Mi a különbség UTP-elosztó és switch között?

Ez a téma lezárásra került a moderátor által.
Mi a különbség UTP-elosztó és switch között?
2017-03-03T18:38:40+01:00
2017-03-03T21:00:46+01:00
2022-07-19T00:30:34+02:00
CabStar
Sziasztok, én arra keresem a választ, vajon mi a különbség UTP-elosztó és switch között?

Azt természetesen tudom, mi az a modem, mi az a router. A helyzet a következő. Jövőhéten jön a UPC-technikus, és beköti a UPC-eszközét, ami egy a modem-router hibrid. Ezen összesen 4db UTP-kimenet van, ami pediglen kevés lesz nekem, minekutána a tévé is egy UTP-sloton jön majd ki a hibrideszközből.

Billentyűzetet fogtam tehát, és azon ültömben ki is kértem a Google-kereső véleményét a kérdésben, de egyvalamire képtelen voltam megtalálni a választ. Mégpedig: létezik elosztó [1] ötszáz forintért, és létezik switch [2] ötezerért (vagy persze még sokkal több forintért) - ami elvileg szintén az UTP-jel szétosztására szolgál -, de mégis mi a különbség a kettő között?

Esetleg az-e netalántán, hogy az elosztó az 500Mbit maximumot lefelezi 250Mbit maximumra, a switch pediglen minden irányban ugyanolyan erős internetelérést továbbít? Semmi más nem jut eszembe, és a Mindenható lássa a lelkemet, a Google sem oldotta meg ezt a fejtörőt (ahogyan itt a fórumon is keresgéltem a kérdésem megfogalmazása előtt).

Ezúton is elnézést kérek mindenkitől, hogyha mégis lenne már egy ilyen topic, és előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!

Üdvözlettel: CabStar

[1] ValueLine VLTP90991I RJ45 - 2x RJ45 Elosztó
[2] D-Link DGS-105E Unmanaged PoE Switch
Mutasd a teljes hozzászólást!
Az elosztó (több kimenetes verzióban HUB) elvileg szimplán több felé vezeti a drótot... A rá kapcsolódó berendezések pedig veszekedhetnek, hogy melyik adatcsomag kinek érkezett...
A SWITCH tudja értelmezni az adatcsomag címzését, és oda továbbítja, ahova kell...
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Mindenható lássa a lelkemet, a Google sem oldotta meg ezt a fejtörőt
  Hát pedig az első 2-3 találatban ott a wiki, ami egészen jól elmagyarázza...
  Másfelől a mindenhatózás helyett inkább azt írtad volna meg, mire kell a sok port.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Lefordítom magyarra, amit eddig írtak.

  Ha nem akarsz ötszáz forintot (plusz posta) kidobni az ablakon, akkor azonnal a switch vásárlásával kezded a bővítést. Gigabiteset vegyél, mert később nem bánni, hogy miért nem azt vetted.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Aranka, látom, hasznosan telik az Ön estéje... :) No persze én azt megértem, rettentő idegesítő lehet egy vérprofi főszaki számára, amikor hülye laikusok hülyeségeket kérdeznek... :(

  Ám mindemellett is azt nagyon bánnám, ha csak miattam rontaná el keserű bosszankodással az amúgy csodás napját, így aztán legközelebb nyugodtan görgessen csak tovább a nicknevem láttán!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Kedves agyu és lorenzen! Köszönöm megtisztelő segítségüket! Ezennel már azt is értem, hogy elosztó=hub, ami eddig szintén hiányzott nekem! Így már a Google is egyszeriben okosabb lett, és máris megtaláltam a Switch valóban tanulságos Wikipédia-szócikkében az összehasonlítást, ami a kérdésemre vonatkozik. Ha viszont már felmerült, hogy mire kell nekem annyi port, gyorsan leírom ezt is.

  Van 4db szoba a lakásban, és ebből 3db szobában filmesek, írók és zenészek dolgoznak (egy családról van egyébként szó). Az egyik szobában 4db számítógép is lóg a neten, amik között sokszor sokszáz giga mozog, egyelőre külső winchesteren. A jelenlegi T-internet borzasztó, felhőzésről szó sem lehet, én pedig még sohasem jártam utána a belső hálózat építésének - eddig. Pont ezt a hiányt szeretném a UPC-net bevezetésének apropóján is pótolni.

  Tudom azt ugyan, hogy wifin is lehet otthoni hálózatot építeni, de olyan sokszor kaptam azt a választ, ha meg-megszakadt valamilyen fel- vagy letöltésem, hogy wifi helyett UTP-kábelen kellene hálózatra kötnöm az eszközeimet - a stabilabb és megbízhatóbb hatékonyság végett -, hogy végülis most rászántam magam a beruházásra. Elhatároztam, mindent bekábelezek, hiszen veszíteni biztosan nem fogok rajta.

  És most visszatérve a számokra... Minden szobába menne kábel (ráadásul az egyik épp a Bermuda-háromszögbe esik, és nemcsak a wifi nem hatol be oda - és emiatt nem is lehet internetezni abban a szobában perpillanat -, de még a mobilok térereje is borzasztóan gyenge ott); ez összesen 6db számítógépet jelent. 2db szoba egy-egy géppel, plusz 1db szoba 4db géppel és 1db tévével, plusz 1db szoba 1db tévével. (Mint írtam volt azt, elvileg a tévékbe is UTP-n megy a műsor, ezért számolom bele azokat is. A telefonkészülékek is ugyanerre a UPC-hibrideszközre lesznek rákötve, de azok sima telefonkábelen mennek majd, állítólag a most falban lévő kábeleken vezetve.)

  Tehát összesen 6db számítógép és 2db tévé képezi a probléma tárgyát. Én pedig arra gondoltam, hogy a 4db kimenetből, ami a UPC-eszközön van, kivezetnék egyet-egyet a 3db másik szobába, a negyedikre pedig tennék egy Switchet a szobán belüli eszközök bekötéséhez, amin pedig ugyebár további 5db eszközt kell érteni. Mielőtt írtam volna, azon is gondolkodtam, hogy sima elosztókkal osztom majd a világhálót a gépek közt - ettől álltam el viszont a válaszok láttán.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Látom krekegni könnyebb... ám azt is látom, hogy az általam felvetett kérdéseket a többieknek válaszolod meg... úgyhogy talán mégsem volt haszontalan a munkásságom! 
  A másik dolog: az irodalmi líra helyett egyszerűbb a korrekt tényközlés. A hosszú  szövegre egyébiránt meg volt már a válasz, csak értelmezni kellett volna: switch! (by Lorenzen)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Ez a téma lezárásra került a moderátor által.
abcd