Három év után főverziót vált a Linux - itt a Linux 6.0
2022-08-16T15:21:27+02:00
2022-08-17T18:28:40+02:00
2022-09-07T15:04:09+02:00
 • Köszönöm szépen a segítséget, de egyenlőre még nem tervezem a linuxra váltást, minden gépemen Win10 ill. Win11 van, amíg van támogatásuk nem akarok váltani rendszert. A fullHD-ig nem volt gond, de megtetszett a 4K minőségű  természetfilmek útifilmek látványa, és akkor vettem észre hogy gond van a lejátszással.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ja, hogy Youtube, az más. Abban az esetben a böngésző hardveres gyorsítása lesz a ludas (amellett, hogy esetleg a video acceleration driverek sincsenek telepítve). Ez sajnos éveken keresztül hiányos volt, bár ahogy nézem, most már valamivel jobb a helyzet.
  Vannak cikkek arról, hogyan kell telepíteni a VA drivereket, de ez attól is függ, hogy milyen disztrót és pontosan milyen GPU-d van. Itt és itt találsz infókat, de szerintem inkább írj ki egy kérdést, amiben leírod a disztrót és a GPU típusát, és majd segítenek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Linux kontra Windows csata valamikor 2010 magasságában tetőzött a Linux javára... ekkor pont az ASUS EEE széria olyan magas fokú támogatottságot élvezett az ubuntu Netbook Remix Edition-ökkel , hogy nemhogy orr, de testhosszal körözte az akkori Windows-okat.. ugyanezeken a kis gépeken..

  Azt azért vedd figyelembe, hogy ezeket a gépeket - legalább is a többségüket - nem Windowszal szállították, eredetileg. A gyártók saját Linux változatait telepítették elő.

  Az a ritka és kivételes állapot volt, amikor megfelelő driverek voltak Linux alá és a Windowsos driverek voltak kompromisszumosak.
  Ennek alapján már kevésbé nagy fegyvertény az, hogy a Windows rosszabbul futott rajtuk. A kijelző felbontása el sem érte a Windows által megkívánt minimális felbontást.
  Nekem egy Acer csodám volt. Célhardvernek jó volt, de általános feladatokra minden tekintetben alul tervezték a netbook konstrukciót.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen a dekódolásra gondolok. Ugyan azon a hardveren Linux alatt nézhetetlennül szaggat a h265-ös kódolású Youtube, miközben Windows alatt alapjáraton "ketyegve" szépen lejátsza ugyan azt. Sajnos helyi média lejátszásával is ugyanez a helyzet. NVidia és Intel videó kártyával próbáltam. A Linuxhoz csak annyira értek hogy felhasználni tudom netezésre és fílmnézésre, de a lelkivilágába nem tudok belenyúlni. A gstreamer1.0-libav csomag utólagosan telepítendő, és segít megoldani? 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mire gondolsz pontosan? Hardveres videódekódolás h265-tel? Ilyen már régóta van, Ubuntun pl. a gstreamer1.0-libav csomag képes erre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Hát, a Linux kernel amiről itt szó van sokkal széleskörűbben használt, mint a Windows kernele. Ugyanis a desktop, ami előtted van, szóval azon kívül sok-sok terület van, ahova mára beette magát.

  Hol használnak a desktopokon kívül Linux kernelt?
     - internetes szerverek meghatározó részében
     - hálózati eszközökben (SOHO routerek gyári szoftvereinek jelentős részében, Mikrotik RouterOS, OpenWRT, egyéb TCP/IP hálózati illesztőkben)
     - mobiltelefonokban, tabletekben (Android)
     - szuperszámítógépeken
     - single-board computerben (Raspberry és társai. Lásd: Armbian által támogatott lapkák)
     - ipari vezérlések eszközeiben, robotika vezérlésében
     - gépjárművek fedélzeti LCD-s cuccaiban
     - ...

  Rengeteg helyen használják. Egyfajta ipari standard lett mára.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amugy en nagyon nem igy latom. 
  Szoftverfejlesztesre tokeletes a linux es a gaming tamogatottsaga a Valve miatt gyakorlatilag havonta nem is nagyot lep, hanem ugrik egy hatalmasat. Az EAC/Battleye AC szoftverek Proton/Wine tamogatottsaga miatt szinte nincs olyan jatek, amit ne lehetne kompatibilissa tenni kb. 1 kattintassal, ha a fejleszto ezt meglepi.

  Rengeteg jatekkal jatszottam Linuxon es boven stabilan futnak mar, folyamatosan erkeznek a fixek. Manapsag aki nem dolgozik a gepen, az altalaban jatszik rajta.

  Az nvidia driver javitasai is sokkal gyakrabban erkeznek, egesz sok dolog mukodik, ami 1 eve meg nem mukodott. AMD szinten, bar az AMD drivereivel linux alatt eddig sem volt olyan hatalmas problema, mint az Nvidia linux drivereivel.

  Adobe programcsomag nem megy kizarolag Linuxon, ami nekem kell, viszont a munkahoz fontos. Mivel nem szeretek bohockodni a laptop kepernyo/bill/stb. kombo folyamatos lehuzasaval, csak fel akarom kapni a macbook-ot, ha megyek valahova, igy szukseges a Windows nekem is, sajnos.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Linux kontra Windows csata valamikor 2010 magasságában tetőzött a Linux javára... ekkor pont az ASUS EEE széria olyan magas fokú támogatottságot élvezett az ubuntu Netbook Remix Edition-ökkel , hogy nemhogy orr, de testhosszal körözte az akkori Windows-okat.. ugyanezeken a kis gépeken..
  Az ubuntu Netbook Remix 2010 és 2012-t volt szerencsém akkoriban hosszasan használni , egyénileg tákolt scripteken keresztül is rá lehetett húzni a kernel-frissítéseket full hibamentesen..
  Azóta szvsz. hanyatlik a dolog és az újabb konfigurációkban messze eltűnt ez a fokú stabilitás, biztonság és még a sebesség előny is a mai Linux kontra mai Windows témákban.. a kompatibilitásról már nem is beszélve, hogy lehet ugyan Wine-nal hokizni de sokra nem megy vele az ember, ha kifog egy olyan programot ami nehezen, vagy leginkább sehogy nem röffen be a Wine alatt..

  Aztán 2013 környékén repült vissza és azóta is köszöni jól elvan az ASUS EEE 900SD-men a Windows XP...

  Mindettől függetlenül lehet még olyan emberke akinek tényleg elég a Linux, a Linux környezet, de ehhez tényleg nem szabad magas igényeket beállítani, mint egy böngésző vagy olyan programok amiknek a natív Linux verziója is pixelpontosan megegyezik a Windowsos verzióval... a lista nem túl hosszú, de legalább jó rövid:

  - Firefox,
  - Opera,
  - Edge,
  - Chrome, 
  - LibreOffice, 


  és itt talán be is zárult a kör... már ami a népszerű programokat illeti.. persze nem mérvadó a véleményem hiszen évek óta nem kísérem túl intezíven a Linuxok fejlődését, de amennyit láttam belőle, az inkább visszafele fejlődés volt az említett korszakhoz képest...

  Külön érdekessége még a fenti történetnek az is, hogy akkoriban direkt vettem egy brutális sebességű és teherbírású 4 gigás SD kártyát és a komplett ubuntu arra települt rá , a gép belső tárhelyét , ami egy 4 és egy 16 GB-s SSD-ből áll meg is lehetett tartani egyéb dolgoknak.. A hely is elég volt ha szűkösen is, a boot idővel és a működéssel sem volt gond a 900 MHz-es , 1 magos gépen az akkor 1, majd később 2 GB-re bővített RAMmal.. komplett VirtualBoxban futott akkoriban még egy Windows XP is igaz a VTx hiánya az azért ekkor már érződött és amikor felröffent a virtualizált XP-ben még egy komplett 3DS MAX is (!) akkor abban  azért már nem volt köszönet :D
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ettől nem lettem okosabb! Az angol nem az erősségem. 2025 után lesz érdekes, mivel megvettem a Win10-et, addig úgy is azt használom a média lejátszásra.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • From: Mauro Carvalho Chehab <mchehab@kernel.org>
  To: Linus Torvalds <torvalds@linux-foundation.org>
  Cc: Greg Kroah-Hartman <gregkh@linuxfoundation.org>,
  Andrew Morton <akpm@linux-foundation.org>,
  Linux Media Mailing List <linux-media@vger.kernel.org>,
  Linux Kernel Mailing List <linux-kernel@vger.kernel.org>
  Subject: [GIT PULL for v5.20-rc1] media updates
  Date: Tue, 2 Aug 2022 16:46:58 +0200 [thread overview]
  Message-ID: <20220802164658.4e533a24@coco.lan> (raw)

  Linus,

  Please pull from:

  git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/mchehab/linux-media tags/media/v5.20-1

  For:

  - New driver for Semi AR0521 sensor;
  - rkisp1 CSI code was split into a separate file;
  - sun6i has gained support for the A31 MIPI CSI-2 controller;
  - sun8i has gained support for the A83T MIPI CSI-2 controller;
  - vimc driver got support for virtual lens;
  - HEVC uAPI has gained its final form and got added to public headers;
  - hantro and cedrus got updates on H-265 support;
  - stkwebcam was promoted from staging;
  - atomisp staging driver got cleanups on its hmm and kmap related logic;
  - ov5640 gained support for more modes and got some rework;
  - imx7-media-csi staging driver got several improvements related to mc API support;
  - uvcvideo now handles better power line control;
  - mediatec vcodec gained support for new hardware and got some codec updates;
  - Lots of other bug fixes, improvements and cleanups.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • De jó lenne ha már bekerülne a Linuxokba a h265 támogatás.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd