. Magától meg nem kezdi el felfedezni a programot, mert ő már csak nem fogja, "csinálja az, akinek két anyja van... ":)

  És windows xp-ről hogyan állt át Gizike windows 7-re? Aztán hogyan állt át Borika windows 7-ről vistára?

  Nem mindenki ilyen sajnos.

  Mások az ikonok, máshova rakták őket, más progrramok csinálják ugyanazt a feladatot stb. stb. stb.

  Ez lenne a helyes hozzáállás, de akik pont telibetojják a felhasználói alapismereteket vagy egy következetes gondolkodásmódot, azok nem gondolnak ebbe bele, hogy ez vagy az a program ugyanarra való.
  Az a baj, hogy az elképzelt ideális világ és a valóság nagyon távol áll egymástól. Amíg itt nekem írod, hogy majd átszok, majd rájön, addig nekem kell ezekkel az emberekkel kínlódni a saját teendőim mellett, csak hát közvetlen közelükben dolgozom, így engem hívnak oda mindenért és hiába mutatom meg, hogy mit hogyan használjanak, mi a praktikusabb egyszerűen a megszokott és rosszul berögződött gyakorlatukon nem akarnak változtatni, mert azt már megszokták, hiába mutatom meg neki, hogy van sokkal praktikusabb módszer is erre vagy arra, mert jelenleg csak magát szivatja. Dehát ő már csak nem fog plusz agyi kapacitást belefektetni, hogy egy dologgal többet megtanuljon, mint kéne, mert akkor nem mehet le cigizni időben, csak 2 perccel később és ezzel inkább nekem is okoz többletmunkát.

  Viszont továbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy ha egy program nem tudja hozni 100%-ban az elvárt eredményt, akkor az még nem alkalmas hivatalos helyen való használatra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom mikoriak ezek a történetek. Amennyiben 1-2 évnél régebbiek akkor ezek már anekdota kategóriába esnek, bár gondolom amikor frissek voltak akkor a bosszankodás kategóriába tartoztak.
  Ez az egész egyik rendszerről nem állok át a másikra mert Gizike képtelen megtalálni egy 8 centiméterrel odébb helyezett más képpel rendelkező ikont, ez vicc.
  Gizike majd elvégzi a tanfolyamot és majd vizsgázik az anyagból.
  Androidra hogyan áll át az aki sosem használt okostelefont? Vagy az aki előtte ios-t használt?
  Kínlódik, próbálgat, gyakorol aztán egyszer csak elkezd működni a dolog. Tanfolyam nélkül!
  Hát még ha tanfolyam is van!
  És windows xp-ről hogyan állt át Gizike windows 7-re? Aztán hogyan állt át Borika windows 7-ről vistára? És Gyuluka hogyan állt át windows 10-re? Detto ugyanaz a történet pl. Word 2003 és word 2008 között. Meg Excelnél is. Az hiszem a pasziánsz az nem változott.
  Mások az ikonok, máshova rakták őket, más progrramok csinálják ugyanazt a feladatot stb. stb. stb.
  Valahogy mégis átálltak. Szóval nem kell annyira kétségbe esni ezektől a sztoriktól.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • [[BBCODE_491637]]Még annyit hozzáfűznék a szoftverek fejlestségéhez, hogy: A cég már pár éve Adobe programokat használ, főleg vágószoftver tekintetében. Drága is mint a fene, két munkaállomásra ez évi 700 ezer forint. Gondolkodtunk a Davinci Resolve-ra való átállás lehetőségében, mert az csak bruttó 120 ezer körül van és lifetime-licensz, az új főverziókra is tudnánk ingyen frissíteni. Javasoltam, hogy vegyük meg, mert ugyan dinamikusan fejlődik a program, de még nem tart azon a szinten, hogy a napi műsorok vágására és a gyors munkavégzésre alkalmas legyen, de látom benne a potenciált és lehet, hogy nem olyan sokára ez már ki fogja tudni szolgálni az igényeinket. Vágófunkcióit tekintve nem egy régi program, így ennek is sok évtizednyi lemaradása van egy Adobe Premiere-hez képest, viszont gyorsan fejlődik, ezért egyszeri befektetésnek teljesen jó, a jövőben ez még megtérülhet. Van belőle ingyenes verzió is, de viszont az a fizetős verzióhoz képest egy számunkra fontos funkciót nem támogat, ami szintén hátrány a napi munkafolyamatoknál. Szóval az ingyenesség nálunk is adott lenne, viszont nem kifizetődő (még) :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Még annyit hozzáfűznék a szoftverek fejlestségéhez, hogy:
  A cég már pár éve Adobe programokat használ, főleg vágószoftver tekintetében. Drága is mint a fene, két munkaállomásra ez évi 700 ezer forint. Gondolkodtunk a Davinci Resolve-ra való átállás lehetőségében, mert az csak bruttó 120 ezer körül van és lifetime-licensz, az új főverziókra is tudnánk ingyen frissíteni. Javasoltam, hogy vegyük meg, mert ugyan dinamikusan fejlődik a program, de még nem tart azon a szinten, hogy a napi műsorok vágására és a gyors munkavégzésre alkalmas legyen, de látom benne a potenciált és lehet, hogy nem olyan sokára ez már ki fogja tudni szolgálni az igényeinket. Vágófunkcióit tekintve nem egy régi program, így ennek is sok évtizednyi lemaradása van egy Adobe Premiere-hez képest, viszont gyorsan fejlődik, ezért egyszeri befektetésnek teljesen jó, a jövőben ez még megtérülhet. Van belőle ingyenes verzió is, de viszont az a fizetős verzióhoz képest egy számunkra fontos funkciót nem támogat, ami szintén hátrány a napi munkafolyamatoknál. Szóval az ingyenesség nálunk is adott lenne, viszont nem kifizetődő (még) :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy közig rendszernek alapja a szabványosság, az azonos eszközök és eljárások rendszere, ami biztosítja az üzembiztonságot, a gazdaságosságot, az univerzális kezelhetőséget.

  Egyetértek. Ugyanaz a bajom a linux disztrókkal, mint az Android rendszerekkel. Mindkettőből rengeteg+1000 fajta, más-más alapértelmezetten telepített alkalmazásokkal. Az egyiket megtanítod egy olyan embernek, akinek semmi affinitása nincsen számítógépek vagy okoskütyük használatához és teljes mértékben digitális analfabéta, akkor egy másik eszköz elé leültetve (vagy akár okostelefon), ahol más alapértelmezett alkalmazások vannak, mások az ikonjaik, más a nevük és még nem is ugyanazon a helyen találják meg őket, akkor kiborul, kétségbeesik, hogy ő ehhez nem ért. És valahol jogosan. Mert nem az általános számítógéphasználatot tanítottad meg neki, hanem egy konkrét rendszer és az azon található alkalmazások használatát. Ha egy másik, tökugyanolyan funkcionalitású programot raksz elé, aminek máshogy néznek ki a gombjai és más a neve, akkor ő ahhoz már nem ért. Nagymamámon tapasztaltam. Használta évekig a Thunderbird 2-t, majd amikor az már egyszercsak nem volt hajlandó működni valami miatt, akkor frissítettem neki a 3-as verzióra, aminek már minimálisan eltért a GUI-ja és egy-egy gomb 2 centiméterrel arréb került benne, akkor már pánikolt, hogy ehhez ő nem ért. Van ilyen, ezt is el kell fogadni.

  Képzeljétek ezt el, hogy amikor a Win7-et lecseréltem neki egy Ubuntu MATE-ra, mert a Windows-t valahogy mindig sikerült legyilkolnia, majd ugyanazt az elrendezést beállítottam neki, mint amit a Windows-on megszokott és még a Thunderbird és a Chrome-ot is felraktam neki, ahogy a Windows-on. Nem bírta megszokni, mert nem ugyanúgy nézett ki és a rendszerkikapcsoló gomb picit máshol volt. 
  Vissza kellett raknom a Win7-et. Ha felhívott, hogy mit hol kell nyomnia, gőzom nem volt, mert én OSX-et használok. Azokban meg Windows-ban jobban tudtam volna elmondani fejből, hogy mit hol talál. 

  A másik, meg amikor kolléga megkér, hogy a telefonján nézzem meg hogy mi miért nem működik. Nekem ios van, neki droid. Eddig minden droidos telefonnál, ahány gyártó volt, annyifelé funkciómegvalósítással találkoztam. Egyiknek bizonyos gyorsfunkciók elérhetőek voltak, ha fentről lefelé lehúztam a képernyőt, egy másiknak nem ott volt ugyanaz a funkciója és máshogy is hívták. Főleg ez akkor jó, ha felhív és telefonon keresztül kér segítséget, én meg csak megvonom a vállamat, mert ha volt tapasztalatom egyik gyártó készülékével és annak az agyonpeccselt rendszerével, akkor általában nem járok sikerrel egy másik gyártó esetében. Mindnek megvannak a maga szolgáltatásai az android általános szolgáltatásai mellett. Van olyan idősebb kollégám, aki csak Samsungot mer venni, mert azt már kiismerte és régóta csak olyan telefonjai vannak. Volt egy kollégám, aki cikkekhez interjúkat a telefonjával szeretett rögzíteni. Nemtudom milyen márkájú telefonja volt és milyen Androiddal, de volt egy előtelepített, "Kazetta" nevű alkalmazás, aminek az ikonja is egy kazettát formázott meg. Ez volt a hangrögzítő alkalmazás. Egyszer hallottam veszekedni őt telefonban, hogy kiabálja a másik, helyszínen lévő kollégának, aki bent az asztalán felejtette a diktafonját, hogy "A Kazetta alkamazást keresd meg! Ott van a telefonodon! A kezatta ikon! Ott van a telefonodon Lajos, ne b.....szál fel!!" Vicces élmény volt :D Aztán elmagyaráztam neki, hogy neki másik androidos telefonja van és nem ugyanazok az alkalmazások vannak rajta és nem is ugyanaz lehet a neve... 
  És akkor telefonon néha felhívnak, hogy segítsek már, mert nem érte a telefonjához..... hát így látatlan van én sem értek az övéhez.


  A közigazgatási rendszerben a LibreOffice-ra történő áttérésről:
  A feleségem a napokban küldött nekem 2 .doc és docx formátumú tanfolyamra való jelentkezési lapot, hogy nyomtassam már ki, mert ki kell töltenie, vissza kell scannelni és úgy továbbküldenie.
  A munkahelyi gépen LibreOffice-al megnyitottam és kinyomtattam. Akkor láttam, hogy a lap alján lévő aláírás helye a pontozott vonallal együtt átcsúszott egy új üres oldalra. A bürökrácia nyilván ezt így ebben a formában nem fogadná el. Néztem, hogy mi a fene, ezt hogy tudták így elszúrni? Néztem a doksit, de nem volt hibás, ki volt használva minden hely a lapon, szabályosan is volt megformázva az egész, nem az történt, hogy valaki túl sok entert ütött le. Megnyitottam ugyanazt a doksit a laptopomon, Microsoft Office-al, ott jól jelent meg. Ki kellett exportálnom pdf-be, felmásolni a hálózati meghajtónkra, majd azt megnyitni a munkahelyi gépről és mégegyszer kinyomtatni. Ekkor nem bántam meg, hogy egy hónapban két doboz cigi árát kifizetem egy irodai programcsomagért, habár nem dohányzom. Sok kollégám panaszkodik, hogy ugyanazokat az általános műveleteket csinálnák meg Libre-ben, mint az MS Office-ban, de mégsem a várt eredményt kapják, illetve rosszul jelenik meg a nyomtatásban is, ami napi munkánál kellemetlen, főleg egy jelentkezési lapnál vagy bármilyen igénylőlapnál.


  Amíg vannak ilyen eltérések, nem motiváltak az emberek, hogy átállítsák a napi munkában használt szoftvereket másikra, főleg nem a közigazgatásban. Teljesen érthető. Nem csak az a probléma, hogy az MS szoftvereket oktatják, de azért itt fejlestségben több évtizedes lemaradásról van szó egy Office-hoz képest. Nyilt forrású vágóprogramokkal is próbáltam dolgozni, de egyszerűen a gyors, napi munkákhoz alkalmatlan volt mindegyik és mindegyik elhasalt valamin. Egyszerűen a fizetős, több évtizede fejlődő programokéhoz képest sehol nem tartanak, a fejlesztésük rendre elhalnak és support sincsen hozzájuk. Ez így nem vonzó. De ez csak egy hasonlat volt. Pedig én régen rajongtam a linux szabadszoftveres elvéért, meg a nyílt forráskóduságért és főleg az ingyenességért, de a munkák során be kellett látni, hogy ez így csak idegtépés. Photoshop helyett is Gimpet raktam fel egyszer, mert már csak legális programot akartam a gépre, de amit PS-ben egyszerűen meg tudtam volna csinálni, azt a Gimp-ben csak körülményesen és elment a kedvem a további használatától. Amíg nem fejlesztenek egy-egy szoftvert akkora energiával, addig mindig is lesznek ilyen elkedvetlenítő hibái és nem várható el, hogy arra váltsanak át, főleg intézmények. Jó dolog az ingyenesség, sokat lehet vele spórolni, de a napi gyors munkamenetnél ez inkább idegfeszítő. Most nem a linuxról beszélek, hanem az alkalmazói programokról. Az oprendszerek mindegyikének jó esetben ugyanaz a szerepe, hogy működtesse a gépet és futassa a programokat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem pont rátapintottál a lényegre. Nem az alap programokkal van baj, hogy eddig excelnek hívták, most calc lett belőle. A legfőbb probléma a platform függő alkalmazásokkal van gond, melyeket nem lehet kiváltani. Csak vegyük sorra a dolgokat: szövegszerkesztés, táblázatkezelés, levelezés, webes alapon működő szolgáltatások, melyekhez csak böngésző kell (de nem ie only, a sok sz..r activex förmedvényével). Ezek platform függetlenül jó elvannak. Már a nem Microsoft-os gondozású office termékek is átvették a szalagos menüt, így még kb kinézetre is 90%-ban ugyanúgy néznek ki. Chrome/firefox ugyanaz linuxon is. Java-s vackok nagy többségében működnek platform függetlenül. A gond a sok Microsoft ökoszisztémára bedrótozott program. Ezen felül a linuxok nem tudnak olyat felmutatni, mint az active directory (ldap nem rossz, de messze nem tud annyit). Egyszerűen csak működik szervezeti mérettől függetlenül. A tartományba léptetéssel sokkal  jobban kézben lehet tartani a gépparkot. Sajnos erre hasonló szintű és minőségű megoldások nem léteznek a microsoftos környezeten kívül. Na és ez  is (menedzselhetőség, windows/ie only vackok) buktatta meg az eddigi összes ilyen projektet. Ha a korábbi hibákból tanultak és pár alkalmazást leszámítva a teljes közigazgatás 80-90%-át át tudják állítani, akkor szerintem lehet sikeres is a projekt, de erre kis esélyt látok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • (nálunk a nagy gond még, hogy 15~20 éves Windows only programok vannak tovább csiszolgatva, hogy jelen feltételeknek megfeleljen. NAV és pár dolog ami platform független JAVA alapon megy, de ott is vannak kompatibilitási gondok, és JAVA verzióban is nagy lemaradások.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha nem akarnak saját disztribúciót fejleszteni, akkor még sikeres is lehet.
  A gond eddig az volt, hogy minden ilyen kísérletnél egy saját Linux rendszert akartak létrehozni.
  Az "erre" szánt pénzből támogassák a választott distro, szoftverek fejlesztőinek szervezetét.
  Megfelelő szakértelemmel akár nagyon is sikeres projekt lehet belőle.
  (de van egy olyan érzésem, hogy itt megint csak a pénzek eltüntetése lesz a cél)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elméletben egyetértek. Csak pár dolog hibádzik.

  ahol platformfüggetlen alkalmazások (tipikusan pl. web, de lehet akármilyen más is) irányítja az üzleti folyamatokat

  Ha, ezek léteznének mindenre kiterjedően (folyamatok, hardverkezelés, adatkezelés, stb.) akkor az átállás nem nagyon lehetett volna sikertelen. Ebből is sejthető, hogy nem léteznek és ha nem léteznek egy átállási szándék sem fogja előteremteni azokat a semmiből.
  Ennek kell még pár év, akárhol a világon.

  Akiknek meg speciális feladataik vannak, azok maradhatnak win-en is, nem sok vizet zavarnak, kevesen vannak.

  Igazából ők vannak többen egy közig rendszerben, kb. 90%, csak nem őket nevezi a szájhagyomány közigazgatásnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ahogy írtam, a digitális kormányzásra áttérés a kulcs, ahol platformfüggetlen alkalmazások (tipikusan pl. web, de lehet akármilyen más is) irányítja az üzleti folyamatokat, nem az hogy melyik ügyintéző milyen dokumentumot küldött át a másiknak, aki ebből előállított dokumentumot továbbküldi és ..... 

  Innen mindegy hogy milyen a konzol, amin gépel.
  Akiknek meg speciális feladataik vannak, azok maradhatnak win-en is, nem sok vizet zavarnak, kevesen vannak.

  Egy jó ügyviteles gépen nincs semmi már csak pár ikon az asztalon, amit indít a felhasználó... az asztal meg csak egy vászon ikonocskákkal.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha az összes munkatársat megtanítják, hogy kell helyesen szöveget szerkeszteni meg táblázatokat kezelni, illetve megtanítják őket kellően gyanakvónak lenni az email-ekkel szemben, akkor menni fog a dolog.

  Ha, csak ennyi lenne egy közigazgatás, akkor talán. De, nem ennyi. Egy ország, vagy jelen esetben egy méretes tartomány közig rendszere több tízezer (százezer) dolgozót jelent, gyakorlatilag az élet minden területét felölelő szakterülettel, végzettséggel (azért közigazgatás) és a hozzá tartozó speciális számítástechnikai eszközökkel, célszoftverekkel. Gyakorlatilag mindenki használ valamilyen módon számítástechnikát, a legegyszerűbb általad is említett PC szövegszerkesztőtől, a mérnöki programokig, teljesen egyedi készülékekig, közig hálózatokig bezárólag.
  És ezt kellene egy belakott és illesztett fő feldolgozási alaprendszerről (Windows) egy teljesen másikra átállítani. Illeszteni a meglévő milliónyi és milliárdokba kerülő eszközpark saját szoftvereihez, a tizenezer munkatársnak specializáltan újra megtanítani a használatát, mindezt persze zökkenőmentesen, a folyó állandó képzést és munkát nem zavarva.
  A gond talán ott van, hogy Münchenben is azt gondolták, hogy a helyes szövegszerkesztés és a táblázatkezelés a kulcs.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor már miért nem a Xubuntut telepítetted fel?

  Azért, mert az XUbuntu tele van egy tonna, számomra tök felesleges alkalmazással és tool-lal, és én csak egy csupasz Linux-ot akartam, amire csak azt teszem fel, ami nekem kell. Ez így nekem "Tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés.".

  Na viszont a Wayland az nagyon jó cucc lesz, ha egyszer majd rendesen elkészül (mert amennyire tudom, még mindig csak fejlesztgetik). Addig még ráérek barátkozni a Gnome-mal is. Megjegyzem, a Gnome áll hozzám a legközelebb a modern DE-ek közül (sok évig azt használtam). Egyszer, ha a Wayland teljes integrációt élvez majd, lehet, hogy újra Gnome-ozni fogok.

  Viszont az eredeti témára visszatérve: EGYSZERŰSÉG és oktatás a kulcsa ennek, amihez még mindig a csupasz, csak a lényeget tartalmazó rendszer a legjobb.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • elraktam a gépemre egy Ubuntu 20.04 LTS Server (!) kiadást, majd felraktam rá egy XFCE-t  Akkor már miért nem a Xubuntut telepítetted fel?

  Mondjuk én az Xfce-t nem telepíteném fel átlagfelhasználónak. Elég lassan jönnek hozzá frissítések, azok is nagyrészt hibajavítások. Még mindig a GTK2 -> GTK3 átállást nyögik, az alkalmazásik egy része GTK2-es, a másik már GTK3-as, miközben a többiek lassan GTK4-nél tartanak. Nincs mögötte túl nagy fejlesztői bázis
  Én Gnome-ot tennék a gépre, egyrészt mert amögött komolyabb bázis van, másrészt a legtöbb alkalmazást Gnome-on tesztelik először, harmadszor pedig, ha kell, nagyon könnyen átalakítható akár Windows-os megjelenésűre is. Az sem utolsó szempont, hogy a Wayland kompatibilitásra is nagy hangsúlyt fektet, ahol alapból adott a normális kompozitálás, a rootless X (Xwayland), stb. Persze, nyilván mindenki a kedvencét ajánlaná.

  De itt úgysem ezen fog nyerni vagy elbukni a projekt, hanem azon, hogy a saját folyamaikat mennyire tudják integrálni Linuxos alapokra, mennyire tudnak kompatibilisek lenni a többi tartománnyal, illetve a hardverellátottság megfelelő lesz-e.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy szakszerűbb cikk, interjú a projekt vezetőjével. Okosan csinálják, nem úgy, mint Münchenben. Ahol egyébként a kudarcban nagy szerepet játszott a politika is.
  Német digitális kormányzat – nyílt forráskódú szoftverek és digitális szuverenitás Schleswig-Holsteinben
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Linux - bármennyire is szeretnénk - nem felhasználó barát operációs rendszer, még a grafikus felülete sem annyira kifinomult, és könnyen használható, mint a Windows-é.

  Egyetértek. Túlságosan a csicsára mennek rá a disztrók készítői, és túlságosan egyediek szeretnének lenni. Ez ugyan szép felületeket eredményez, de kínszenvedés megtanulni őket használni.

  A fenti problémát én úgy hárítottam el, hogy felraktam a gépemre egy Ubuntu 20.04 LTS Server (!) kiadást, majd felraktam rá egy XFCE-t, ami magával rántott a szükséges X szerver csomagokat is. Ebbe pedig berántottam az nVidia zárt driver-ét, és kész. Az eredmény? Extrém gyors grafika, abszolút klasszikus használat (rendes asztal(ok) ikonokkal, rendes menü, beépített keresővel). Frissíteni a szokásos módon lehet (akár lehetne automatizáltan a háttérben, hogy a felhasználónak ezzel se legyen gondja), tökéletesen megy rajta minden Ubuntu-n futó alkalmazás, beleértve a két legfontosabbat: Chrome vagy Firefox és LibreOffice. Itt is könnyen ki tudok rakni hálózati meghajtó ikont (valójában szkript ikonját, ami felcsatol egy NFS vagy SAMBA megosztást, de az asztalon ennek elég csak az ikonja is).

  Mivel én 43 évesen már nem vagyok olyan fiatal és innovatív gondolkodású, mint amilyeneknek tetszenének a mai modern Linux-ok felületei, így én a fenti, "öreges"-en klasszikus megoldást használom, és köszönöm, faék egyszerűségével tökéletesen meg vagyok elégedve.

  Na ilyen kellene az államigazgatásba is: Magas szinten és sűrűn támogatott Linux, egy klasszikusan egyszerű, de munkához hatékonyan használható felülettel. És így még a legegyszerűbb embernek is felhasználóbarát a Linux.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az egész projekt a szakemberek felkészültségén fog múlni. Ha nem arról fog szólni az egész, hogy itt van X millió EUR, kezdjetek vele valamit (a felét lopjátok el, a másik feléből meg gányoljatok össze valamit...), akkor első körben egy nagyon alapos, mindenre kiterjedő tervezés kell, és egy csapat, alaposan felkészült Linuxos szakember, akiket szét lehet szórni a közigazgatásba.
  Én onnan kezdeném, hogy megézném, Münchenben milyen hibákat követtek el. Nekem pl. eszembe sem jutna saját disztrót fejleszteni. Bőven elég egy saját repó, ahova a saját csomagokat fel lehet dobni. 
  Viszont biztosan kelleni fog egy csapat fejlsztő, akik otthon vannak a Githubban és a OSS fejlesztésben, akiknek nem okoz problémát leszedni egy-egy patchet Githubról, buildelni az adott programot, csomagok készíteni belőle, feldobni a repóba...
  Sok minden kelleni fog ide, de a legfontosabb az alapos tervezés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Linux - bármelyik disztribúcióról is legyen szó - nem az a típusú operációs rendszer, amely alkalmas lehet hétköznapi feladatok ellátására olyan emberek kezében, akik csak alapszintű, és felhasználó oldali IT tudással rendelkeznek. A Linux - bármennyire is szeretnénk - nem felhasználó barát operációs rendszer, még a grafikus felülete sem annyira kifinomult, és könnyen használható, mint a Windows-é. Ezt be kell látni, egyszerűen történelmi, és célorientációs megfontolásokból a Linux célzott feladatok megoldására lett létrehozva, mint például az üzemeltetés, fejlesztés, célgépek operációs rendszere, stb.
  A Microsoft mindig is törekedett arra, hogy a Windows olyan felhasználói felület nyújtson, amelyet szinte mindenki használni tud, tudásszintjétől függetlenül, ez pedig felhasználó baráttá tette. Ebbe rengeteg pénzt öltek, a Linux ebben mindig is mögötte kullogott. A terminal és a parancsairól már nem is beszélve, azok hasznosak, kellenek is, egy IT szakinak ismernie és tudnia is kell alkalmazni, de az átlagos felhasználóktól az nagyon messze van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szerintem meg az egésznek a kulcsa az oktatás. Ha az összes munkatársat megtanítják, hogy kell helyesen szöveget szerkeszteni meg táblázatokat kezelni, illetve megtanítják őket kellően gyanakvónak lenni az email-ekkel szemben, akkor menni fog a dolog. Megszokják majd könnyen, hiszen egy Linux faék egyszerűre "lebutítható", azaz felhasználói tudással képtelenség lehet elrontani. A kormányzati infrastruktúra amúgy is adott, vagyis csak megszokás és tanulás kérdése az egész, semmi több.

  Kevesen tudják, hogy a Magyar Kormányzatnak is már sok éves törekvése a Microsoft-tól való függőségének megszüntetése, de itt is pont ugyanazért meg sem próbálják ezt kivitelezni, amiért pl. München már bele bukott ebbe: "Mer' nekem Windows és Office kell, én csak azt ismerem!". Inkább újra és újra megveszik súlyos milliárdokért azt a végtelen sok licenct a Microsoft-tól, minthogy ráfeküdnének az oktatásra. Vagyis a probléma itthon is ismerős.

  Szóval oktatni, oktatni, oktatni. És akkor menni fog.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindig minden azon múlik, hogy mire kell.
  Ha a feladatok derékhadát adhoc kézzel editált xls és doc állományokból végre át tudják tenni adatbázis hátterű alkalmazásokra (amik ráadásul vagy platformfüggetlenek vagy webesek), amiknek csak outputja pl. pdf, akkor nem látom mi lehet az akadály.

  De ha összetákolt office dokumentumokon egymásnak küldözgetett adatokkal dolgoznak, ahogy általában az államigazgatások, na akkor lehet gond, mint Münchenben.

  A Win --> Linux váltás sikere az, hogy megelőzi-e egy adminisztráció digitalizálás, amit Linuxon is lehet jól futtatni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jómagam tesztelgetem a ReactOS-t  időnként de sajna azt kell mondjam jó 20 évi fejlesztés után is major bugok egész hadseregével van kitőmve... én nem alapoznék rá még egy minimál-projektet sem , nemhogy állami közigazgatást..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egy közig rendszernek alapja a szabványosság, az azonos eszközök és eljárások rendszere, ami biztosítja az üzembiztonságot, a gazdaságosságot, az univerzális kezelhetőséget.
  A linux nem erről szól. Alapja a diverzitás és a közösségi fejlesztés, melyek az azonos feladatokra végtelen számú megoldást kínálnak, több-kevesebb támogatással.
  Szurkolok, de nekem ez fából vaskarika.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd