Nagy baj lehet a Samsung csúcstelefonjaival - felpuffadhat az akku bennük, szétfeszítve a mobilokat

Nagy baj lehet a Samsung csúcstelefonjaival - felpuffadhat az akku bennük, szétfeszítve a mobilokat
2022-09-28T21:44:59+02:00
2022-09-30T19:42:38+02:00
2022-10-17T02:42:00+02:00
 • Mindjárt hat éves az i7 (2016 52. hét), az akku 69%-os de még így is kibír egy napot. Tavaly télen kezdett problémás lenni. Tartós hideg (pl. külső zseb) leviszi 1%-ra. A valóság viszont töltőre dugva derül ki, 35-45%. Szóval belső zsebben tartom. Mivel még mindig megkapta a legújabb frissítést, tartom amíg bírja, de nem kizárt, h. akkut is cserélek. Telefonálásra használom, +FT. Ja és fizetni is szoktam vele.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • problem solved.

  ...csak akkor tudna bekövetkezni ha értőn olvasnál. Amit elmondtam az szoftveres beállítás. 85%-ig tölt és 84-ig engedi merülni. Itt tartja, 84 és 85 között. (Ha 100-ig töltöd ugyan ez a metódus. Értelemszerűen 100-99 vagyis nem tölti túl ahogy sejteted) Szoftveres az is, h. ki lehet kapcsolni a gyorstöltést, és szoftveres az is amikor 20% alatt kímélő üzemmódot bekapcsolja. A lítiumok 15-20 és 80-85% között élnek legtovább. Vagyis minden létezik amiről beszélsz csak másképp, nem a te izlésvilágod szerint feleslegesen agyonbonyolítva. Vélhetően azért, mert az userek 99.999999% egyáltalán nem érdekli ez az egész folyamat. Ha lenne legalább egy ie. 1000 előtti samsungod persze tudnád amit leírtam, de jöttél fikázni miközben 0 tapasztalattal bírsz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Addig, amíg ezt a funkciót a Google mega a Apple nem írja bele az alap oprendszer kódba, a gyártók nem fognak foglalkozni vele. A grafikai felépítménybe nem hinném, hogy bele lehet szúrni.  Ha nekem kéne ilyesmivel foglalkozni, én a töltést vezérlő chip programjába tenném. Persze ez ugye marketing szempontból nem jó, mert nem tölt 0-100-ra 5 perc alatt 200 wattal... Ami jobban hangzik, mint az, hogy 5 évet kibír az aksi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Custom ROM-okban és kernelekben ez már rég meg van oldva, csak a gyártók nem csinálják meg, mert egyrészt amit korábban írtam, másrészt akkor arra is fizetni kell a programozót, aki megírja (szerintem).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Te egyáltalán nem arra reagáltál, amit írtam.
  Én annyit írtam, hogy szoftveres úton is játszi könnyedséggel lehetne biztosítani olyan funkciókat, amik szükségtelenné tennék, hogy én figyelgessem, hogy meddig töltöm, milyen gyorsan töltöm, rajt felejtem-e éjszaka. A gyártóknak érzékelniük kellett volna, hogy ha egyesek (milliók) "szélsőségesen" (?) éjszakai töltéssel 8 órát rajt hagyják és ez köztudottan nem a legjobb ötlet, akkor ennek elkerülését nem a használati utasítás apróbetűs részének 4 bekezdésébe kell finom ajánlásként beírogatni, hanem 10 perc programozói munkával bele kell írni a kódba, hogy pl 100%-ról engedi 5%-ot merülni, hiába is van bedugva és akkor egész éjszaka csak az első 1 órában lesz töltve, problem solved.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nehéz megmondani melyik akku mit bír ki... Az iPhon-om akkuját cserélnem kellett, mert nem használom, mindig lemerül nullára és ez 3-4 év alatt megölte. Szép puffadt volt... A Galaxy S9-es akkuja naponta 100-ra van töltve, de sose meg le nullára és semmi jele annak, hogy rosszul érezné magát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit itt leírtál ez így ebben a formában nem teljesen igaz és nem is látsz mindent jól. S20+ -om van megjelenésekor vásároltam 2020 Március körül, pontosan nem emlékszem csak arra, h. várnom kellett rá. Igyekeztem mindig 20-80% között tartani az akkut. Kipróbálás erejéig, de azután soha többé nem volt bekapcsolva sem a gyors, sem a szupergyors töltés. 99%-ban induktív töltéssel töltöm ami ha jól emlékszem 7,5W-os de annyival sem tölt mivel tokban van... Különösebben nem melegszik ekkor sem. (langyos) A 85%-os limit be van kapcsolva. (Így töltőn lehet hagyni éjszaka is.) Akku degradációt nem érzékelek, mint az új. 2.5 évvel ez előtt is kb. egy napot bírt meg most is. Vitathatatlan, h. nem is úgy használom mint a tinédzser lányom az ájfonját, ami gyakran fűtőtesként is funkcionál. (mondjuk ez inkább csak a régire volt igaz) Egyszóval, ha valaki szélsőségesen használ bármit, az szélsőségesen találkozik Murphy törvényeivel. Sokan már nem is érzékelik, h. amit csinálnak az már szélsőséges.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazad van, azonban ez sajnos nem tartja vissza a gyártókat a profitéhségtől, mert a beépített akkus készülékek esetén az akku elhasználódásakor minimum egy akkut kell vennie a tulajnak, de a jóléti társadalmakban ilyenkor simán kidobják a készüléket és vesznek egy újabb modellt helyette: ez is a tervezett elavul-tat-ás része.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért az mindenképpen a gyártók szegénységi bizonyítványa, hogy 2022-ben a töltés menedzselhetősége - a Samsungnál legalábbis, de gondolom máshol sem jobb a helyzet - kimerül abban (és ez is csak pár hónapja), hogy a maximum töltöttség lekorlátozható 85%-ban. Semmi olyasmi, hogy
  beállítható lenne, hogy jelentősen csökkentett sebességgel kíméletesen töltse akár 6-8 órán át;
  mikorra legyen kész 100%-ra és ahhoz igazítsa a sebességet figyelembe véve a kiinduló töltöttséget is;
  ha elérte a 100%-ot, akkor utána hagyja lemerülni újabb töltésig legalább 5%-ot (ezzel pl már elkerülhető lenne, hogy egyetlen percig is töltsön éjjel azután már, hogy elérte a 100%-ot);
  X órától Y óráig ne töltsön akkor se ha rá van dugva;
  de a lehetőségek végtelenek.
  Helyette az van, hogy amikor rá van dugva, akkor, ami a csövön kifér, és ehhez bónuszként még a 100%-os érték kijelzésében is csalnak, hogy elmondhassák, hogy előbb tölt fullra, mint más gyártóé.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyik szülőm S7 Edge-ében pár hete kellett akkut cserélnem, mert kinyomta a hátlapját (legalább a szétszedést megspórolta vele ).

  Sokat a töltőn tartott telefonoknál és laptopoknál notórius az akku puffadás (a hengeres celláknál nem feltűnő, de a lapos cellákon sokkal inkább megmutatkozik): nem egy olyan MacBook-ot kellett már javítanom aminek az akkuja annyira felpuffadt, hogy az alumínium házas gépet nem lehetett rendesen letenni az asztalra mert billegett, a hátlapot rögzítő csavarok meg pisztolygolyóként repkedtek ki belőle szétszedésnél, mert annyira feszítette belülről a nyomás. A tulaj nem működő touchpad hibával hozta be - persze, hogy nem működött, mert kilapította belülről a nekinyomódott akku. A HP Spectre, Pavilion és egyes Dell modellek sem kivételek, de ugye mindenből amiből sokat adnak el, abból arányaiban több a hibás is.

  Ismereteink szerint a mai kor Lítium alapú akkui 3 ok miatt gázosodnak el belülről: az alulmerülés, a folyamatosan 100% közeli töltöttségen tartás és a túltöltés. Az első és az utolsó ellen védenie kell őket a töltőelektronikának, viszont a folyamatosan teletöltött állapotban való tartás ellen nincs védelem. A modern készülékek legtöbbje már beépített akkus, így nem lehet kivenni belőlük mint a régebbiekből, ha esetleg kímélni akarnánk a cellákat.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nemrég cseréltem akkut a lányom Dell laptopjában. A négy lapos cellából kettőn aludni lehetett volna...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd