HP laptop sötét képernyő

HP laptop sötét képernyő
2013-02-16T13:04:15+01:00
2013-02-17T12:12:06+01:00
2022-11-05T14:35:31+01:00
bernuit
Sziasztok!

Van egy HP Pavilion DV5-1060eh típusú laptopom, nVidia GeForce 9200M videokártyával szerelve, Windows 7 32 bites oprendszerrel, mely egy nagyon zavaró megjelenítési problémát produkál, immár több, mint egy éve. Az alábbiakban vázolom a helyzetet, olyan részletesen, amennyire csak tudom. Kérlek segítsetek, én kifogytam az ötletekből.

Előzmény: a gép kb. 2 és fél éve van nálam, használtan került hozzám. A kollégiumban és a fősulin is a saját monitorával használtam, otthon viszont csak külső képernyővel. Ekkor rendben működött a váltás a külső és a saját képernyő között, viszont ez egyik napról a másikra megborult.

Probléma: a külső képernyő leválasztása után a laptop saját képernyője nem, vagy csak úgy kapcsol vissza, hogy a Windows asztalt a képernyő háromnegyed részére kicsinyíti vissza, és a képernyő jobb szélén lévő sötét csíkot sehogy nem tudom eltüntetni. Az amúgy -emlékeim szerint- 1366x768-as felbontásban működő képernyő maximálisan csak 1024x768-as felbontást engedélyez.

Egyéb tünetek: ha nincs külső képernyő csatlakoztatva, a gép bekapcsolásakor BIOS-szinten nem kapcsol be a képernyő. Kép először a Windows bejelentkezési képernyőjénél jelenik meg, azonban ekkor rendszerint a normál, 1366x768-as felbontásban kapcsol be a monitor. Ha ekkor lecsukom a képernyőt, majd visszanyitom, akkor viszont ismét csak a képernyő 3/4 része kapcsol vissza, az előbb említett, 1024x768-as felbontásban. Ha a képernyő rendben bekapcsol (1366x768), a teljes képernyőn futó játékprogramok akkor sem indulnak el, a képernyőn sávok jelennek meg. Ezek a játékok KIZÁRÓLAG külső képernyővel működnek.

Kipróbált megoldások:
-a video driver újratelepítése a legfrissebbel, illetve a gyári driverrel is
-a számítógép teljes újratelepítése particionálással egybekötve (azóta semennyire sem kapcsol be a saját képernyő, még a Windows bejelentkezésnél sem, csak ha lecsukom és felnyitom a képernyőt, de akkor is csak a "3/4"-es kép jön be)
-a HP honlapján talált hardware reset
-most próbálom meg a BIOS újratelepítését

Várok bármilyen ötletet, javaslatot, ami közelebb vihet a probléma elhárításához!
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szia! Nem írtad mennyi RAM egységed van,de vagy cseréled,vagy kiveszel belőlük.
  MEM tesztet futtathatsz a gépen.
  A melegedés nem nagyon játszik most,mert nem befolyásolja a jelenséget.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, igazad van, a memóriáról megfeledkeztem: 3 GB RAM van a gépben (értelemszerűen egy 1024 MB-os és egy 2048 MB-os modul). A GPU hőmérsékletét mikor délután ellenőriztem, 50C-ot jelzett.
  A RAM-egységek hogyan hozhatják elő ezt a problémát?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bárhogyan.Murphy törvénye alapján: ami el akar romlani, az el is fog!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Rendben van, kipróbálom a RAM-ok kivételét, hátha segít valamit, az eredményről beszámolok. Ha bárkinek van bármi további ötlete, nagy örömmel fogadom! A RAM-os tippet is köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • ha nincs külső képernyő csatlakoztatva, a gép bekapcsolásakor BIOS-szinten nem kapcsol be a képernyő.


  Ezt nem fogod semmilyen szoftverrel megoldani. A RAM cserebere nem megoldás, ha egyébként külső monitorral hibátlan volt a kép.
  (A videokártya egyébként is dedikált memóriával rendelkezik, ami sérüléskor nem cserélhető, csak a teljes kártya).
  A videokártya és a kijelző közti kapcsolat sérült meg. Jobb esetben csak a szalag.
  Szervizben tudnak biztos információt adni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm a tippet! Célba fogok venni egy szakszervizt, hogy mondjanak valamit.
  Újabb tünet: megfigyeltem mind a Windows felbontáskezelőjében, mind az nVidia vezérlőpulton, hogy amikor külső monitor nélkül indul a gép, felismeri, hogy "Laptop megjelenítő" a képernyő. Ha ekkor rádugom a monitort, akkor ez eltűnik, és kiadja a monitor típusát helyette, vagy "Általános PnP képernyő", de ha ismét kihúzom a monitort, nem vált vissza laptop megjelenítőre, hanem csak azt jelzi, hogy "Több képernyő"...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd