Nem látom jól a monitoron a betűket. Mintha nem elég éles?
2018-01-08T17:20:18+01:00
2018-01-11T19:00:54+01:00
2022-07-18T22:42:55+02:00
SmileGames
Sziasztok!
Rendelkezem egy HP L1955 TFT 19col monitorral (1280x1024), amelyet rendesen natív felbontásban használok és egyszerűen nem tudok rajta teljesen kiigazodni, mint például túl nehéz elolvasni a betűket a monitoron, szóval bántja a szememet, de nagyon fura, míg a suliban például semmi bajom sincsen, pedig ott sokkal nagyobb felbontást használnak. 
Amilyen beállítást használok.: (AMD vez. pultjában)
(AMD vez. pultjában)Színhőmérséklet: 6500K (monitoron beállítva)
(AMD vez. pultjában)Színtelítettség: 100 (nem találtam ilyet a monitoron)
(AMD vez. pultjában)Kontraszt: 100 (monitoron ez 86-n van)
Brightnes 45-n van a monitoron.
A monitoron feltudom rakni 9300K-ra és 6500K-ra valamint megtudok adni neki Custom Colort, sRGB-t.
A monitor management fülén ezek találhatóak:
Powe Saver :
                        On (ez van beállítva)
                        Off 
Power On Recall :
                        On (ez van beállítva)
                        Off
Mode Display :
                        On (ez van beállítva)
                        Off
Sync-on-green: Nem tudom mi ez...

A monitoron az OSD Controllon ezek találhatóak:
Horizontal OSD Position : 50
Vertical OSD Position : 50
OSD Timeout : 30S (MAX)
OSD Transparency: 0
Ezek a fontos dolgok találhatóak meg. A Factory Reset és társait nem írtam bele.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Próbáld meg az automatikus beállítást, auto adjusmend -et ami jó képet biztosít.A  számítógépen pedig  ha Firefox böngészőt használsz, érdemes a 133 %-ot beállítani, valamint még előtte van lahatőség a betű méret nagyobbítására.

  Sync-on-green: Nem tudom mi ez... a zöld szin szinkron bekapcsolása
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A monitoron ugyan van AUTO gomb, de arra nem történik semmi. Auto Adjustmend menüpontot nem találok a monitoron. Opera böngészőt használok. Betűk nagyítására, hogyan?
  Köszi a gyors válaszodat! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mióta áll fenn a probléma ?
  Mi váltotta ki ? 
  Új a monitor ? 
  Próbáltad másik monitorral ?
  Próbáltad másik géppel ? 
  Voltál szemészeten ?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én firefoxot használok de sajna nekem 100% van a nagyítás funkció , nekem is érdemes átállítani és ha igen miért ?
  ( Megint b@romságokat írsz azért mert te nem látsz az nem azt jelenti , hogy más sem.)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • szóval bántja a szememet, de nagyon fura, míg a suliban például semmi bajom sincsen, pedig ott sokkal nagyobb felbontást használnak.

  Ez sajnos nem "pedig", hanem "azért". A pixelek nem tökéletes téglalapok, és minél nagyobbak, annál jobban látszik a kerekségük, mégpedig homályként. Ráadásul minden öregszik: a megvilágítás 10 év után már nagyon nem olyan egyenletes, mint újkorában, a műanyagok is homályosabbá öregednek, akár el is színeződhetnek (ahogy egy PET palack, de akár egy autó fényszórója is besárgul egy idő után - csak az utóbbin eredetileg van ez ellen egy védőréteg). Meg maga a technológia is jó eséllyel régebbi, mint amit az iskolai monitorok tartalmaznak, hiszen a 10 év alatt az is változott. Karácsonykor én is pont egy hasonló korú monitort használtam, és az pl. még fűtött is rendesen, márpedig a meleg gyorsítja a műanyagok öregedését.

  Egyébként olyat már egy féléves monitor is tud, hogy koszos: porosodik, akár össze is tapogatják. Szóval próbálhatsz rajta tisztítani egyet. Bár vadiúj monitorokhoz, TV-khez nyilván mikroszálas törlőkendőt, desztillált vizet és/vagy monitortisztító folyadékot szoktak javasolni, egy tiszta, esetleg részben benedvesített pamut akármi is megteszi. A folyadékokkal viszont tényleg csínján kell bánni: a képernyő többrétegű, és ami befolyik a káva alá, az esetleg a rétegek között visszajön, és erre nincs egyszerű gyógymód. Szóval ne follyon semmi a képernyőn, és pont ezért ha szappannal vagy mosogatószerrel kísérleteznél, azokat elég melós lesz eltávolítani, mert a bő vízzel leöblítés nem opció. Ablaktisztítót meg alkoholos akármiket pedig egyáltalán ne használjál, mert azok károsíthatják a képernyő bevonatát.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az AUTO gomb adja meg a monitor gyárilag beállított  optimális színképét. Ha Windows 10 rendszered van, akkor a gépházban is az első ikonra kattintasz  a RENDSZER, kijelző, értesítések. Itt tudsz állítani a 100 % helyett 125 %-ot is, a betűk nagyobbak lesznek. Ha viszont 100 %-on hagyod, akkor a böngészőben mindben van lehetőség nagyításra, a Firefox telepítését javasolom, ahol  finom beállítások : 100, 110, 120, 133 % stb   van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nézd meg, hogy 59, 60 vagy 75Hz-en frissít. DVI kábelen kersztül hajtod?
  Ha dsub akkor cserélj kábelt. Vagy lehet ez is ahogy még ezer más.
  Link.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Én nem kérdezem, hanem MONDOM. Tehát érdemes nagyobb méretre állítani a böngészőt, és a közepes  betűméret az optimális. Viszont ebben az esetben az új megnyitott oldalak 100% -osak lesznek, de ha beállítjuk 133%-ra  a következőkben ezt megjegyzi a böngésző.
  Nem kérdem, hanem MONDOM : jól látok eléggé , de egy kis nagyítással sokkal  szemkímélőbb. De a CTRL gombbal és az egér görgővel már tényleg a legfinomabb nagyításokat - kicsinyítéseket tudunk végezni. A bántóan fehér alapszínt is be lehet állítani szürkésebb árnyalatra .
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Sync-on-green: Nem tudom mi ez...

  Mogyó több elírását (butaságát) már javították. Ezt meg megteszem én. Természetesen köze nincs a zöld szín szinkronizálásához.
  A monitor csatlakozókábelek alapértelmezésben tartalmaznak egy jelvezetéket a vízszintes és függőleges szinkron beállításához. De van olyan kábel, ami nem tartalmazza ezt a külön jelvezetéket, hanem a szinkronjelet, a zöld szín vezetéken küldi ki. Neked nincs sok jelentősége. Ilyen kábelt mára már nem nagyon használnak. Régebben pedig jobbára az Apple gépeire és monitoraira volt jellemző csatlakozótípus. A csatlakozó egyébként az analóg D-SUB (VGA) csatlakozó egy átalakított változata. Digitális csatlakozóknál (DVI/DP/HDMI) már nincs jelentősége  a beállításnak. Ezeknek a kábeleknek már más a felépítése és lábkiosztása.

  Amit átnézhetsz és sorban megtehetsz:
  - Felteheted az Adobe RGB színtérprofilját, az alapértelmezett sRGB ICC profil helyett. Letöltöd és kicsomagolod valahova a gépeden. Az RGB mappából a AdobeRGB1998.icc fájlt bemásolod a

  C:\Windows\System32\spool\drivers\color
  mappába. Ezután beállítod az Adobe RGB profilt alapértelmezettnek.
  - A monitorodon nyomsz egy resetet. Alapértelmezett beállítások. Majd a Windowsban csinálsz egy színkalibrálást és egy ClearType beállítást.
  - Monitor képfrissítési frekvencia beállítása az elérhető legnagyobbra.

  mogyo02:

  érdemes nagyobb méretre állítani a böngészőt, és a közepes betűméret az optimális

  Én megőrülök a lóbetűktől! Ennek okán max 100% a részemre elfogadható optimális betűméret. De sok esetben még kisebbre állítom. A betűméret az olvashatóságon nem változtat. Nagyobb betűmérettel, csak a hibásan megjelenített, megrajzolt betűk hibáit növeled meg. Így azok ugyan olyan zavaróan fognak megjelenni, mint normál méretben.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A Windowsban, kijelző kalibrálás, majd a betűk élsimítása javítja az olvashatóságot.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Amióta, mióta tönkrement a CRT-s monitorom, ami 1024x768-s felbontást tudott. (IBM C170).
  Eleve így látom, szemüvegesként.
  Nem olyan régi, de amikor jött, akkor is ilyen volt, ezért nem szerettem annyira.
  Igen, anyukám gépém.
  Igen, szemüveges is vagyok. -7 dioptriás mindkettő.
  Digital-DVI-s a kábel.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Windows 7 Home Premium x64 rendszert használok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A monitor 75Hz-n frissít, valamint Digital-DVI-t használok.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mindjárt neki is állok! Ezzel majd jelentkezek! :) Köszönöm!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ha ilyen adottságokkal rendelkezel, akkor használd a MAGIC programot.
  infoalap.hu>>>Ittenke<<< leszeded a magic 13.0 oprendszerednek megfelelő 32/64 változatot.Elsőre demó módban tudod indítani, mert 45  perc után leáll. Majd kikapcsolás, és újraindítás után megint lehet használni 45 percig. Ekkor minden karakter tökéletesen meg fog jelenni.
  A teljes jogosultság csak pályázat vagy teljes megvétel után lehetséges.Az ára 280.000,- Ft és e felett. Tudom, mert telepítettem nem egy emberkének.
  Ami még nagyon hasznos infó: a MAGIC a Firefox/Mozilla böngészőt támogatja, azon belül a gmail levelezőt jól kezeli.Más böngészőben hibázik sajnos.Ez csak a magyar változatban van benne.Az angol területi beállításban és telepítésben nincs benne ez a bug.
  Tetejében a MAGIC -ban olyan nagyítást állítasz be amilyent akarsz. A TFT monitorok is jól bírják ezt a beállítás választást.
  Tetejében a te monitorod>>>Image Aspect Ratio 5:4 felbontású.
  Amit itt beüzemeltünk az 16:9 monitor>>
  Samsung S24D330H Monitor 24"
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A monitor menüjében keress overdrive opciót. Ezt kapcsold ki, vagy be, attól függően milyen állapotban van jelenleg. Már ha van egyáltalán ilyen opció benne... de úgy rémlik van.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Olyan menüpont nem található a monitor beállításai között.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!
  Aszerint állítottam be mindent, de nem változott sok minden... Valmivel jobb, de nem teljesen. 
  A betű méretét, DPI-t esetleg állítani? Vagy esetleg az gond lenne? (125%-n már elég szépen olvasható minden, de ez játékokra is vonatkozni fog? És stb? Bár már itt a böngészőben egészen szépen látok itt mindent, de picit túl nagy, bár okosítsatok!)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A betűméret növelésével az a gond, ha a Windows rosszul rajzolja meg a betűket, akkor a méret növelésével a hibás részeket is felnagyítod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ezért ajánlottam a Firefox  böngészőt, mert ott többféle állítási lehetőség van. A 133 % -on még mindig optimálisan látod a lényeget, a szöveg meg szépen hozzáidomul  úgy, hogy olvasható marad. Amit mellékeltem az a lehető legnagyobb kép, de még 4:3-ban is ugyanígy olvasható (170%).Vannak oldalak, ahol ez már nem megy, a facebookon is a maximum 133%. Tehát ezt ki kell tapasztalni.
  Még valami , én a helyedben megnézném a VGA  kimenettel is, és összehasonlítanám, melyik az olvashatóbb , jobban látható, a DVI vagy a VGA?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
  Csatolt állomány
 • Szia!
  Csináltam róla neked 2 ilyen képet.:
  Kép 1 
  Kép 2 
  Valamint, mindjárt belinkelek egy telefonos képet.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez lenne a fénykép.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia!

  Nem fogok használni firefoxot és nekem nem csak ott van problémám, hanem az egésszel! De azért köszönöm! :)
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Ez így sokat nem mutat. Számomra semmi látható hiba nincs a képeken. Nem látok különbséget a DPI mérettől eltekintve.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsi, nem csatolta...
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Mondjuk ezeken a képeken semmi probléma nincs - vaklszeg printscreenek, és ugye az kimeneti kép - ha a monitor képe rossz, akkor azt külső fényképezővel kell lefotózod.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem érti meg, hagyjad. Azt az egy szoftvert ismeri, és azt tolja mindenkinek, bármilyen problémára. Nem kell hozzászólni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Szia
  Ez a retek PCForum nem akarja berakni....
  Ez itt 125%-s DPI-n

  Kép 1
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Bocsi, ezzel é vittelek félre - nem is ezt az opciót akartam írni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd