Munkaidő részletezéskor az Excel szívrohamot kap éjfélkor...

Munkaidő részletezéskor az Excel szívrohamot kap éjfélkor...
2021-04-17T16:16:32+02:00
2021-04-17T17:15:25+02:00
2022-11-13T08:45:31+01:00
Szájmon187
Sziasztok!

Több helyen is utánnakerestem, és több posztot is végigolvastam, de nem találom a megoldást a problémámra. Sajnos az Excel az időadatokkal való számoláskor amint meglátja az éjfélt, mindjárt "rosszul lesz". És még a saját "support" oldalukon is hibás az ajánlott megoldásuk.
( Link A "24 óránál több idő kivonása:" résznél legalul 19:30 helyett 31,5 munkaórát számol)

A probléma lényege:
A dolgozó vezeti a munkalapját, és írja folyamatosan az időadatokat, mellé kiválasztja, hogy épp mit csinált a két időtartam között. Az időadatok közötti időt, és a két időtartam közötti időt is számolnom kell, és dolgoznom kell vele. Csak sajnos az összes eddigi példa alapján amit láttam, mindenki csak nappal dolgozik. Nállunk viszont nem, és az éjfél mindíg bekavar.

Mellélkeltem egy táblázatot, ahol a próbálkozásaim is fentvannak, és a kívánt állapot is szürkével jelölve. Azt kellene elérnem, hogy a "végeredmény percekben" oszlopban ugyanaz legyen, mint az "ennek kellene lennie" oszlopban, hogy tovább tudjam képletezni az összesítéshez.

A környezet:
- Makrók sajnos nem lehetnek, mert több különböző rendszeren, és alkalmazással is dolgoznak a fájlban. ( az egyik dolgozó tableten, a másik neten, a harmadik asztali gépen, telefonon, stb...)
- Bármikor kezdhet és végezhet a dolgozó, és több is lehet az összes munkaóra mint 24 óra. ( például 23:30-kor kezd hétfőn, és szerda 3:15-kor végez, ami ugye 27:45 munkaidő)
- Az időadatokat egy munkalapon írja, és mellette egy rejtett munkalapon számolok, az itt kapott végeredményt kell majd visszalinkelnem a főlapra. Ezért az "áthozott" oszlop.
- Munkától függően lehet, hogy csak 4 időadat van, de a maximum 152 is lehet, amik között az eltelt perceket kell számolni.
- A dátum érték egyszer kerül rögzítésre, ezért jobb lenne nem belevonni a képletbe.

Bár a fájlban több kívánalmat is megfogalmaztam, azokat csak azért írtam, hogy  lehessen látni, hogy hova szeretnék majd eljutni. A lényeg, hogy a "B" oszlopban felsorolt időadatok közötti nettó pozitív perceket megkapjam. Ne úgy mint az E10-es cellában.
Előre is köszönöm a segítséget.
Mutasd a teljes hozzászólást!
Csatolt állomány
Szia!
Majdnem jó a Próba3 oszlopod. :)
1. A cella formátum legyen [óó]:pp. A [] jelenti, hogy a napon túli idő is órában jelenik meg.
2. Felesleges az abszolút érték függvény, hiszen növekvő sorban vannak az időadatok.
3. Az Excel a dátumot és időt számként ábrázolja, a szám egész része jelenti a napot, a tört része pedig a napon belüli időt. Tehát pl. 12 óra az 0,5-nek felel meg, az egész nap pedig 1-nek.
4. Ezért az éjfélen átnyúló időnél egyszerűen 1-et hozzá kell adni az éjfélen túli időhöz, így nem lesz negatív eredmény.
Ezek után a képlet a 3. sorba:

=HA(B4<B3;B4+1-B3;B4-B3)
Ezt pedig húzhatod lefelé.
Üdv.
Mutasd a teljes hozzászólást!

 • Köszönöm!

  Sejtettem, hogy van valami egyszerű megoldás is, de sajnos nagyon rossz az önálló logikai készségem. Próbálkoztam már a "HA" fügvénnyel is, csak mindíg előbb akartam kiszámoltatni a perceket vele, ígyaztán a "+1" -en kívül már mindent hozzáfűztem - *1440 / *24 / +24 / stb... - és leragadtam a cellaformázásnál. Meg hogy ahonnan "jön" az érték" azt kell formáznom számolás előtt, vagy azt "ahová megy" az érték ... :))

  És még rengeteg munkaidőszámolós táblázatból ollózott képleteket próbálgattam, de valahogy mindenhol mindenki csak nappal dolgozik, és még olyan se volt, ahol valaki éjfél után végzett volna .... dejó nekik. :D

  Köszönöm szépen a segítséget!

  Üdv,
  Mutasd a teljes hozzászólást!
Tetszett amit olvastál? Szeretnél a jövőben is értesülni a hasonló érdekességekről?
abcd