Windows 98 SE telepítése Virtual PC 2007-re
2014-06-10T22:24:50+02:00
2014-07-09T19:52:29+02:00
2022-07-31T23:50:24+02:00
ha3lg
Sziasztok!
Win 98 -at szeretnék telepíteni Virtual PC 2007-re,de sehogy sem akar összejönni.A gépemben nincs flopy meghajtó.CD és DVD van.Eredeti win 98 CD-n van.Próbálkoztam ISO-val úgy sem sikerült.Akár az XP,akár a Win 7 simán feltelepült,csak a 98 nem akar.Ehez kérnék ötleteket,megoldásokat.Előre is köszönöm.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Működik, de a szabad memória méretét hibásan adja vissza a Windows, így a programok egy része "nincs elég memória" hibaüzenetet produkál, hiába van bőven.
Win98-ban lehet korlátozni a memóriát, úgy már okés. De nincs rá garancia, hogy máshol nem jelentkezik valami probléma. Ha jól rémlik 512 a felső korlát amíg nincs probléma.

ha3lg: Első körben készíts egy virtuális gépet, rajta egy partíciót amit formázol rendszerlemeznek DOS vagy Win95/98 rendszerlemezről (FORMAT C: /S). Ha ezután erről a HDD-ről indul a virtuális géped, akkor érdemes tovább lépni és Windows telepítésen gondolkodni. Ez elméletileg egy pár perc csak. Ha megvan és működik utána érdemes egy mentést csinálni róla, hogy egy tiszta DOS is legyen tartalékban.

ui: Legrosszabb esetben előtelepített HDD lemezképfájlt találsz a neten, letöltöd és azt használhatod a virtuális géphez.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Követelmény, kötelező elem a Virtual PC?
  Vagy jó a Virtual Box is?

  A nem megyre, nem lehet ötletet adni. Arra csak annyit lehet mondani, hogy másképp kellene megpróbálni. Ha esetleg leírnád a részleteket, ha van hibaüzenet, vagy akár azt, hogy hogyan telepítesz, mit és hogyan állítasz be, akkor talán valaki még segíteni is tudna.

  Egy biztos!
  A macskanyávogásra, kutyaugatás szokott a válasz lenni!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mi a gond? El sem kezdi a telepítést, vagy elkezdi de nem fejezi be? Kékhalál, vagy mi van? Vagy csak egy villogó kurzor jön be és az a gond, hogy nem tudod vakon elindítani az FDISK-et vagy a SETUP-ot?
  HDD-t jól előkészítetted, partíció rendben?

  Milyen gépet hoztál létre a Win98-nak? Az maximum 512 MB ram-ot képes kezelni.

  VirtualPC/Virtualbox ha jól rémlik képes "floppy lemezképfájlt" is kezelni. Tölts le egy DOS vagy Win9x rendszerlemezt, arról indítsd a virtuális gépet. Ott hozd létre a partíciót, ne feledd aktívvá tenni. (Ha már itt vagyok én leformáznám rendszerlemeznek és tesztelném hogy indul e a HDD-vel a gép.) Ezután újraindítás, és ha látod a CD meghajtót (DOS alatt nem feltétlenül), akkor megkeresed a Win98 telepítőben a SETUP.EXE-t és indítod. Onnan már megy magától.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • El sem kezdi.Először DHCP-t keresett,maj azt letiltottam.A következő üzenetet írja ki:Reboot and Selected proper Boot device or Insert Boot Media in Selected Boot device.CSak CD és DVD meghajtó van a gépben.Flopy nincs.Hiába jelölöm ki,hogy használja a CD meghajtót,amiben ott a W98 telepítő lemez,és hiába próbálok ISO-t másoltatni a telepítés sehogy nem indul el.A Virtual PC külön partícióra van telepítve.Telepítettem már XP-t és Win7-et is és azok simán föltelepültek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor az a WIN98 telepítő mégsem annyira eredeti - rosszul került másolásra, az indítószektor nélkül -, mivel az eredeti verzió tartalmazza az indítószektort is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A w98/w98SE kettő változatban került kiadásra. Az egyik cd tartalmazta a boot szektort, a másik változatnál floppy lemezről kellett indítani a rendszert.

  Windows 98 Boot Disk Download
  Windows98_SE.img
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Tetejében a w98 ne ismeri az ntfs-re formázott partíciókat....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Valódi partícióra telepíted?
  Én létrehoznék egy lemezképfájlt, egy virtuális HDD-t, VirtualPC ad erre lehetőséget amikor új konfigot hozol létre. Ott egy maximum 8 Gigás partíciót létrehozol amin nyugodtan lehet garázdálkodni, a valódi gépnek nem eshet baja.

  Mind írtam virtuális floppy meghajtó is létezik és lemezkép ami letölthető. Ebből ha van egy DOS/Win9x akkor azzal előkészíthető a virtuális HDD.

  A valódi gépet is indíthatod a Win98 telepítőről, ha azon sem indul el akkor nem jó a telepítő. (Ne indíts semmit, csak hogy boot-ol e a CD-ről.)
  Ha nem boot-ol akkor még nincs veszve semmi, floppyról lehet indítani a virtuális gépet, majd megkeresni és indítani a CD-n a SETUP.EXE-t.

  Amúgy DOS/Win98 területén van tapasztalatod? Telepítettél már, használtál már? Mert nem feltétlenül csinál magától mindent mint az újabb rendszerek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Virtual PC-n hogy van ntfs partíció?A Virtual PC egy külön létesített új partíción van ami ugyan ntfs partíció,de a virtuális gépnek saját virtuális merevlemeze van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A valódi gépen indul,és nem másolt,hanem eredeti Win 98 SE második kiadás.Régen a nejem gépén futott és többször is telepítettem.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A valódi gépen elindul,de nem telepíthető mivel XP és W7 is van telepítve.A lehetőség adva van DOS módban indítva a gépet,de arról már szinte semmit nem tudok(igen csak rég volt),hogy DOS alatt milyen parancsokat kéne beírni.Ezért gondoltam a Virtual PC-re.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszi a linkeket!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Viszont ha önállóan elindul, eljut a telepítő az MS-DOS-ig, akkor BOOT-képes a lemez. Ebben az esetben a Virtual PC oldalon lesz a hiba. Egy teszt erejére tegyél fel egy VirtualBoxot! Ebben nézd meg, hogy indul-e a telepítő. Ha igen, akkor akár a VBox is maradhat a Virtual PC helyett. Vagy átnézheted a Virtual PC beállítási lehetőségeit.

  Névnek az írsz be amit szeretnél. A típus és a verzió fontos. Ha azt elrontod, akkor nem a telepíteni szándékozott OS-nek megfelelő virtuális gép kerül létrehozásra, így elképzelhető, hogy a telepítés vagy a futtatás meghiúsul. Persze ez is csak nagyon sarkítva igaz, mert általánosságban amin egy Linux elfut, azon a virtuális gépen a Windows is szépen működik.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • OK!Köszönöm.Ki fogom próbálni a VirtualBoxot is.Kisérleteztem lemezkép fájlokkal ma,de a DOS-os tudásom már hagy némi kívánnivalót maga után.Vagyis megált a tudomány az fdisk és a format után.Azért is furcsa az egész,mert XP-t és Win7-et is tettem már föl Virtual PC 2007-re,és szépen futott mindkettő.Egy dolgot(amit említettél)kipróbálok.A névválasztásról jutott eszembe,hogy nem a win98-at választom,hanem az egyéb lehetőséget,és később adom meg a Win98SE nevet,hátha számít valamit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Feltoltam a Virtual PC-t és kipróbáltam egy w98SE-vel. Lásd a mellékelt képet!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Köszi!Majdnem így állítottam be én is.Lehet,hogy a400 Mb is sok lett a memóriából.Az este addig jutottam,hogy képfájlal elindult de megált a formázásnál.Azután egy egy négy 9x-es lemezről próbáltam,ott pedig elketyegett egy ideig,majd kiírt egy s/n-t,hogy írjam föl és nyomjak egy gombot.Na innen aztán csak az A:\> és tovább semmi.Most viszont már a V PC sem indult el  Visual C++ Runtime error üzenettel.Keresek egy magyar V PC-t,és fölrakom a VBoxot is,hogy azzal mire jutok.A vége az lesz,hogy előszedek valami régi gépet és arra rakom a Win 98-at.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igazán még mindíg nem ismert, hogy milyen körülmények között akarod installálni a VPC 2007-re a Win98SE-t.
  Milyen host-ra raktad föl a VPC 2007-t?
  Melyik verziót, (mert van sp1-es is, és csak az megy az XP fölötti hoston)?
  A host rendszer egyébként stabil?
  Az meglep, hogy Windows 7-t is felraktál guest-ként (és az működik is?), mert azt tudtommal már nem támogatja.
  Igazából max. a Vista-ig támogatott host-ként, de nálam fut Windows 7alatt is (persze az sp1-es VPC2007).
  Nálam megy guest-ként a Win98SE (ajánlott a VPC2007 sp1-re a hotfix -et is felrakni a jobb hálózati teljesítmény érdekében).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Jelenleg a gépemen(ASUS M2N,AMD Athlon Dual Core 3800+ CPU,SATA HDD-k)két op rendszer fut stabilan.XP SP3 Pro,és Win 7 Ultimate.Ez év elején,mielőtt fölraktam a gépre, kb.két hónapig a VPC-n teszteltem a Win 7-et qestként,és tökéletesen működött ott is és azóta az  alapgépen is.A VPC 2007-hez hostként az XP-t használom.A VPC 2007 nem az SP1-es,hanem régebbi.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem a memória mérettel lesz a gond. A w98se simán megeszi az 1GB memóriát.

  Sz.v.sz a telepítő lemezek hibásak. Pontosabban ha warez, akkor átverés. Márpedig a leírtakból erős warez szaga van a dolognak. Ti a telepítő nem ajánl fel semmiféle s/n-t, hogy írd fel! Illetve a virtuális gépre történő telepítése során, nem teszi tönkre annak a rendszerét.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Szerintem töröld (remove) azt a virtualis gépet amit a Windows98SE számára létrehoztál, majd hozzál egy újat létre. Jelöld ki, hogy Windows98SE számára hozod létre (add meg a paramétereket), és próbáld meg újra installálni a Windows 98SE-t egy ISO képről:
  Az ISO képet rendeld a CD-hez. Vigyél fel egy DOS-t a virtualis gépre (kijelolod a floppy-t boot egységnek a virtualis gép BIOS- ában) úgy, hogy lássa a virtualis CD-t (ISO kép, azaz legyen rajta CD driver). A DOS-ból inditsd el a CD-n lévő WIN98 könyvtárból a setupcor.exe programot. Ettől kezdve már a WINDOWS 98SE installálása jön azt gondolom ismered.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Elég lesz a szimpla setup.exe indítása. A setupcor.exe akkor jön jól, ha már vannak telepített programjaid. Ebben az esetben ezek megmaradnak és csak a rendszerfájlok lesznek felülírva és a rendszer-konfiguráció lesz beállítva alapértelmezésre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A setupcor -t akkor használtuk,mikor a vga miatt nem indult el a telepítés.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amit utóbb próbáltam,a 4 az egyben az valóban warez.Az ami nekem volt/van gyári.Amiket próbáltam tegnap letöltött lemezkép fájlok,floppy képfájlok is,egyikkel sem jutottam előbbre.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm!A virtuális gép BIOSa hogy érhető el?Tegnap töltöttem le DOS 3.3-tól 6.22-ig exe-ket.Erre gondolsz?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mikor pörög a virtuális gép memóriaszámolója, megnyomod a Del gombot. Ha lehet, akkor a DOS6.22-t rakd fel, abban van CD támogatás. Csak eredeti Win98Se-vel foglalkozunk. Persze indíthatod a telpítést eleve a virtuális CD-ről is csak a 2 pontot kell választani a Win98SE telepítő menüjéből (Echo ábrája) és utána kell a setupcor.exe-t indítani. Valóban ez akkor kell, ha a virtualis gép vga BIOS-a túlnyúlik a 0xc800 szegmens címen.  Akkor lefagy a setup a gép vizsgálatakor
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A w98se simán megeszi az 1GB memóriát.

  Annyira nem simán.
  "Out of Memory" Error Messages with Large Amounts of RAM Installed

  Születtek nem hivatalos patchek a korlátra, egészen 4GB-ig, a cikkben tárgyalt áthidaló megoldásokon túl.
  A kérdezőnek jobb, ha kordában tartja a memóriaméretet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem patchelt w98se telepítésről készült a mellékelt kép. Lehet vannak leírások, amik cáfolják, de mint látod működik. A gyakorlat mégis ellentmond a leírásoknak.


  Egyébiránt emlékeim szerint a korlátot valahova 256-512 környékére tettem volna séróból.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Működik, de a szabad memória méretét hibásan adja vissza a Windows, így a programok egy része "nincs elég memória" hibaüzenetet produkál, hiába van bőven.
  Win98-ban lehet korlátozni a memóriát, úgy már okés. De nincs rá garancia, hogy máshol nem jelentkezik valami probléma. Ha jól rémlik 512 a felső korlát amíg nincs probléma.

  ha3lg: Első körben készíts egy virtuális gépet, rajta egy partíciót amit formázol rendszerlemeznek DOS vagy Win95/98 rendszerlemezről (FORMAT C: /S). Ha ezután erről a HDD-ről indul a virtuális géped, akkor érdemes tovább lépni és Windows telepítésen gondolkodni. Ez elméletileg egy pár perc csak. Ha megvan és működik utána érdemes egy mentést csinálni róla, hogy egy tiszta DOS is legyen tartalékban.

  ui: Legrosszabb esetben előtelepített HDD lemezképfájlt találsz a neten, letöltöd és azt használhatod a virtuális géphez.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk ez így igaz. Illetve azt el kell ismernem, hogy kb80a linkje is erről szólt.
  De igazából nem is a használatra vonatkozott a demo. Arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem a memória méret miatt hiúsult meg a telepítés. Hisz láthatólag 1GB memóriával is hajlandó feltelepülni egy módisítatlan w98se.

  Most nem találom a videót, de valahol 2GB az a határ, ahol feladja a harcot a w98.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sziasztok!
  Elnézést,hogy  ilyen hosszú ideig reagálás nélkül távol maradtam,de nem voltam itthon.Nos pár napja újra próbáltam az egész műveletet a kapott instrukciók figyelembevételével,sikertelenül.Amikoris sorozatban az történt,hogy a felrakott VPC másnapi bekapcsoláskor,már nem indult.Egy kis rendszerkarbantartás és vírusellenőrzés során kiderült,hogy a VPC telepítője vírusos és a gépem is felszedett egy pár fertőzést.Vírusirtás után,és másik VPC telepítő letöltése és telepítése után a Win98 SE is sikeresen (némi vajúdást követően)felkerült a VPC-re.
  Köszönöm a segítséget mindenkinek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd