Valamiért gyorsabban kezdett forogni a Föld, mint kellene neki - senki sem tudja miért
2022-08-05T10:14:06+02:00
2022-08-11T02:13:08+02:00
2022-08-11T02:13:08+02:00
 • Nem lehet, hogy a föld magjában a magasabb sűrűségű anyagból álló magma jobban a Föld tömegközéppontjához sűrűsödött ideiglenesen ahogy folyamatosan mozgásban van, kivülebb szoritva az alacsonyabb tömegsűrűségű magmát, ami aztán a kerületi sebesség növekedéséhez vezetett?
  Hasonlóan mint pl mikor dobsz egy szaltót, és a levegőben behúzod a lábadat, hogy gyorsabban megfordulj.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Pontosítok: az x tengely értékei (az évek) kb 2-3 évvel el vannak csúszva jobbra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Fenti grafikon vajon miért nincs összhangban ezzel?
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B6k%C5%91m%C3%A1sodperc
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Hold a maga 7,3 x 10^19  tonnájával ... lassítja folyamatosan a Föld forgását ehhez képest, hogy mi  itt mit vakargatjuk a Föld felszínét, meg bármilyen "erő" itt hogyan  kapargatja az olyan mint a harmatos lepkefing...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • összességében lassul a Föld forgása, tehát ezer meg tízezer évek múlva borítékolható hogy lassulni fog...

  A lassuláshoz fékezőerő szükséges. A föld felszínén ha más nincs, a légellenállás mindig jelen van. De saját maga a Föld, nincs folyamatos fékezőerő hatásának kitéve.
  Illetve van, de a Hold (átlagosan) egyenletes sebességgel lassítja a Föld forgását, kb. az eredeti sebesség harmadára. (állítólag, mert kísérlettel nem tudjuk igazolni vagy cáfolni ezt az információt.)

  Maga a Hold már beállt az optimális forgási sebességére, a állandó hatása mellett már nincs ideiglenes hatása a Földre.

  Szóval mi az, az erő, ami folyamatosan lassíthatja a Föld forgását. A többi bolygó és a Nap hatása, a "zárt" rendszer okán, hosszútávon kiegyenlítődik. A naprendszeren kívüli tömegek, távolsága már annyira hatalmas, hogy a Föld két legtávolabbi pontján, a gravitációs erő eredőpontjához viszonyítva. már jelentéktelen az eltérés. (A szabálytalan gömb alak miatti aszimmetrikus gravitációs erő, elméletileg tud változtatni a forgási sebességen. De ehhez nagyon erős és rövid gravitációs hullám impulzus szükséges. (Elméletileg számolható, de az sem biztos, hogy impulzusok létezhetnek.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hosszútávon azért összességében lassul a Föld forgása, tehát ezer meg tízezer évek múlva borítékolható hogy lassulni fog, de lehetnek a ciklusok közt átmenetileg olyan cikusok amikor némileg visszagyorsul... ezeknek aligha lehet nem csillagászati oka.. inkább a körölöttünk lévő naprendszer bolygóinak elmozdulása befolyásolhatja mintsem az hogy mi itt mit vakargatjuk a felszínt... néhányszoz száz-kvadrillió  tonnányi (meg még ennél is nehezebb) égitestek  azért egy "picit" többet nyomnak a latba, mint a mi ki vakargatásunk...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól emlékszem már ma is történik ilyen "pontosítás" csak másodperc formában.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • én nem is értem miért okoz fennakadást. maximum elcsuszik a nappal meg az éjszaka, és x év után délben éjszakai sötét lesz, nyilván ezt akarnák elkerülni, hogy ez ne így legyen, de lehetne mondjuk lehet azt, hogy x évente beiktatni egy frissítést, nem szökő évet meg ilyen óra átállítgatásokat (tudom az más miatt van) mondjuk amikor 1 órával elcsúszik a nappal éjszaka, akkor frissíteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez felhívja egy fontos dologra a figyelmet: a Unix Timestamp használatának fontosságára. :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az, hogy nem tudjuk miért van ez a gyorsulás, még elmegy. De hogy ennyire nincs rá megoldás, az túl van spilázva. Nem?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindkét cikkben van írva, hogy ez a folyamat nem lineáris, éven belül is változik, különböző faktoroktól függően. Az első cikkben látszik is, hogy bőven voltak a korábbiakhoz képest hosszabb és rövidebb napok is abban az évben.

  A mostani cikk arról szól, hogy a trend erősödni látszik a gyorsulás és a rövidülés irányába - tehát, hogy a hosszabb távú, éves átlagok is egyre inkább efelé mutatnak. Illetve most már nagyon úgy tűnik, hogy át fogunk fordulni abba, hogy az egész évet tekintve is rövidüléssel, ennek eredményeként pedig negatív szökőmásodperccel kell majd számolni rövid időn belül.

  És hogy a Facebook szerint az előtt meg kellene szüntetni a szisztémát, mielőtt tényleg bekövetkezik a negatívba fordulás, mert a negatív szökőmásodperctől tuti megfekszenek még majd olyan rendszerek is, amik amúgy a pozitív szökőmásodpercet még elviselték.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi a különbség?
  Meglepő dolog történt: Gyorsabban kezdett forogni a Föld, mint ahogy eddig tette

  A cím ilyen értelemben akkor nem helytálló, akkor inkább "továbbra is gyorsul" vagy "még mindig gyorsul" vagy nem tudom.

  Szerk: (ráadásul valamiért pont egy éve volt ez a cikk. (vagyis egy nappal később 2021.08.06-án)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd