Videó archiválás - hdd-vel?
2013-01-14T23:05:51+01:00
2013-01-15T15:53:42+01:00
2022-07-30T15:11:53+02:00
ivanyi.almos
Üdv!

Van vagy 50 órányi videó VHS-en és DVD-n, amit archiválnom kellene minél hosszabb távra, minél időtállóbban. Szerintetek milyen eszközön lenne érdemes tárolni úgy, hogy ha szükség van rá, elő lehessen venni őket bármikor?

Én arra gondoltam, vennék egy (plusz biztonságnak még egy) winchestert, arra elpakolnék mindent, és amennyire lehet, hermetikusan elzárt helyen tárolnám, amíg elő nem kell venni, hogy átmásoljak róla pendrive-ra, dvd-re egy-egy videót.
Olvasni itt-ott, hogy egy DVD-nek évtizedekben mérhető az élettartama, de már most vannak DVD-k a gyűjteményben, amiken látható karc nemigen van, de mégis nézhetetlenül akadoznak.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Azért ez egy kicsit túlzás lenne - egyfelől a technikai alapnak meg kell lennie, másfelől szaktudás. Harmadrész nem praktikus, ha el akarja tenni, mert szerelgetni kellene állandóan és konfigurálni.
Szerintem két lemezre letükrözi és joccakát. Egy lemezre akár kétszer is.
Az egyiket beteszi a páncélba, a másikat meg alkalmanként használja, ha kell, akár egy sima dokkolóról is.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Megadtad a választ.
  Nem tudom milyen anyagok ezek, de ha olyan nagyon fontosak, akkor érdemes 2 helyen őrizni.
  Én sok dolgot dvd-n tárolok, semmi baj velük. 2 példányban írom meg azokat is, ha valamelyik kezd hibás lenni, csinálok új másolatot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kösz!

  Mindazonáltal pont azon morfondírozom, hogy min kéne őrizni?
  A winchesternek papíron rövidebb az élettartama, de a DVD sérülékenyebb, és jóval több helyet foglal.

  Egyébként ha egy winyót negyedévente párszor beizzítok néhány másolás erejéig, az durván kitolhatja az élettartamát, ugye? Vagy előfordul, hogy a sok állás nem tesz jót?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az állás nem hiszem, hogy ártana a HDD-nek, de én úgy gondolom HDD esetén sem lehet 10 évnél tovább tervezni.

  Romlik azért annak a minősége is, meg nem is biztos, hogy lesz hardver ami olvassa majd. 5-10 évente lehet venni új HDD-t a célra, az meg nem feltétlenül olcsó dolog. Főleg ha akkor már jó, ha 2 HDD-n van a cucc.

  A DVD rizikós, de ha 2-3 másolat van a dologról (különböző típusú lemezeken, eltérő helyen tárolva), akkor már egy darabig meg lesznek az adatok. Bár egy 10 év garanciát itt sem vállalnék a dologra.
  Én jobban bízom a CD lemezekben mint a DVD-ben, szerintem biztosabb, hogy 10 év múlva még be tudom olvasni -bár garancia itt sincs.

  Pendrive nem tudom megbízható e ebből a szempontból, de drága is lenne, akkor már inkább HDD.

  Szerintem biztos vannak cégek, amik vállalják, hogy X pénzért vigyáznak a felhasználó digitális adataira és tárolják azt több HDD-n, folyamatosan ellenőrizve/másolva. Ilyesmiben lehet esetleg bízni, a többi lehetőség mind csak próbálkozás, ami vagy bejön vagy nem.

  Szóval a VHS kazettákat érdemes megőrizni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a választ!

  A pendrive csak a lejátszás miatt kell, jelenleg a DVD lejátszón van USB lik :)

  CD-ből meg kéne két kamionnyi, hogy ráférjen...

  Viszont a külsős cég nem hülyeség!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ennyire nem kell paranoiásnak lenni. Veszel merevlemezt, oszt ráteszed. Ha húzós, akkor kettőt, hogy tutibiztos legyen ...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • CD/DVD nem tekinthető biztonságos adattároló médiának.
  Nem, hogy 10 év, egyetlen nap garanciát sem vállalnak rá.
  Van program amivel lehet ellenőrizni a lemez állapotát évente. (Ha támogatja az író.)
  Néhány DVD esetében még buli, de több száz esetében már kínlódás.

  A ma legjobbnak tekinthető megoldást NAS-nak nevezik.
  Hálózati adattároló, RAID1 kötetbe fűzött merevlemezekkel.
  Ha az egyik be adja a kulcsot, a másikról visszaépíthető a tömb.
  (De ezt sem kell folyamatosan üzemben tartani. csak az adatmozgatások idejére.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A legbiztosabb a folyamatos átírás (mondjuk 3 évente), és legalább két különböző technológiájú adattárolón tartazni a cuccokat.

  Ezzel egyrészt kikerülöd az adott adathordozó akár véletlen meghibásodását (a legjobb cucc is tönkremehet), ott lesz mellette egy másolat példány.

  Másrészt kikerülöd a technológiai-erkölcsi avulást: újabb-és-újabb adathordozókra írod át évről-évre. Ma már tudnál olvasni 1.44-es lemezt? Hát MFM merevlemezet? Sőt, továbbmegyek, lassan a sima PATA is kihalós lesz.

  Sajnos ez egy ilyen játszma.:(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lorenzen javaslatát támogatom. Mindenképpen valamilyen NAS ami tudja a RAID-et kezelni. Legbiztonságosabbnak ebben a tekintetben egy RAID 10 vagy RAID 01 tekinthető. Ehhez viszont 4db merevlemez szükséges. Ezt neked kell eldönteni, hogy anyagilag mennyire éri meg. Illetve az adatok fontossága miatt ez mennyire lehet szükséges. Ha kevésbé érzékenyek az adatok akkor egy RAID 1 kötet is megteszi. Ez beéri kettő darab merevlemezzel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt mondják a mágnesszalag még mindig biztonságosnak számít, csak a hardver hozzá elég drága.
  Ha ez nem elérhető, akkor én is a vinyóra szavaznék.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tanácsokat!

  Már csak egy kérdés: SSD-t érdemesebb használni? Ha jól tudom, az élettartama csak amiatt rövidebb, hogy jóval kevesebb az írások száma, mint egy hagyományos winyónál, így ez elhanyagolható hátrány, ha nem napi szinten használom, ugye?

  A felvételek fontosak; nem a kedvenc filmjeimről, hanem a feleségem munkájáról van szó, amihez időnként vissza is kell nyúlni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért ez egy kicsit túlzás lenne - egyfelől a technikai alapnak meg kell lennie, másfelől szaktudás. Harmadrész nem praktikus, ha el akarja tenni, mert szerelgetni kellene állandóan és konfigurálni.
  Szerintem két lemezre letükrözi és joccakát. Egy lemezre akár kétszer is.
  Az egyiket beteszi a páncélba, a másikat meg alkalmanként használja, ha kell, akár egy sima dokkolóról is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azért is írtam, hogy neki kell dönteni. A négy db merevlemez nem olcsó. A RAID 1+0 / 0+1 NAS sem 2 Ft. Milyen fontosságú adatokról van szó. Milyen jellegűek azok a videók.

  Nagy tudás meg nem kell. :)
  Megcsinálom a kettő RAID 0 tömböt majd az egyik tömböt tükrözöm a másikra. Vagy megcsinálom a kettő RAID 1 tömböt és ezeket fűzöm össze RAID 0-ává. Köztes megoldás lehet egy RAID 5-ös NAS. Azt már 3db lemezzel meglehet oldani és hasonló biztonságot ad mint a RAID 1+0 / 0+1. Csak azt nem tudom, hogy van-e ilyen (RAID 5) NAS.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem kell SSD a biztonsági mentésekhez.

  Tökéletesen megfelel a merevlemez. Ha nagyon extrát akarsz, akkor

  Két merevlemezen RAID1-ben letárolod a dolgaidat. Készítesz hozzá még 2-4 darab DVD másolatot, amit legalább 100km távolságban gyűjtögetsz, minimum 2 eltérő helyen.

  Ha a tunguz meteorit jön vissza és krátert ver a géped helyére, akkor sem lesz adatvesztés. Ennél nagyobb biztonságot nem tudsz elérni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd