RX 590 videokártya MSI B85-43 Gaming alaplapba
2020-01-16T00:52:51+01:00
2020-02-02T03:12:42+01:00
2022-09-09T17:20:29+02:00
Gumicuminudli
Sziasztok!

A minap vásároltam egy új, MSI AMD Radeon RX 590 ARMOR OC videokártyát a címben szereplő alaplapomhoz. Ha beállítom a BIOS-ban (UEFI-ben), hogy az új szerzeményem legyen aktív az integrált vga helyett akkor nem hajlandó elindulni a rendszer (és kép sincs), ventilátorok felpörögnek, de ahogy megnyomom a bekapcsoló gombot azonnal le is áll a gép.
Kipróbáltam egy ismerősömnél (neki még régebbi alaplapja van a pontos típusát sajnos nem tudom) is és ugyan az a helyzet. Az ő videokártyája (ha jól emlékszem ASUS R9 270X 2GB) kifogástalanul működik az én alaplapomban is.
Az integrált vga-val tökéletesen tudom használni a gépem.

16 GB ram, i5 4690 CPU, 500 GB Samsung SSD, 650 W-os Chieftec tápegység.

Már elindítottam a visszaküldést a bolt felé, de a kérdésem az lenne, hogy merjem kicseréltetni mert sikerült kifognom egy gyári hibás darabot, vagy kérjem vissza a pénzt és vásároljak egy régebbi kártyát?

Előre is köszönöm a segítségetek!
Mutasd a teljes hozzászólást!
ahogy megnyomom a bekapcsoló gombot azonnal le is áll a gép

Vagyis akkor lehet életjel abban a videokártyában.

Az alaplapod BIOS-a biztosan a legfrissebb elérhető verziójú? Esetleg próbáld végig a monitor(oka)t mind az 5 porton, lehetőleg átalakítók nélkül, hátha a videokártya BIOS-a valamiért nem küld jelet tetszőleges portra.

Ha nem tudod kipróbálni az összes kimenettel, vedd ki a videokártyát, kösd vissza a monitort az alaplapi csatlakozóra és a BIOSban is állítsd vissza az elsődleges kimenetet oda. Majd rakd be újra a videokártyát, miközben a monitor marad az IGP-n és a BIOS beállításokat sem módosítod, indítsd a Windowst és ellenőrizd (az Eszközkezelőben is), hogy felismerte -e az új hardvert. Ha igen, az Eszközkezelőben nézd meg és jegyezd meg, hány monitor jelenik meg pillanatnyilag a Képernyők kategóriában, majd rakd fel az RX 590hez a drivert (a teljes szoftvercsomag nem kötelező), csatlakoztass oda is egy megjelenítőt, majd (a gép újraindítása után) figyeld az Eszközkezelőt az elsődleges monitorodon, hogy nőtt -e a monitorok száma a korábban jegyzett értékhez képest (és lehetőleg az új bejegyzés is Általános PnP képernyő -e). Ha nőtt, próbáld kiterjeszteni a Windows asztalt és ha megjelenik a kép a másik monitoron, a videokártya hardveresen mentes az indítási hibától (legfeljebb a VGA BIOS nem tökéletes, melyhez megpróbálhatsz később keres(tet)ni frissített BIOS-t).

Ha az előző bekezdés bármelyik része negatív (pl az új kártyával nem indul a gép vagy az Eszközkezelőben nem jelenik meg), ellenőrizd, hogy minden kiegészítő tápcsatlakozó legyen bedugva (és lehetőleg az se átalakítós megoldás legyen), illetve ha a tápegységed nem rendelkezik natívan 2x8pin PCI-E csatlakozóval, próbáld olyan minőségi tápegységgel, ami rendelkezik. Ha azzal sem változik semmi, visszaküldheted a kártyát garanciába, de a hiba egyedisége miatt még nem kell vegyél régebbi darabot.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Köszi a gyors választ!

  Elnézést, kifelejtettem néhány fontos infót:
  - Természetesen az elérhető legújabb BIOS van az alaplapon, rá is frissítettem.
  - Amit javasoltál, kipróbáltam én is: az IGP marad elsődlegesnek, így a BIOS felismerte, hogy ATI kártya van benne. A Windows is felismerte, drivert is gond nélkül telepítettem, de elindítani már nem tudta, az Eszközkezelőben is felkiáltójeles lett. Több monitor nem jelent meg.
  - A monitorom nem rendelkezik DisplayPort-tal így csak a 2 HDMI aljzatot tudtam kipróbálni.

  A tápegységem moduláris, 2 db PCI-e aljzat van rajta, mindkettő 2x8 csatlakozóval. Bárhogy is kombináltam őket, nem hozott eredményt.

  A kártya még nálam van és ha már szóba hoztad a VGA BIOS, megpróbálom lefrissíteni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • elindítani már nem tudta, az Eszközkezelőben is felkiáltójeles lett

  Mi a hiba kódja / szövege? A gép újraindítása után sem indul a driver? Pontosan melyik verziójú drivert telepítetted (forrást linkelj, ha letöltötted)?

  A VGABIOS cserével várj, mert ha nem sikerül a kártyát életre kelteni, elutasíthatják a garanciát. Csak akkor cseréld, ha már a driver betöltött és látható kép a kártya kimenetére kötött monitoron (Windows alatt valószínűleg másképp nem is lesz rá mód).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A hiba szövege/kódja:
  "A Windows leállította az eszközt, mert az problémákat jelzett. (Kód: 43)"

  Valamit megjelent az eszközök között egy "AMD Log Utility Driver" is ami szintén felkiáltójeles, ennek a szövege:
  "Az eszköz illesztőprogramjai nincsenek telepítve. (Kód: 28)
  Nincs illesztőprogram kijelölve az eszközinformációs készlethez vagy elemhez.
  Az eszköz illesztőprogramjának megkereséséhez kattintson a Frissítés gombra."

  Az MSI oldalán a driver-re kattintva egyből az AMD weblapjára dob ahol kiválasztottam a megfelelőt és innen töltöttem le: https://www.amd.com/en/support/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Egyrészt próbáld meg az AMD oldalán kínált korábbi driverrel is, hátha alapon. Ha azzal is 43 az eredmény, megpróbálhatod letiltani az IGP driverét (és a gépet ismét újraindítani), hátha a két driver nem tud együttműködni az egyik hibája miatt. Ha most is 43-as az AMD drivere, pár próbát lehetne még megejteni:

  1. A BIOS-ban újra tiltani az IGP-t és elindítani az AMD kártyával a gépet. Persze ekkor nem lesz kép, ahogy azt írtad a nyitótémában, ugyanakkor a rendszer betölt, amit nyomon követhetsz a merevlemezjelző és a billentyűzet LED-jeivel. Esetleg rakj a Windows indítópultba valamit, ami hangot szólaltat meg, amikor betöltött a rendszer. Ekkor az AMD kártyára kötött monitoron a kép jelenléte / hiánya igazolja, hogy elindult a driver vagy sem.

  2. Ha az ismerős gépében is van IGP, ott is csináld meg a teljes procedúrát. Ha az ő tápegysége gyengébb, vidd magaddal a tiedet.

  3. Kipróbálni a kártyát egy AMD lapkakészletű gépen, szintén alkalmas tápellátással.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nem csak kép nincs, hanem el sem jut a rendszer betöltéséig. Bekapcsolás után a ventilátorok pörögnek és semmi több. A bekapcsoló gombot megnyomva azonnal kikapcsol a gép. Így nem hiszem, hogy driver gond lenne illetve, hogy meg tudná oldani a problémát.

  Az IGP-t is próbáltam már többször tiltani, minden alkalommal BIOS reset lett a vége mert a ventilátor pörgéseken kívül nem jutottam előrébb.

  Az ismerősöm gépénél is próbálkoztam, az eredmény ugyan az lett. Az ő videokártyájával (és az én tápegységemmel, így az tesztelve lett) viszont elindult az én gépem is szépen.

  AMD alaplappal sajnos nincs lehetőségem tesztelni.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az eddigiekben vázolt leiratok és válaszok alapján a vga kártyát add vissza és keress másik kártyát.Elmondásod szerint ism. kártya kifogástalanul üzemel a gépedben+ a táp is.Az alaplapi is megszólal, amint nincs benne a kártya. Ism. se indul el.Tehát halott az a kártya.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Természetesen az eredeti terv is a visszaküldés volt csak gondoltam hátha sikerülne életet lehelni bele, de a fenti ötleteket már próbáltam, eredménytelenül.

  Viszont kb80a javaslatára, miszerint "... a hiba egyedisége miatt még nem kell vegyél régebbi darabot." inkább kicseréltetem.

  Amint van valami fejlemény jelentkezek.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A mai napon sikeresen megérkezett a csere kártya! Tökéletesen működik!
  Köszönöm az ötleteket a teszthez! Remélhetőleg másnak is segítségére lesz!
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd