A bios nem posztol új videókártyával

A bios nem posztol új videókártyával
2020-06-29T18:11:08+02:00
2020-06-30T11:02:54+02:00
2022-11-13T00:00:40+01:00
K_Adams
Sziasztok! Egy elég bonyolult problémával fordulok hozzátok, hátha tudtok segíteni... A probléma leírása előtt itt van, hogy mi van a gépemben:

Asus B450M-K
Ryzen 5 2600
XFX Radeon RX 590 Fatboy 8GB
16 GB DDR4 3000 MHZ G.Skill
Cooler Master Masterwatt Lite 500W
ID-COOLING Frostflow x120
ViewSonic 144 Hz-es 1080p-s monitorral használom.

A következő a problémám a feljebb említett konfiggal. A minap vettem bele új videókártyát (egy GTX 1650 Compact 4Gb-ról váltottam a fentebb említett kártyára) és azt a hibát találtam, hogy a BIOS nem posztol. A gép bekapcsolása után kb. 40 Mp-ig nem ébred fel a monitor, utána már egyből az "Üdvözöljük" feliratot látom a Windowsban, majd normálisan bedob a Windows asztalra (Windows 10 2003-at használok). (Természetesen az új GPU installálása előtt DDU-val eltávolítottam az NVidia Drivereit is.) Először arra gyanakodtam, hogy a videókártya hibás, de több óra stressz teszt és GPU Mem test valamint játék után sem tapcsasztaltam hibát. Hozza az elvárt FPS értéket is, nincsen akadozás teljesítmény terén sem.

Próbáltam egyből a Windowsból bootolni UEFI-re a követekező paranccsal: shutdown /r /fw.
Ilyenkor azt látom a Num Lockon, hogy újraindítás után egyszer újraindul, majd szintén a fentebb említett "Üdvözöljük" felirat köszönt enegem.

Úgy tudtam orvosolni a hibát, hogyha újraindítom a Windowst, az "Újraindítás" logó közben bekötöm a HDMI kábelt egy másik monitorba. Újraindítás után az előbb említett másik monitoron látom, hogy poszol a BIOS. Ilyenkor nyomogatom a DEL gombot, amikor is bedob a BIOS-ba. De ezt már nem látom az utóbbiakban említtet monitoron, ezért vissza kell, hogy dugjam az eredeti monitorba, ahol látom a BIOS-t és tudom is állítgatni. Majd ha újraindítottam a "Save changes and reset" opcióval akkor minden kezdődik előlről. (Elég bonyolult a helyzet, remélem sikerült érthetően foglamaznom).

Próbáltam az alaplapi elemet kivenni, áramtalanítani, rövidre zártam a Jumper pineket, majd újra is raktam a BIOS-t, de mit sem ért. Millió, meg egy dolgot kipróbáltam, mivel jópár számítógépet összeraktam már, de ilyen hibával még nem találkoztam egy esetben sem.

Remélem érthető a hiba leírás, és tudtok majd segíteni. :)
                                                                                                Előre is köszi a segítséget: Ádám
Mutasd a teljes hozzászólást!
A monitorodon is van DP és a kártyán is van (3 is) .  Egy jó minőségű DP-DP kábellel kösd őket össze. Pl ezzel: Link
Szerintem, ha a felismerés okozza a problémát, akkor ezzel  meg fog oldódni.
Mutasd a teljes hozzászólást!

Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd