Eszközök közti kapcsolat a hálózaton

Eszközök közti kapcsolat a hálózaton
2015-08-10T22:46:45+02:00
2015-08-12T16:40:17+02:00
2022-11-09T08:15:26+01:00
jedles
Sziasztok!
Van egy nagy apartman és ebben a nagy házba kellene a hálózatot, az internetelérést és a fájlmegosztást megoldani.
A jelenlegi felépítést próbáltam lerajzolni.

Minden emeleten van egy router a maximális jelerősség és gyorsaság érdekében illetve a bővítési lehetőségek miatt, viszont azt lenne a tökéletes, ha mindegyik router ugyan azt a wifit küldené ki az antennáiból. Sajnos hiába állítottam mindháromnak az SSID jét azonosra mert teljesen behülyült az egész.
Tehát ez lenne az első kérdés:
Meg lehet oldani, hogy mindegyik ugyan azt a nevet viselje és kódot, így például ha valaki lejön a 3. emeletről a telefonjával a földszinti társalgóba, akkor ne keljen átcsatlakoznia a wifi3 ról a wifi1 re?

Második kérdés:
El lehet érni azt, hogy az eszközök lássák egymást ezáltal fájlokat lehessen küldeni egymásnak? (Nekem ez kicsit bonyolult, de így is örülök, hogy sikerült legalább úgy össze dugnom, hogy mindenhol legyen internet maximális sebességgel :D)
Mutasd a teljes hozzászólást!
Csatolt állomány
Kell-e az hogy az egyes emeletek eltérő IP tartományban legyenek?

Ha nem, akkor jobb ha az 1. és második emeleti routeren kikapcsolod a DHCP-t és LAN porton csatlakoztatod őket WAN helyett, valamint az IP címeiket beállítod 192.168.0.2 és 0.3-ra

Így lesz átjárhatóság az eszközök közt, a földszinti router osztja majd mindnek az IP-t.

Így lehet már azonos az SSID, nem fog meghülyülni.

megj: Ha a modem, egy modem-router combo, akkor pedig ossza az az IP-t, és földszinti routeren is kikapcsolhatod a DHCP-t.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Szerintem!
  A WIFI-nél a Routereket AP módba állítod és mindegyiknek ugyan azokat a beállításokat adod meg. Mindenhol lehet ugyan az az SSID és jelszó, illetve azonos csatorna és titkosítás. Az AP módnál ha lehet választani, akkor a földszinti router legyen AP Mode-ba állítva, míg a többi Repeater legyen. Így az emeleti routerek csak tovább szórják a földszinti router jelét és szabad átjárhatóság lesz a mobil eszközökkel a szintek között.

  LAN oldalról a routereket automatikus DHCP-vel használd. Később ha már tisztán látod, hogy milyen eszközök és mennyi csatlakozik, akkor megadhatod az IP-ket fixen. De eleinte legyen automatikus az ütközések elkerülésének az érdekében. A routereket LAN porton kösd össze, így gyakorlatilag a két emeleti router csak switch-ként fog üzemelni a továbbiakban.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Ezt a routert hol állítod AP és repeater módba? Nincs benne Working mode állítási lehetőség.

  TL-WR841N
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Akkor majd auto váltani fog. A lényeg, hogy az összes router AP-ként kapcsolódjon egymáshoz.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ilyen gagyi eszközökkel ez nem fog menni megfelelő módon. Vannak profi szolgáltatók profi eszközökkel, kimondottan szállodaiparra. Arra lesz szükséged.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk kicsit erősebb routerrel amire fel lehet tenni egy Tomato Firmwaret nem lehetetlen költséghatékonyan áthidalni a problémát. Ott a WIFI vonatkozásában már állítható az AP mód, pl AP+WDS és szépen össze lehet linkelni a routereket.

  Meg alapból van a Tomatoban Captive Portal, ami a vendég kliensek managelését és csatlakoztatását teszi lehetővé biztonságosan.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem biztos hogy ez szálloda, miért van akkor hálózati tárhely és nyomtató a 2-on? Ha ez szálló lenne akkor én a NAS-t biztos hogy a földszintre tenném. Ebben az esetben viszont elegendőek ezek az eszközök is.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm gabor0928!
  A te leírásod alapján átállítgattam, át dugdostam a dolgokat, és valóban működik :D


  Köszönöm @ECHO a válaszodat, bár nem próbáltam ki, elég meggyőzőnek hangzik számomra. Ha esetleg valami mégse működne majd akkor kipróbálom a te elképzelésedet. (Jelenleg amit szerettem volna az megvalósult gabor0928 leírása alapján.)

  Kedves compresser.

  Sziasztok!
  Van egy nagy apartman


  Nem akarok túl sok pénzt ilyenbe ölni. Nem mondom hogy profi eszközök, de nem is a legolcsóbb 3 000 Ft os routerek ezek, a célnak megfelel, mert minden gépen/eszközön az előfizetett sávszélességgel jön az internet. :)

  Köszönöm a válaszokat!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem akarok túl sok pénzt ilyenbe ölni.

  A kérdés inkább az, hogy milyen jellegű szolgáltatást akarsz nyújtani, milyen SLA-val, milyen biztonsági szinttel és hogyan akarsz elszámolni a hatóságok felé, ha valamelyik vendég csúnya dolgod csinált.

  Aztán ha ezek megvannak, akkor lehet tervezni és majd kiderül, hogy mibe fog kerülni.

  A megadott routerek pedig a gagyi kategóriába tartoznak, akkor is, ha nem 3000-be kerültek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd