Kis irodai hálózat, szerver, munkaállomások, külső elésés
2014-08-02T11:32:45+02:00
2014-08-06T03:26:25+02:00
2022-08-01T01:05:27+02:00
Ares
Sziasztok!

Hálózatot kell létrehoznom az irodában, s ehhez szeretném a segítségeteket kérni.

Ezek már megvannak:
- 1 db központi gép
- 3 db munkaállomás
- 1 db hálózati nyomtató
- 1 db hálózati nyomtató/scanner/fax
- 1 db switch
- 1 db router+switch

A hab a tortán, hogy a központi gépet nem csak intraneten keresztül kellene elérni (és futtatni a programokat), hanem interneten keresztül is, feltételezem, hogy VPN-en keresztül (de erről is kellene információ).

A felépítés a következő lenne:

- Router+switch-be csatlakozik:
     - internet
     - központi gép
     - 1 db munkaállomás
     - 1 db switch

- Switch-be csatlakozik:
     - 2 db munkaállomás
     - 2 db nyomtató

Központi gép fő funkciói:
     - RLB60 program futtatása és kiszolgálása
     - ÁNYK (JAVA alapú) program futtatása és kiszolgálása
     - internet felől érkező külső kérések kiszolgálása is a fenti két programból (talán VPN)

A központi gépen Win XP (32 bit) van, s elég gyenge gép, de feltételezem, hogy nem is kell erős erre a feladatra.

A három munkaállomáson pedig Win 8.1 (64 bit) fut.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan kellene ezt a hálózatot megvalósítani, hogy milyen programok kellenek hozzá és hogyan kell beállítani az egészet, hogy tökéletesen működjön.

Továbbá az sem lenne hátrány, ha FTP is lenne a központi gépben. A munkaállomásokon pedig betűjelek formájában jelenjenek meg a meghajtók. Stb... Stb... Stb...

A kábelezés már megvan, s minden csatlakoztatva van.

Ehhez szeretnék összességében segítséget kérni.

Előre is köszönöm,
Azione.
Mutasd a teljes hozzászólást!
nincs ötletem a Foxpro miatt, hogy a RLB60-at min futtassam, főleg, hogy ez a nyavalyás csak XP alatt hajlandó futni.  Az Win8 rendszer alatt is csak úgy hajlandó, hogy az adatbázis egy Win XP gépen van.

Működik az Windows 8 és 64 bites operációs rendszer alatt is. Tesztelve.
De a hálózati használat valóban nem a program erőssége. Csak úgy lehet biztonságosan dolgozni vele hálózaton, ha nem a program adatbázisa, hanem maga a terminál kerül hálózaton elérésre (RDP, VNC, PCAnywhere stb.), miközben a program továbbra is helyileg kezeli az adatbázisát.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Egy kicsit necces úgy hozzállni a dolgokhoz, hogy nincs meg hozzá az alap tudásod. Legalábbis nekem ez jön le.

  Központi szervernek XP-t használni bár lehet, egyre veszéylesebb. Meg a képességei is limitáltak, hiszen nem szerver OS.

  A VPN-t Én személy szerint a routerre bíznám, ha az tudja a FULL DD-WRT-t. ha nem,akkor meg lecserélném a routert olyanra...
  FTP szerver ha nincs is az XP-ben, legalább 20 ingyenes program létezik a célra. Guglit tudod használni Te is....
  Hálózati meghajtóként bármelyik windows bármelyik megosztását könnyedén be lehet csatlakoztatni. Ez miért kérdés?

  Derwer
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia derwer!

  Köszönöm a válaszodat, s a kritizáláson és általánosságban való írásnál egy kicsit többet szeretnék kérni.

  A képzettségem meg van hozzá, s a saját cégemnél úgy hibázok ahogy én akarok, így nem tartom neccesnek.

  Természetesen én is ismerem a Google csodálatos keresőjét, de én most nem a Google motorjára szeretnék hagyatkozni, hanem hús-vér emberek tapasztalataira, javaslataira, konkrétumaira.

  Szeretném jól megcsinálni, hogy szuperül működjön.

  Előre is köszönöm mindenki KONKRÉT segítségét, ötleteit.

  Üdv,
  Azione.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Annyira voltam konkrét, amennyire jelenleg lehetséges. Te tulajdonképpen egy teljes design-t kérsz egy kis irodára  és ha ehhez stepő-by-step-t is gondoltál, akkor az 20oldal kb.
  Leírtam, hogy VPN szervert nem tud az XP. Leírtam, hogy egy okos router viszont tud, és ezt javaslom.
  Leírtam, hogy bár az XP-nek vannak szerveres limitációi - mert kliens OS - alapvetően akár tudj azt ami neked kell. (bár inkább mennék már WIN7re)
  Leírtam, hogy FTP szerverből annyi van, hogy ihaj. Hogy neked épp melyik felel meg, azt nem lehet megmondani, mert nem látom a valódi tudás szintet és az igényeket se. Ugyanakkor elég egyszerű dolog az FTP szerver, nehéz mellé lőni.
  Leírtam azt is, hogy a hálózati meghajtós dolgot minden windows tudja, ezzel kapcsolatban kb kérdés se lehet, annyira egyszerű.

  Ennél konkrétabbat akkro lehet mondani, ha Te kérdezel.

  Kiegészítés: A fentieket olyan szempontból viszont konkrétumnak értelmezheted, hogy nálam ezek a funkciók - már egyébbel együtt - működnek már jó pár éve és az általam is verzióban. (win7es "szerver", DD-WRT-s router, stb)

  Derwer
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia Azione!
  Pár éve a könyvelőmnél csináltam hasonlót (RLB + ÁNYK).
  -Mi wifivel használtuk és az RLB program nagyon lassan töltődött be a klienseken. Az segített, hogy az EXE-t átmásoltuk a kliensekre, így gyorsabban elindult. Ha gigabites LAN-od van, akkor talán mindegy.
  - Akkor az RLB "nem hálózatos" verzió volt és Foxpro-ban írták, cégenként külön mappában voltak az adatok, így egy céget egy gépről lehetett megnyitni, más közben nem fért hozzá.
  - Nálunk az volt a cél, hogy a "központi XP-t" távkapcsolaton 1 gépről lehessen használni, tehát VNC-vel megoldottuk a hozzáférést. Mellette a két kliens PC is használta az XP-ről az RLB adatait.
  - Az ÁNYK-t csak az XP-ről használták, nem tudom, hogyan lehet "hálózatosítani"
  - A táveléréshez vagy fix IP vagy valami no-ip jellegű szolgáltatás kell, nekünk azért nem kellett, mert mindig megnézték az aktuális ip címet és az internetről azzal el tudták érni. Persze, az sem árt, ha a szolgáltatód nem blokkolja a portok egy részét, ez inkább mobil internetnél jellemző, de van akinél NAT-olt internetszolgáltatás van bekötve.

  Mivel nekünk a helyi wifi is lassú volt az RLB betöltéskor, a VPN meg ennél is lassabb, ezért pontosítani kell, hogy mit is szeretnél.

  Az "internet felől érkező kérések kiszolgálása a fenti két programból" számomra nem világos, mert tudomásom szerint ilyet egyik sem tud.
  Ha pl. azt szeretnéd, hogy ügyfelek hozzáférjenek a PDF-ben lementett listáikhoz, akkor jobban jársz, ha feltöltöd valami tárhelyre, ahol jelszavas belépés stb. van és ezzel nem az XP-t terheled...

  Bocs, de a leírásod eléggé kusza, pl. a kutyát nem érdekli, hogy van külön switch, az eszközök típusa fontosabb lehetne. Ha a mappák felcsatolása és az FTP telepítés, beállítás problémát okoz, akkor pl. a VPN-nel mit fogsz kezdeni? Derwer is azért írt ilyeneket, mert ez nagyon összetett probléma és az igényeid sem világosak, mindegyikről több kérdést lehetne nyitni. Konkrétumként pedig annyit írtál, hogy milyen Windows-ok, meg RLB és ÁNYK.
  Üdv.: Péter

  Közben még eszembe jutott, hogy a Foxpro miatt az RLB dbf fájlokat használt, így VPN-en fennáll a veszélye, hogy megszakad a kapcsolat és a félig felülírt fájlod marad az XP-n vagyis bármikor teljes adatvesztés lehet. Ha táveléréssel használod, akkor a helyi gépen / helyi hálózaton marad minden.
  Derwer közben mégegyszer hozzászólt és teljesen igaza van a 20 oldalas step-by-step-pel is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen.
  Általános volt.
  1. Ha tudod miről is van szó, akkor ennyinek elégnek kell lenni. Ha nem akkor meg mindegy.
  2. Ez egy fórum és nem az élet iskolája. Ha megvannak a minimális alapok, akkor lehet segíteni. Komolyabb tudás esetén, akár komplex megoldásokat is lehet javasolni.
  3. Úgyvélem ez neked a munkád, amiért fizetést kapsz. Akkor miért is nem munkalehetőségként hirdeted meg ezt a feladatot?

  Kicsit élesebben fogalmazok mint derwer! És akár meg is sértődhet ezen!
  XP-t szerverként használni még a maga idejében is közröhej volt, mára ez életveszélyes ostobaság kategóriába csapott át.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia @ECHO!

  1. Ha tudod miről is van szó, akkor ennyinek elégnek kell lenni. Ha nem akkor meg mindegy.
  2. Ez egy fórum és nem az élet iskolája. Ha megvannak a minimális alapok, akkor lehet segíteni. Komolyabb tudás esetén, akár komplex megoldásokat is lehet javasolni.

  Ezzel én is egyet értek, s mint korábban írtam meg van tudásom a megoldáshoz, de itt specifikus dolgokról van szó. S én kiéleztem a specifikus helyzetre.

  3. Úgyvélem ez neked a munkád, amiért fizetést kapsz. Akkor miért is nem munkalehetőségként hirdeted meg ezt a feladatot?

  Ha nem olvasod el, akkor miért szólsz bele és okoskodsz? Ez nem az én munkám és nem kapok fizetést érte. A cég az enyém.

  Kicsit élesebben fogalmazok mint derwer! És akár meg is sértődhet ezen!

  Nem sértődöm meg, mindenkinek szíve joga, hogy mi módon égeti be magát a közösség előtt.

  XP-t szerverként használni még a maga idejében is közröhej volt, mára ez életveszélyes ostobaság kategóriába csapott át.

  Ebben is egyet értek veled, korrekt a válaszod. De akkor most légyszíves segíts abban, hogy hogy tudok nem XP alatt RLB60 programot futtatni. Mert az ÁNYK még talán összes is jönne a multiplatformos JAVA okán, de momentán nincs ötletem a Foxpro miatt, hogy a RLB60-at min futtassam, főleg, hogy ez a nyavalyás csak XP alatt hajlandó futni.  Az Win8 rendszer alatt is csak úgy hajlandó, hogy az adatbázis egy Win XP gépen van.

  Tessék itt a konkrétum.

  De úgy tűnik, hogy nincs fogalmad az RLB60 működéséről, s mégis kioktatsz másokat. Előbb talán gondolkodni kellene, s akkor tényleg elég komplex dolgokat meg tudnánk oldani.

  Voltam az RLB-nél is, s pl.: próbálkoztunk DropBox-al és Google Drive-al is, de még a szinkronizálással  sem működött jól. 

  Tehát az egész káosz!

  Tehát továbbra is köszönöm a konstruktív megnyilvánulásokat, melyek előre viszik a probléma megoldását.

  Üdv,
  Azione.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha jól gondolom könyvelő programokat akarsz futtatni az XP-s gépen.
  Csak 1 gondolat. Ha egy program csak egy bő 10 éves, manapság már nem támogatott operációs rendszeren képes futni akkor annak a cseréjén is el kell gondolkodni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia HPeter!

  Itt ki van építve UTP kábelekkel az egész hálózat, de eddig nem volt szükség rá.

  Az a legnagyobb probléma, hogy ez a nyavalyás RLB60 nem hajlandó csak XP alatt futni. Vagyis fut az 8 alatt is, ha maga a program az XP-s gépen van. Ezért fontos az XP.

  Megnézem a hálózati eszközök pontos típusát, s majd megírom azokat is.

  Nem az ügyfeleknek kell hozzáférni távolról az RLB60-hoz, hanem mondjuk a könyvelőknek otthonról, vagy nekem laptopról. S van egy másik irodánk is, s ott is ki akarnék építeni egy szerver nélküli rendszert, s az is erről a szerverről táplálkozna.

  S igen FoxPro-t használ. Az adatvesztés nem jutott eszembe, de akkor ez is egy nagyon fontos s megoldandó probléma lenne. Persze a VPN jobb a router alól, de mi van akkor ha Hamachi-t használnánk? Az elvileg fut XP alatt is.

  Továbbá ki fog jönni az RLB60 egy teljesen új 11-es verziója, de lehet, hogy még kell egy év hozzá, s én nem szeretnék addig várni. Az elvileg már tud majd felhőt is használni, de hiszem ha látom. S ha el beválik, akkor bevált.

  Az RLB60 leírása: http://www.rlb.hu/files.php?fid=1

  Ebben benne van a hálózatos telepítés, ami gyakorlatilag ugyan az mint amit írtál.

  Az ÁNYK-nál már nagyon körbe jártam a kérdést, s meg van a megoldás is, így azzal itt szerencsére nem kell foglalkozni.

  Köszönöm eddigi segítséged!

  Üdv, Azione.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia woodooman!

  Ebben igazad van, s az RLB60 is gőzerővel dolgozik az új verzión, mely már Win8-on is tud futni.

  Nem akarom védeni az RLB-t, de nem volt feltétlenül szükséges a fejlesztés, mert hiba nélkül fut a progi, mely alapvetően tökéletes. Továbbá ameddig a számviteli törvény nem változik addig nem is kell új alapokra építeni egy könyvelőprogramot. A számviteli törvény pedig már 15 éves: 2000. évi C. törvény

  Tény, hogy ellustultak az RLB-nél, s nem fejlesztettek, de most rajta vannak. Továbbá ennek a programnak rendszeresen, heti, napi ütemezéseben vannak frissítései.

  A végezetül gondolkodtunk egy sokkal jobb, komolyabb, flexibilisebb Novitax nevű programra való áttérésről (jelenleg egy gépen fut, s egy speciális Zrt-t könyvelünk rajta, mert az RLB60 képességei már gyengék lennének ehhez), de gyakorlatilag a 14 könyvelőből csak 1 mondta, hogy legyen, s többiek hallani sem akartak róla.

  Ez élet ilyen, sok lúd disznót győz... Én pedig szívok az XP és társaival.

  Üdv, Azione.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én könyvelőm is novitaxra váltott és imádja.

  Azért ha hetente jönnek a frissítések akkor pláne tróger banda. Mivel évek óta tudjuk hogy az XP támogatása meddig tartott.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia derwer!

  Okay, értek én mindent, s minden szuper is, de mint fentebb olvashattad van egy problematikus program az RLB60.

  Egyébként FTP szerverből te melyiket javasolod? Én a Cerberus-ra gondoltam.

  Köszönöm eddigi tanácsaidat, melyek nagyon jók, s várom még az ötleteidet, s ha lesz kérdésem, s elakadnék, akkor majd sikítok (persze halkan...)

  Üdv,
  Azione.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia woodooman!

  Persze, hogy tróger banda, viszont a programjuk az kiváló. Azért remélem, hogy most már lassan megérkezik az új. 

  A Novitax nagyon jó, de nagyon bonyolult, s kifejezetten drága is a fenntartása, főleg, hogy csak bérelni lehet. Mely bérleti díjat havonta és regisztrált adószámonként kérik. Persze egy átlagos méretű cégnek, ha azt mondom, hogy mostantól 5.000 Forinttal többe fog kerülni a könyvelés, akkor esetleg húzza a száját, de elfogadja. Egy nagy cég meg sem érzi. Viszont könyvelünk egy rakat egyéni vállalkozónak, EVA-s, KIVA-s, KATA-s cégnek is, s nekik általában 5.000,- a könyvelési díj, ők nem bírnák a havi +5.000,- Forintot. Ráadásul a könyvelők egy kivételével 50 fölöttiek, ők sem bírják a változásokat.

  Üdv, Azione.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • FTP szerverből max a NASomét használtam eddig, így nem tudok pontos tanácsot adni, de szinte biztos, hogy nincs a Cerberus-szal probléma. No persze ha kimegy netre a cucc, akkor Secure FTP kell, nem sima FTP. (másik kérdés, hogy tényleg kell-e FTP, egy VPN után...)

  Az XP-t ha nem lehet elhagyni, akkor legalább virtualizálnám, könnyebb menedzselni, meg az alap szerver akkor nem egy sebezhető, régi, "buta" rendszer lenne. Egy mai gépen virtualizálni annyira nem kerül erőforrásba, hogy...
  Viszont ha már új OS lesz esetleg ott, akkor a win szerver javasolt, VPN meg egyéb funkciók miatt. De  az nem két forint, átalakítást igényel, ugyanakkor sokkal flexibilisebb is.

  --
  Derwer
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia Azione!
  Az eszközök típusát nem kell leírnod, alapvetően a routerre kérdeztünk rá, hogy a vpn-t kezelné-e.
  A switch típusa azért lett volna jó, hogy gigabites-e a hálózatod. De mindegy, mert ezek a legkisebb problémák. Elolvastam az eddigi válaszaidat és arra jutottam, hogy van egy céged minimum 15 könyvelővel és két telephellyel, a másik iroda "is erről a szerverről táplálkozna". Plusz az internet felöli hozzáférések...
  Azt is írtad, hogy az RLB elfut a Win8-on, ha a program XP-n van... Te érted, amit írsz?
  A Foxpro-s program mindig a kliensen fog futni, a "központi gép" lehetne egy nas-on megosztott mappa is, vagyis szerintem nem kell az XP-hez ragaszkodni. Persze, nem ez van a leírásban...
  Amit én írtam, az nem az, amit az RLB-s leírásban a hálózatos telepítésnél leírtak. Éppen azt javasoltam, hogy a viszonylag nagy program exe-t, ne a hálózaton keresztül töltsd le a kliensekre és csak a munkakönyvtárat állítsd a hálózati meghajtóra.
   A külső elérés VPN-en felejtős, egyrészt a sebesség miatt, másrészt a dbf kezelés miatt is (mindent a kliens gépen futtat, tehát, ha elindítasz egy lekérdezést, akkor az összes adat átjön a kliensre és ott történik a feldolgozás.) A Hamachi is vpn-t csinálna.
  A táveléréssel (pl. valamelyik VNC, mert a Teamviewer túl drága) elérhetővé tehetsz 1 külső gépről 1 belső gépet (pl. ha Te belépsz a laptoppal a központi gépre, akkor azon Te dolgozol más nem ülhet le a gép elé, hogy dolgozzon).
  Amit szeretnél, az Windows szerveren a Terminál szerver szolgáltatás lehetne, de ezt is meg kellene nézni, mert pl. az Office így nem használható. Ez gyakorlatilag a Windows távoli asztal kapcsolat több egyszerre kapcsolódó, de külön futó kliens részére. Ehhez olyan szerver hardver is kell, ami kiszolgálja az összes egyszerre bejelentkezett felhasználót, mert így pl. ezen a szerveren az RLB is 10-15 példányban fut (ha működik). Ezt felhőben bérelt szerverrel is megtehetnéd, de már megint felvittük a költségeket is az egekbe...

  Ami még működhet: Beállítod a hálózaton az összes gépedre az RLB-t, minden egyes géphez beállítasz távelérést valamivel és amikor otthonról valaki dolgozni akar, akkor nem kapcsolja le a gépét és ehhez hozzáfér. Ha a központi gépen nem dolgozik senki, ezt te elérheted a laptopról és te dolgozol rajta. Ha az internet sebességed megfelelő (feltöltés irányban is) és fix ip-d van vagy megoldod, hogy mindig tudd az aktuális publikus ip címedet, akkor mehet. Vagy tényleg vpn kapcsolat lesz, (pl. Hamachi) és azok keresztül Távoli asztal vagy VNC kapcsolódás a helyi gépre.
  Igy a dbf-ek az irodai hálózatodban maradnak, ha megszakad a távkapcsolat, akkor sem probléma. Ha belépsz újra, folytathatod a munkát. Nyomtatni vagy az irodai nyomtatókra tudsz vagy pdf-be nyomtatsz és utána letöltöd, kinyomtatod helyi nyomtatón.
  üdv.: Péter
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kiegészítés, csak a pontosítás miatt (mert nem fogsz ilyet venni):
  A Terminal Services új neve Remote Desktop Services. Alapként Windows Server 2012 R2 Essentials vagy Windows Multipoint Server-t lehetne használni. Ha ezt választod, akkor mindenképpen ki kellene próbáltatnod az RLB demó verzióját egy ilyen, működő rendszeren.
  Ez a felhőben olcsóbb lehetne, mert a Microsoft Azure szolgáltatásban bérelhetnéd a komplett rendszert havi díjért, de lehet, hogy ingyenes kipróbálási lehetőség is lenne, most nem néztem utána.
  Ezekhez már úgyis kellene valaki "hozzáértő"...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • És melyikkel is van problémád?

  Kettős könyvvitel
  Operációs rendszer:     Minimum Windows'98, ME, 2000, NT, XP, Vista (képi témák letiltásával!),Windows 7

  Pénztárkönyv
  Operációs rendszer:     Minimum Windows'98, ME, 2000, NT, XP, Vista (képi témák letiltásával!),Windows 7

  Naplófőkönyv
  Operációs rendszer:     Minimum Windows'98, ME, 2000, NT, XP, Vista (képi témák letiltásával!),Windows 7

  Számlázás és készletnyilvántartás
  Operációs rendszer:     Minimum Windows'98, ME, 2000, NT, XP, Vista (képi témák letiltásával!),Windows 7

  Számlázás és készletnyilvántartás 2 (hálózatos verzió)
  Operációs rendszer:     Minimum Windows'98, ME, 2000, NT, XP, Vista (képi témák letiltásával!),Windows 7

  Házipénztár
  Operációs rendszer:     Minimum Windows'98, ME, 2000, NT, XP, Vista (képi témák letiltásával!),Windows 7

  Dokumentációk

  Az a legnagyobb probléma, hogy ez a nyavalyás RLB60 nem hajlandó csak XP alatt futni. Vagyis fut az 8 alatt is, ha maga a program az XP-s gépen van. Ezért fontos az XP.

  Ennek a mondatodnak nincs értelme.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A többiek nagyjából leírták a lényeget, csak néhány megjegyzés:

  - Ha te vagy a góré, akkor ne akard meghatározni a konkrét technikai megvalósítás részleteit, ezt bízd a szakemberekre. Neked annyi a dolgod, hogy megmond, mire van szükség üzletileg, a szakember pedig ajánl majd egy-két-több megoldási lehetőséget. A mikromenedzselés ritkán eredményes. Így elkerülhető az olyan baklövés, mint pl. a lejárt támogatású kliens XP használata szerverként vagy pl. az FTP-hez vagy a VPN-hez való ragaszkodás, amikor vannak ezeknél modernebb, célszerűbb technikai megoldások is.

  - Fórumon keresztül ez nem fog menni. Az előző munkahelyemen ilyen tervek komplexitástól és részletességi szinttől függően 50-200 óra között mentek el, 100-150 eurós óradíjon. Igaz, az működött is a végére, és időtálló is volt (azaz csak üzemeltetni kellett). És persze ez már eleve szakképzett ügyfélnek ment, ha konkrétan az implementáláshoz vagy üzemeltetéshez sem volt szakértelem, akkor lehetett tovább bővíteni a költségeket.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • nincs ötletem a Foxpro miatt, hogy a RLB60-at min futtassam, főleg, hogy ez a nyavalyás csak XP alatt hajlandó futni.  Az Win8 rendszer alatt is csak úgy hajlandó, hogy az adatbázis egy Win XP gépen van.

  Működik az Windows 8 és 64 bites operációs rendszer alatt is. Tesztelve.
  De a hálózati használat valóban nem a program erőssége. Csak úgy lehet biztonságosan dolgozni vele hálózaton, ha nem a program adatbázisa, hanem maga a terminál kerül hálózaton elérésre (RDP, VNC, PCAnywhere stb.), miközben a program továbbra is helyileg kezeli az adatbázisát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd