OpenSuse törlése után, nem bootol az XP
2013-01-24T16:54:12+01:00
2013-01-28T14:56:16+01:00
2022-07-30T16:31:53+02:00
PistiSan
Sziasztok!
Kipróbálás képpen, felraktam a gépemre egy OpenSuse 11.4 linuxot, egy pár hét után rájöttem hogy erre nincs szükségem, ezért töröltem. Nem meglepve tapasztaltam hogy a windows ezek után nem hajlandó bebootolni!
Ahogy a rendszer volt:
C=windows xp
D=adatok
E=ext4 OpenSuse (kiterjesztett partíció)
F=Swap

Töröltem Gparted live cd-vel az E és F partíciókat, ez után már nem bootol többet az xp, egy aranyos hibaüzenetetl átod, amit ide be is linkeltem.
link
Próbálkoztam javító konzolból az fixboot C: , és fixmbr parancsokkal is, mindig a grub fogad sajnos :(.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Mivel az adatok külön partíción vannak, semmi akadálya, hogy újrarakd az XP-t. Én is így jártam a múlt héten. Kitöröltem a Linux partíciót, és borult minden. Persze hiába volt a Windows telepítő lemez. Újra kellett rakni. Tisztább, szárazabb érzés.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Az XP telepítő CD-ről indítsd a rendszert, a helyreállító konzolba, majd a két - immár klasszikusnak mondható - parancsot add ki:

  Fixboot
  FixMBR
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia, a fenti parancsokat már próbáltam, természetesen xp boot után a helyreállító konzolt használva. Mégis a grub fogad :(
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mivel az adatok külön partíción vannak, semmi akadálya, hogy újrarakd az XP-t. Én is így jártam a múlt héten. Kitöröltem a Linux partíciót, és borult minden. Persze hiába volt a Windows telepítő lemez. Újra kellett rakni. Tisztább, szárazabb érzés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az indítórendszer helyre állításához az operációs rendszer újratelepítése ágyúval verébre lövés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A c particiót aktívvá kell tenni.Suse előszeretettel teszi aktívvá a saját particióját.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Azt pontosan hogy csinálom? Közben arra jutottam hogy HBCD-t indítva, sikerült indítani a rendszert.
  Rögtön van ilyen a menüben hogy:
  Fix "NTLDR is Missing"
  Azon belül:

  Please select the operating system to start:
  1ST Try THIS seleccione esto primero

  Ilyenkor elindul a rendszer, úgy működik mint ha mi sem történt volna. Csak az újraindításkor a grub fogod még mindig
  De már az is haladás, hogy CD-ről el tudom indítani a HDD-re telepített wint, és látom hogy működik!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elindítod a MiniXP-t a HDCD-ről, majd a Lemezkezelővel (Disk Management) az első partíciót aktívvá teszed.
  Ha sikerül, furionnak pontozz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kijelöltem aktív partíciónak a rendszer vinyót, tényleg nem volt aktív! (Szemét suse)
  Most induláskor csak annyit ír hogy "Invalid partition table_" fixmbr, fixboot ismét alkalmazása után is ugyan ez az üzenet látható. Ha van még ötlet szívesen várom, de több mint gyanús hogy itt újra telepítés fog csak segíteni, amit nagyon szeretnék elkerülni, de majd meglátjuk hogy sikerül.
  Legközelebb hétfőn leszek ennek a gépnek a közvetlen közelében, tehát addig ha több ötlet is van, nyudodtan írjátok le, és a majd jól kipróbálom őket.
  Köszi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Invalid partition table_

  Ezt nem fogod fixboot/fixmbr parancsokkal javítani. A partíció aktívvá tétele során más egyebet is csináltál. Vagy éppen NTFS inkompatibilis partíciókezelő programot használtál. Ugyanis valami tönkretette a partíciós tábládat. Mostantól az indítsuk el az XP-t project, az adatmentési fázisba lépett. Ezt pedig jobb szakemberre bízni. Ne erőszakoskodj ezzel a merevlemezzel! Feltéve, ha fontosak számodra a rajta tárolt adatok.

  Ezt ugye csak viccből írtad!?
  C=windows xp
  D=adatok
  E=ext4 OpenSuse (kiterjesztett partíció)
  F=Swap


  Ugyanis a Linux nem betűjelekkel azonosítja a partíciókat. Továbbá Windows alól az EXT és SWAP és egyéb egzotikus fájlrendszerű kötetek nem olvashatók, így betűjelet sem kapnak.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tehát akkor az újra telepítés maradt!

  Adatmentést megoldom, ahogy írtam el tudom indítani a rendszert, működik, csak kicsit problémásnak érzem a jelenlegi indítást. Nem gondoltam volna hogy egy suse telepítésével, majd törlésével így el lehet tolni a bootolási folyamatot.
  Egyébént írtam hogy az adatok, az igazán fontosak a D mehajtón vannak, a C-ről csak néhány dolgot kell lementeni.

  A betűjeles dologgal kapcsolatban igazad van, nem így írta! Nyilván linux alatt sda1-2-3-4- swap (több merev lemez esetés sdb..) jelöléseket kapnak a partíciók, a könnyebb érthetőség kevéért adtam meg így az adatokat.
  Nem vagyok én sem laikus a témában, csak meg akartam úszni egy újra telepítést, ami láthatólag nem sikerül.
  Még is csak B0nFire-nek lesz igaza, minden esetre az OpenSuse lemezem rituális módon a kukában landolt.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor fontossági sorrendben:
  1. Ezt a lemezt tedd be egy másik gépbe adatlemeznek. Ezután azonnal ments minden számodra fontos adatot.
  2. Töröld az összes meglévő partíciót és az MBR-t is. Erre Linux Live cd-ről futtatva használd a GPartedet. A partíciók törlése az ugye adott. Ezután az eszközök menüpont partíciós tábla létrehozása pontjával hozz létre egy új msdos típusú partíciót. Tulajdonképpen ezzel kinullázod teljesen az MBR-t.
  3. Windows újratelepítése. A rendszerpartíciót az XP telepítőlemezével hozd létre! Legjobb ha az egész merevlemezen egy kötetet hozol létre és nem darabolod szét. Felesleges. Mint láthatod jelen esetben sem mentett meg a több partíció az elkerülhetetlen adatmentéstől.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ne haragudj, de nem fölösleges. Biztos félreolvastad: az adatok külön partíción vannak neki, tehát nem kell adatmentegetéssel hókuszpókuszolni (ha nem akar), hanem simán újratelepítheti az XP-t.

  Én sem a _bootmgr_ miatt telepítettem újra a Windows7-et, hanem nekem is a nagy "helyreállítás" közepette dobta le a Win a láncot. Előbb gondoltam, hogy két eset lehetséges: vagy kérdezősködök itt még egy hétig, és tökölök vele egy csomót, vagy 30 perc alatt újratelepítem az egészet. Én az utóbbit választottam, mert többen vagyunk itthon, és kell a gép, nem értem rá vele napokig piszmogni.

  Lehet, hogy ágyúval verébre, de nekem gyorsan meg kellett oldani.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor még egyszer olvasd el az utolsó hibaüzenetet!

  Most induláskor csak annyit ír hogy "Invalid partition table_"


  Tehát sérült a partíciós tábla. Itt nem szabad kísérletezni. Szabad, csak nem célszerű, ha fontosak az adatok. Itt csak idő kérdése, hogy a sérült partíciós tábla mikor lép RAW státuszba. Akkor pedig valóban csak egy hozzáértő fogja lementeni az elérhetetlen adatokat. De a sérülés függvényében a metaadatok és a fájlláncolás is összekeveredik. Ebben az esetben pedig vagy használhatatlanok lesznek a lementett fájlok, vagy értelmetlen lesz a tartalmuk, esetleg egy .mp3 alatt valóban nem a zene, hanem egy kép lesz. Szóval lesz nagy kulimász.

  És nehogy valaki azt mondja, hogy egy checkdisk majd megoldja a problémát. Ebben az állapotba az az adatok biztos sírba küldését jelenti. Ebben az állapotban kerülni kell minden olyan programot ami az adatokat átrendezi, vagy ír a merevlemezre.

  Illetve ez az eset ékesen bizonyítja, hogy a több partíció nem véd. Nem ultimate megoldás. Egy meggondolatlan felhasználói beavatkozás. Egy indokolatlan módosítás a partíció struktúrában. Vagy ne adj isten egy merevlemez hiba. Ezek ellen a több partíció nem véd.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Újra húztam a C-t, így már nincs gond, egy életre meg utáltatta velem a suse magát! :( Reméltem hogy megúszom a telepítést, de tényleg gyorsabb lett volna nekem is, mint fórumozás után újra tenni végül. Igazából amit írtál nem volt megoldás az indítási problémára, meg elég drasztikus is, csomó idő elment a telepítéssel. Viszont ez hozta meg az eredményt, tiéd a pont.

  Üdv: Pisti
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd