HP OMEN 15-DC0001NH hoz miért inpompatibilis a 200w táp?
2020-06-25T10:50:58+02:00
2020-06-26T09:50:00+02:00
2022-07-18T22:13:32+02:00
Philomena
Van egy 
HP OMEN 15-DC0001NH laptopom. Vettem hozzá egy új tápot, hp gyárit a lenti linken, és azt irja imkompatibilis a táp. A paramétereket leolvasva kerestem és direkt HP gyári-t
akkor most miért is inkompatibilis? 
Csatoltam egy képet az értesítésről, e szerint elvileg tölti, és nem érzékeltem hibát, eddig. Az értesítés szerint csak a teljesítmény gyengébb. (ami annyira nem baj, mert az eredeti tápot használom otthon, és ez a munkahelyre kellene, ahol meg nem nagyon használok grafikai programokat)
Ez egy fals értesítés lenne? Vagy tényleg gyengébb, hogy tudom tesztelni? Online rendelés volt nem akarok annyit vacakolni a visszaküldözgetéssel, de nem akarom hogy tönkre menjen a gépem. 
Ha teljesítmény gyengébb az nem érdekel, csak ne csökkentse élettartamát az akkumulátornak a táp/akku odavissza kapcsolgatásával és ne tegye tönkre a gépet sem.

Szerk: az emag oldalán, egy erősebb újabb tipushoz javasolja, tehát nem értem, miért írja ki ezt.
Mit gondoltok? Mire számithatok? Mennyire nagy kockázat? Vagy csak a teljesítményem lehet kisebb adott esetben?

Milyen tápot vegyek, ha azt mondjátok ez tuti nem okés így?
Oh és még valami az értesítést végig se tudom olvasni, mert ha rákattintok csak eltűnik ahelyett, hogy megnyilna a teljes értesítés.

HP 19.5V 10.3A 200W laptop töltő eredeti 4.5 x 3.0 x 12.0mm csatlakozóval - eMAG.hu
Mutasd a teljes hozzászólást!
Csatolt állomány
Igaza van a géped HP System Event Utility programnak. Ez olyan táp amelynek nincs meg a sense csatlakozása.
Márpedig minden eredeti HP töltő tudja, hogy 3 érintkezős. Ezen kihagyhatták a belső érintkező 18,9 V érzékelőt. A középső tüske és a külső között meg 19 V van. A külső és a belső palástgyűrű az a 18,9 V Ez a sense hiányzik, tehát nem tud kommunikálni az aksival.
Attól még működik,csak kevesebb ideig fog majd használható állapotban maradni az aksi. Tehát a töltési ciklus nincs referenciaként a számlálóba beírva.Úgy veszi majd, hogy csökkenti a töltési ciklus idejét. Ennyi....
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Látszik a képen a tüske, csak ne kicsinyítve nézd.
  https://s12emagst.akamaized.net/products/25085/25084819/images/res_d..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Nekem nem kell bemutatni.Nem a tüske a sense hanem a belső palást....
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A paramétereket leolvasva kerestem és direkt HP gyári-t
  akkor most miért is inkompatibilis?

  Ez nem gyári, hiszen nincs rajta HP logó (a matrica bal felső sarkában szokott lenni).
  https://s12emagst.akamaized.net/products/25085/25084819/images/res_1..
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Attól még működik,csak kevesebb ideig fog majd használható állapotban maradni az aksi.

  Konkrétan mire valo ez a a sense? Mit jelent hogy kommunikál az aksival? 
  Gondolom ezt ha jól értem:

  Tehát a töltési ciklus nincs referenciaként a számlálóba beírva

  Itt minek a számlálója? A aksinak a belső elektronikájába? Vagy alapalap? Mit jelent hogy referenciaként, a valós és a tényleges akksi állapotára utal, hogy úgy számoljon a % töltöttséget? Vagy rossz helyen tapogatózok?

  Ha csak tápról használom, akkor is fenn áll ez a probláma?

  A régi töltőkön nem volt ilyen sense, vagy smartpin. Miben jó ez?

  Ez a mondat:

  Úgy veszi majd, hogy csökkenti a töltési ciklus idejét. Ennyi....

  A táp csökkenti? Vagy az aksi tilt?
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Az emag megtévesztett és becsapott téged. Amit gyári Hp töltőként árul, az egy kínai utángyártott vacak. Ezt jelezte neked a géped. Javaslom, hogy küldd vissza és messze kerüld el ezt a csaló bandát. Eredeti Hp tápot tudsz vásárolni pl. itt: HPShop. A meglévő tápegységed pontos típusszámával hívd fel őket és garantáltan HP gyártmányú eredeti terméket fogsz kapni. Ne használd azt az emagos utángyártott vackot.
  A gustty55 fórumtárs által ajánlott 90W-os táp megvételét nem javaslom. Ha spórolás okán nem szeretnél az eredetivel azonos teljesítményű gyári tápot, akkor egy 150W-os HP táp még megvehető, de a 90 W os túl gyenge lesz neked.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Konkrétan mire valo ez a a sense? Mit jelent hogy kommunikál az aksival?

  Amint láthattad, többféle tápegység létezik, de közben a csatlakozóik ugyanolyanok. Az extra vezetéken tudja a töltő "elmesélni", hogy ő épp mire képes, a laptop meg ennek alapján állítja be az energiafelvételét, és így nem égeti le a 200W-nál kisebb teljesítményű tápokat sem.
  A képet eredetileg nem láttam, de mivel azt írja, hogy intelligens tápegység csak inkompatibilis, ezért lehet, hogy mégis megvan a kommunikáció, épp csak mégsem 200W-os az a táp. Mi van ráírva? Esetleg nem azt küldték, amit rendeltél.
  Az akku élettartamára ennek olyan hatása lehet, amire gyanakszol: a laptop a pillanatnyi energiaigényét esetlegesen az akkuból pótolja, így annak az elhasználódása részleges töltési ciklusokban történik majd, ami jót sem tesz és nem is igazán lehet követni.

  A régi töltőkön nem volt ilyen sense, vagy smartpin. Miben jó ez?

  Dehogynem. Szerintem a 15 éves HP laptopomon is volt, legalább két csatlakozó-generációval korábban. A 10 évesen meg biztosan (az már talán a közvetlenül ezelőtti csatlakozó).
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • A sense arra való, hogy kiolvassa az aksi memóriájából az aktuális feszültség értéket.Ez alacsonyabb mint a táp adta feszültség Ez nálad 19,5 V. A sense azért alacsonyabb, hogy biztosítani tudja a referencia szintet a celláknak.Minden cella fel van fűzve a memóriachipre. Az érzékeli, 1-1 cella értékét(feszültségét), majd ezt beírja a memóriájába. Majd összesíti avval a ténnyel, hogy a sense kapott-e feszültséget. Van egy limit beállítva a memóriába, hogy mennyi az a bekapcsolási idő míg töltés vagy csak csepptöltés történik azért, hogy ellássa a gépedet energiával. Idővel ez a szám érték növekedni fog, ezáltal csökkenti a cellák kapacitását, összességében az egész aksi élettartamát.

  Ha csak aksi nélkül használod, ( de ebben a gépben nagyon szét kell kapni, hogy hozzájuss a lapos aksihoz) nincs ez a jelenség. Egyébként is az aksid 15,4 V feszültségű. 4 cellából áll.
  fentebb leírtam, hogy az aksi az amely számol és csökkent. Ehhez a géped alaplapján csak annyi a köze, hogy előállítsa a 15,4 V feszültséget a sense az pedig csak 14,9 V!! Ekkora energia megy ki. 
  Van a programod ( HP system Event ) amely ezt az értékeket állapítja meg és ha hiba lép fel figyelmeztet, de a gépet tudod használni.
  A tápnak meg elég a 19,5 V 7,7 A 150 W teljesítmény
  Mutasd a teljes hozzászólást!
 • Köszönöm értem. 
  A feliratok szerint 10,3 Amper ad le és 200Wattos. A gyári tápnál nagyobb a tokozása, tehát méretileg elférne a megfelelő elektronika, csak gondolom ahogy irtátok kihagytak belőle valamit.
  Mutasd a teljes hozzászólást!
abcd