AHCI/SSD boot probléma

AHCI/SSD boot probléma
2012-12-25T12:55:37+01:00
2012-12-25T13:38:47+01:00
2022-07-30T13:16:52+02:00
gregus021
Sziasztok! Sikerült karácsonyra beszereznem egy Samsung 840 120GB SSD-t (MZ-7TD120). Frissítettem rajta a firmware-t a legfrissebbre, és átklónoztam rá a Windows-t. Ezután regeditben átírtam az msahci-t és átváltottam biosban AHCI módra Native IDE-ről. Ilyenkor kezdődtek a problémák. A boot idő 2x annyit áll a pulzáló windows logónál mint az IDE-nél. (SSD-vel és HDD-vel is) Letöltöttem az alaplaphoz az AHCI drivereket, de semmi nem javult. Ezután a Windowsos Üdvözöljük képernyő villámgyorsan betölt, és minden teljesen jól megy. Csináltam több programmal is tesztet és eléggé furcsa dolgot tapasztaltam. KATT IDE! Hamarosan megpróbálok IDE módban is tesztet csinálni, lehet, hogy jobb lesz.
Win 7-et használok Gigabyte MA770T-UD3P alaplappal(tudom, hogy csak SATA 2-es, de akkor is gyorsabbnak kéne lennie), biost nem frissítettem, megnéztem a changelogokat a bios frissítésekhez, az AHCI-n elméletileg egyik sem változtat. Több helyen olvastam, hogy a Gigabyte alaplapokkal problémák vannak az AHCI módban. SATA kábelt még nem próbáltam cserélni, most azzal használom amivel az optikai meghajtót használtam. Remélem ti tudtok segíteni.
A válaszokért előre is köszi!
Update: IDE módban sokkal gyorsabban bootol, de az írási sebesség ugyanolyan lassú.
gregus021
Mutasd a teljes hozzászólást!
Szia!
Szerintem az ssd-re telepíts friss rendszert, sokkal kevesebb macera van vele, mint a HDD-ről SSD-re klónozott vindóz utólagos konfigurálásánál (TRIM funkció, töredezettségmentesítés, stb).
Mutasd a teljes hozzászólást!

  • A TRIM-et meg ezeket az SSD funkciókat beállítottam, de konkrétan, ha AS SSD-vel sebességet mérek a régi vinyómnak az írási sebessége 80-90 MB/s az SSD-nek pedig 30, vagy van amikor 5 MB/s, szóval szerintem akkor is rossz lenne. Megpróbálok Ubuntu live cd-ről sebességet mérni, és kiderül, hogy a windows-e a hibás.
    Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd