Némileg a tili-toli puzzléhez hasonló szoftvert keresek
2015-02-19T15:53:26+01:00
2015-02-20T06:41:44+01:00
2022-08-01T10:41:43+02:00
fernandoux
Olyan szoftvert keresek, aminek a működése hasonlít a tili-toli puzzle (sliding puzzle) működéséhez.
Ez eredetileg egy fából vagy műanyagból készült játék, melybe számokat kell sorrendbe rakni.
Nem is részletezem, szerintem szinte mindenki látott már ilyent, ha mégsem, itt egy kép róla:

http://kepkezelo.com/images/m3ae7b0a869v4j3a9d.jpg

Ennek a szoftveres változata pedig többnyire úgy működik, hogy be kér egy nagy képet, amit saját magában (tehát nem menti ki őket sehová) feldarabol, mondjuk 5 x 4 kis négyzetre, majd összekeveri őket, és a játék abban áll, hogy a játékosnak ismét vissza kell őket tologatni képkockákat az eredeti helyükre.

Nekem viszont olyasmiféle szoftver vagy játék kellene, ami nem darabol fel semmi nagy képet, hanem én magam adhatom meg neki:
- hogy hányszor hány kis képet tartalmazzon a keret
- a kis képeket, még hozzá úgy, hogy valamelyik kis kép helyre oda kattintok, és akkor tallózással oda tudom rakni az által kívánt kis képet. És aztán ezeket a kis képeket tologathatom (húzogathatom) az egeremmel a nagy keretben ide-oda, vagy úgy, mint a tili-toli puzzléban, ahol hogy egy fizikailag lehetséges legyen, egy kis kép ki van hagyva. Vagy inkább úgy (mivel szoftveresen ez már nem okoz problémát) hogy nincs ki hagyva egy kép sem, a képeket egymás felett akár szabadon is áthúzhatom, csak egy lenne a lényeg: egy helyre egy kép kerülhet, és sem részben, sem egészben nem fedhetik arrébb húzás után egymást.
Az pedig egy nagyon jó extra funkció lenne, ha az így általam tetszőlegesen összerendezett kis képeket egyetlen egy nagy képként el tudná menteni.

Ismer valaki ilyesmi szoftvert? (Egyébként ezt Photoshopban némileg hasonlót meglehet csinálni, ha az ember egy psd fájlban egy háttérre rétegként kis képeket helyez rá az ember. Csak itt egymást is fedhetik a képek, sok memóriát eszik, és nem kell nekem ilyen robosztus akármi, hanem csak valami olyan, ami szükséges dolgokat és tudja semmi mást. Nekem valami Phoshopnál egyszerűbb megoldás kellene, nem akarok semmit szerkesztetni, csupán az általam betallózott kis képek egymáshoz való elhelyezkedését variálni és a kész variációt esetleg (de nem feltétlenül) egy nagy képbe elmenteni; és nem játék céljából, de ha éppen egy játék tud hasonlót, akkor játék szoftver is lehet.

Hogy mire is gondoltam erről is mellékeltem egy képet, ebben a példában 8 x 7, azaz 56 kis kép van.

http://kepkezelo.com/images/ti1n8gnn3lky96ey67iy.jpg

Előre is köszönöm mindenki segítségét.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Az alap elgondolásodat nem sokból tart leprogramozni, egy - két este  a 'pofásítással'.
Az extra funkciókat át kell gondolni, gondolom " - és talán még pár minden" azokat takar . Ez is egyszerűnek indult, aztán jöttek az extrák 
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Ez prog.hu téma
  Ha megkéred őket az álláshirdetésben akkor írnak neked egy sriptet - egyébként sok ilyen van, keress góglival  olyanokat, hogy pl." html Image Gallery javasript" vagy "Image Gallery jquery" stb, stb ....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Okés megpróbálom ott, de valami "exés" megoldás kellene, nem HTML, nem javascript, nem PHP, nem online.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem tudom mit akarsz az exétől.  
  A html mehet offline nyugodtan. Történetesen én is használok ilyen megoldásokat. Mert egyszerű, mert kéznél van, kicsi és nem kell telepíteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Igen, tudom lehet tudom lehet offline is. Csak a biztonság kedvéért írtam hogy ne legyen online, ne hogy valaki ilyesmit ajánlom.
  Amiért nem tetszik HTML / javascript / jquery / ajax megoldás, hogy még sem olyan egyszerű.
  Ennyi erővel Photoshopban is megoldom elmentett psd fájlként.
  Nekem valami nagyon egyszerűen, kényelmesen használható megoldás kell.
  Olyan:
  - amihez nem kell semmi külön szofver, böngésző
  - aminek nem kell a kódját esetleg később szerkesztgetni
  - ami akár önmagában egy adatbázisba is képes elmenteni a betallózott képeket
  - és igen, inkább portable legyen és nem installálós
  - és talán még pár minden.
  Most azon vagyok, tervezem a progi kinézetét és funkcióit, aztán feldobom a prog.hu-ra, hátha valaki tud hasonlót vagy hajlandó nekem ilyent készíteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aha.
  Az egyszerű kis programod, szülni ne szüljön? 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az alap elgondolásodat nem sokból tart leprogramozni, egy - két este  a 'pofásítással'.
  Az extra funkciókat át kell gondolni, gondolom " - és talán még pár minden" azokat takar . Ez is egyszerűnek indult, aztán jöttek az extrák 
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Közben átgondoltam mire is lenne pontosan szükségem, az alábbiakban részletezem.

  Ha tudnál csinálni nekem ilyen progit, azt nagyon köszönöm, és küldj üzenetet, hogy megbeszéljük, hogy mivel hálálhatom meg. (Eddig az üzenet nem működött, de hogy most ez beírtam, már működik.) Addig nem írok a prog.hu-ra.

  Hát lehet nem is egy progi kellene, hanem kettő. Vagy a kettő egyben? Az egyik egy 100, a másik egy 21 képes lenne.

  De ha választani kell, akkor inkább a 100 képest választanám.

  Mindegyikről készítettem egy tervrajz képet, rájuk vannak írva a pontos méretek, nem tudom ez programozás közben mennyire tartható, de legalább egy konkrét kiindulópont. A 100 képesnél az volt a szempontom, hogy minél kisebb helyen minél több, de még látható méretű kép elférjen, ezért ide még bezáró x ikon sem kell – nincs neki hely- bőven elég lesz neki mondjuk, egy Alt + F4 vagy bármilyen kilépő billentyű. A 21 képesnél viszont az volt a szempontom, hogy egy 1024 x 768 pixeles területen minél több, de a lehető legnagyobb kép elférjen, és ne csússzon ki képernyőből, ne kelljen lefelé tallózni. Itt viszont bőven maradt fel nem használt hely is.

  Működésük egyszerű és kettős lenne. Az egyik az, hogy vannak szürke álló téglalapok. Ha ezekre az egérrel a Ctrl gomb közbeni lenyomásával egyetemben rákattintok, akkor nyíljon fel egy menü, betallózását kérve annak az előtte már általam pontos méretre vágott mondjuk jpg fájlnak, amit szeretnék, hogy a szürke téglalap helyén megjelenjen.

  A másik funkciója pedig az lenne, hogy egy-egy képet az egérrel megragadva, bármely másik fölé húzva tudjam a másik helyére tenni; ugyanakkor az, aminek a helyére akarom tenni, az automatikusan ugorjon át annak a képnek az előző helyére, amit ide húzok éppen az egeremmel. Továbbá mindez ne csak egy másik képpel, hanem a szürke téglapokkal is működjön, akár úgy, hogy az is egy kép, csupán egy totál homogén szürkeség.

  A képek tárolását nem tudom, hogyan tudnád megoldani, egy könyvtárba / könyvtárból dolgozna, vagy adatbázisban tárolná őket, nekem az adatbázis szimpatikusabb volna.

  Saját könyvtárából, önmagában futó, portable progit szeretnék, véletlenül sem installálósat.

  Fontos volna az is, hogy egyszerre akár több példányt is tudjak futtatni, ne keverjenek be egymásnak. Ezt úgy értem, hogy egyik könyvtárból futtatnám az egyiket, amiben mondjuk, a madaras képeim vannak, a másik könyvtárból pedig egy tőle teljesen független másikat, amiben meg mondjuk az autósak.

  Végül pedig az extra kívánság az volna, hogy nem bánnám, ha miután betöltögettem neki a képeimet és a művészi ízlésemnek megfelelően összekevertem őket, tudna róluk egyetlen egy nagy képbe egy másolatot menteni. Megfelel akár a bmp formátum is, igaz ez nagy, de nem veszteséges, átalakítom magamnak másba, ha éppen nem tetszene, nem ügy. De ha az extra kívánság már túl nagy kérés lenne, akkor az sem gond, ha ez kimarad.

  Ja és a rendszerigény: jó lenne, ha Windows XP SP3-on illetve attól felfelé tudna dalolni.

  A képek 4:3 méretarányúak.

  És akkor a 2 tervrajz, a 100, majd a 21 képes:

  http://kepkezelo.com/images/6aqtfucxw9d90gqvy5b.jpg

  és

  http://kepkezelo.com/images/99w87n8dkwpj4kumxqli.jpg

  A második, a 21 képes, nem 1024 x 768 méretű, annak ellenére, hogy ekkora képernyőre van tervezve, mert maga az aktív ablak kisebb ennél, hogy az aktív ablakon kívül mekkora margót csinálsz neki és milyen elrendezésben, azt rád bízom, ahogy szebbnek látod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd